04.12.2023 – Χ.Α.Α: Στην Αγορά το μεγαλύτερο ρόλο το παίζουν η διαίσθηση, η έμπνευση και πάνω απ’ όλα το timing…

**ΔΗΛΑΔΗ, για να έχουμε ένα καλό ερώτημα, οι Δείκτες έχουν μέσα και τον πληθωρισμό; Και μπορεί κανείς να κάνει αναλύσεις και να βγάζει συμπεράσματα που να αποδίδουν την πραγματικότητα;

****

 • ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ το μεγαλύτερο ρόλο το παίζουν η διαίσθηση, η έμπνευση και πάνω απ’ όλα το Timing…
 • TO Aλατοπίπερο σε σωστές δόσεις είναι αυτό που τις νοστιμίζει…
 • Το Past is History, αρκεί να διαισθάνεσαι το παρόν…
 • Η απληστία δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος, το ίδιο και η προκατάληψη…

02.11.2023 – ΧΑΑ: Ακούσατε χωριανοί, ακούσατε- Μακρυά από… Ψευδοπροφήτες!

δείκτες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ – ΕΚΤΕΡ: Νέα πολυετή υψηλά και πάλι. Δείτε τη σύγκριση και με την Avax και πείτε μας εσείς ποια είναι η δίκαιη τιμή για τη συγκεκριμένη. Στα 3,74 ευρώ και στο +4,76%.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Δυνατή κίνηση το τελευταίο διάστημα και με καλές συναλλαγές. Με βάση τα κέρδη εξαμήνου είναι ήδη φθηνή και έχει βελτιωθεί και η σχέση net debt/EBITDA, αλλά χρειάζεται και ένα εξίσου καλό δεύτερο εξάμηνο με καλές ταμειακές ροές που θα φέρουν μείωση δανεισμού. Σε αυτό φαίνεται ποντάρουν οι αγοραστές. Στα 1,09 ευρώ και στο +5,83% με 31 χιλ. τεμάχια.

IKTINOΣ: Με δυνατό «μαστίγωμα» στο τέλος της συνεδρίασης μάζεψε τις απώλειες και από -2% πήγε στις τελικές δημοπρασίες στο -0,11%. Σημειώνουμε πως στο -2,88% υπήρχε εντολή αγοράς 100 χιλ. τεμαχίων. Τελικά έκλεισε στα 0,4680 ευρώ και στο -0,32%.

δείκτες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗΣ – ΒΙΟΚΑ Τέλεια τεχνική εικόνα. Κλείσιμο του καθοδικού gap στο 2,77…και συνέχιση της δυναμικής ανόδου με διάσπαση του ΚΜΟ50….απο τον ΚΜΟ20. Τα καλύτερα έρχονται… Επενδυτές μείνετε συντονισμένοι.

δείκτες

***

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στις επόμενες 18 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς, θα πραγματοποιηθούν στο Χ.Α. δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων, αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών, που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση, καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπεραιωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το “κοντέρ” της Αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς, κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους.

***

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: (1) Autohellas: Οι επόμενες αντιστάσεις στα 12,5600 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 12,8600 (ημερήσιο “stop short”) και 13,0500 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Προσοχή, αν χαθεί η στήριξη στα 12,1800 ευρώ.

(2) ΑΔΜΗΕ: Για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 2,1850 – 2,2000 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 2,0590 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,0440 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

(3) Cenergy: Το ημερήσιο “stop long” στα 6,42 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 7,40 ευρώ.

δείκτες

ΜΕΧΡΙ 25 εκατ. ευρώ κ/φσης

 1. ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ
 2. ΙΝΤΕΡΤΕΚ
 3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μόλις πριν λίγους μήνες συγκαταλέγονταν οι ΕΚΤΕΡ, ΔΟΜΙΚΗ, ΚΛΜ, ΡΕΒΟΙΛ, ΜΟΝΤΑ, ΚΕΚΡΟΠΑΣ και πριν λίγα τέρμινα αρκετές εισηγμένες. Από που να αρχίσω… ΟΛΕΣ ΣΤΑΜΠΑΡΙΣΜΕΝΕΣ και δοσμένες κυριολεκτικά στα κατώτερα επίπεδα τιμών τους (ΑΛΜΥ, ΒΙΟΚΑ, ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΙΝΤΕκ, ΙΝΛΟΤ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΠΕΤΡΟ, ΠΡΟΦ κ.α.)
****
SPREADS
ΧΩΡΑ
ΑΠΟΔΟΣΗ %
Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ
3,54
+1,19
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
3,00
+0,64
ΙΣΠΑΝΙΑ
3,35
+0,99
ΙΤΑΛΙΑ
4,09
+1,73

*****

δείκτες

****

δείκτες

Το ημερολόγιο προγραμματισμένων γεγονότων κάθε άλλο παρά προ-εορταστική περίοδο θυμίζει: Την Δευτέρα εκκινεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ η οποία θα διαρκέσει ως και την Τετάρτη. Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Παπουτσάνης και της Unibios θα διαπραγματεύονται χωρίς τις χρηματικές διανομές των 3 και 1,5 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα.

Την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει εννεάμηνο την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή τέλος θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Συμμετοχών που προέκυψαν από την συγχώνευση με την ANEK”,

ΑΠΟ ΤΗΝ στήλη μας…. ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ (30.11.2023)

 1. ΑΒΑΞ: Οχι, θα καθόντουσαν να βλέπουν τα τρένα να περνούν… Δεν είναι δα και χθεσινοί, άλλωστε παίζουν σε τόσα projects… Δεν είναι χαραμοφάηδες οι άνθρωποι. Δίνουν και δουλειά σε χιλιάδες άτομα, άμεσα και έμμεσα.
 2. ΒΙΟΚΑ – EXALCO (χρωστούμενον): Σας ΕΓΡΑΨΑ… ούτε τον πυρετό σας… Περιμένω μήνυμα από τον Γ.ΚΟΖ.
 3. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – με λίγα λόγια
 4. ΓΕΒΚΑ + ΜΕΒΑΚΟ: Δεν έχουν όραμα – τερματικό – οι μεγαλομέτοχοι… Επιχειρηματικά όμως σκίζουν, και οργανωτικά και αποτελεσματικά. Ομως αυτές είναι λεπτομερειούλες για τους θαμώνες του Ευαγούς. Πάντως από τα χαμηλά τους όταν και επισημάνθηκαν δίνουν εξαιρετικές αποδόσεις, ιδίως η ΜΕΒΑΚΟ.
 5. ΑΚΡΙΤΑΣ: Μυστήριο τρένο οι οι δικοί του. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση… Υποτιμημένη όμως, αναλογικά και συγκριτικά με τα κρατούντα της αγοράς…
 6. ΕΚΤΕΡ: Μην γελάτε, και μην μιλάτε για ανέκδοτα. Σας αποστομώνει, σας εκθέτει και σας έχει γελοιοποιήσει στο έπακρον.

******

 1. Αν η αγορά αρχίσει να προεξοφλεί από τώρα τις μειώσεις των επιτοκίων που μάλλον έχουν δρομολογηθεί, όσο νάναι δεν θα είναι και η καλύτερη είδηση για τις Τράπεζες και την ακόπως αποκτώμενη κερδοφορία τους από τις καταλυτικές υπέρ των διαφορές των επιτοκίων.
 2. ΜΙΓ: Μοίρασαν χαρτί στα ψηλά και προσπαθούν να το μαζέψουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα για να βγάλουν το… κάτι τις τους οι γκρουπιέρηδες πριν κάνουν οι ιδιοκτήτες του… καζίνο την επόμενη κίνηση…
 3. ΙΝΤΡΑΛΟΤ:  Μην ξεχνάτε ότι 135 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν στην τιμή των 0,5800 ευρώ και κερδίζουν σε χρόνο dt μέχρι και 70%. Και για τους λεφτάδες, αυτές οι αποδόσεις είναι πολύ γλυκές. Αφήστε, που κανείς μας δεν θα το μάθει… Κανείς δεν έχει πάνω από το 3%… Αν δεν κάνω λάθος…
 4. ΧΡΕΩΣΤΟΥΜΕΝΟΝ – ΒΙΟΚΑ: Λόγω  του γεγονότος–πως– οι επιχειρήσεις με μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, θα δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Γιάννης ετοιμάζει μέγιστη έκπληξη στον κάμπο. Μεγάλο Φ/Β πάρκο… αντίστοιχο με αυτό στην περιοχή της Κοζάνης. Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η ανάπλαση της Θεσσαλίας…θα πατήσει πάνω στο πρόγραμμα… Δυτική Μακεδονία – Μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Ομως Βασίλη το θέμα είναι… με ποιον θα συνεργαστεί ο όμιλος. Αυτά επί του παρόντος (Γ.Κοζανίτης)
 5. ΑCAG- ΕΙΧΑΜΕ: Και έγκαιρη ενημέρωση για το 9μηνο της και προαναγγελία του οικονομικού ημερολογίου της για το 2024 και παρουσία του ομίλου στο roadshow του Λονδίνου. Εισέρχεται και σε 2,5 εβδομάδες στον FTSEM… Θέλετε κι άλλα προειδοποιητικά σημάδια για το έργο που θα παιχθεί προσεχώς στις οθόνες μας; Απλά, το χρήμα δεν χαρίζεται. Απαιτείται, πειθαρχία, πίστη στην επιλογή και υπομονή.

δείκτες

 1. ΕΚΤΕΡ- 2.2.2023 (ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ): Για να έρθει αναλογικά και συγκριτικά στα ίσα της με τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΚΑΤ και ΑΒΑΞ έπρεπε να έγραφε τιμές άνω των 10,00 ευρώ. Δεν λέμε βέβαια ότι τόσα αξίζει, άλλα θέλουμε να σας πούμε… Η στρέβλωση πάντως είναι, αν μη τι άλλο, διαστημική, στρατοσφαιρική κλπ κλπ.
 2. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ – απάντηση – γράφτηκε 2.1.2023
  1. Με την λογιστική αξία στα 1,3000 ευρώ και την πραγματική της ακόμη υψηλότερα λόγω της αύξησης της τιμής των ακινήτων της σε σημεία κλειδιά…
  2. ΝΑ ANAMENONTAI ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ εντός του 2023…
  3. ΑΚΡΑΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΜΕΤΟΧΗ βάσει real value
  4. ΤΙΜΗ: 0,5120 ευρώ
  5. ΒΟΟΚ VALUE: 1,3000 ευρώ
  6. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ: Ακόμη μεγαλύτερη…
  7. ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ πιο συχνά ή μάλλον πιο προσεκτικά…

δείκτες

 • ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

δείκτες

πληθωρισμό

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Bασίλης Παπαθεοδώρου

πληθωρισμό

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο