09.04.2024- ΧΑΑ: Το πρωϊνό σχόλιο της Αγοράς από τον Νίκο Καυκά

Σχόλιο Αγοράς

Ανοδική αντίδραση επετεύχθη χθες στο ΧΑ με τράπεζες και ΔΕΗ να πρωταγωνιστούν. Η τελευταία μάλιστα ανακοινώνει και το Δ΄ τρίμηνο του 2023 σήμερα το απόγευμα μαζί με την Φουρλή Συμμετοχών.

  • Η Ευρώπη κινήθηκε σε θετικό έδαφος, ενώ μικτή ήταν η εικόνα στις ΗΠΑ εν αναμονής και του πληθωρισμού Μαρτίου αύριο.

Η σημερινή ατζέντα δεν περιέχει κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία επομένως η αγορά θα στηθεί από σήμερα για τα αυριανά στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην παρούσα φάση.

  • Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας 2 συνεδριάσεις της FED με την 2η να προκρίνεται για την 1η μείωση (12 Ιουνίου) επιτοκίων.

Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ήτοι χωρίς τρόφιμα και ενέργεια παραμένει στα επίπεδα του 3.8% με την αυριανή μέτρηση να εκτιμάται στα 3.7%.

  • Το μέγεθος αυτό απέχει σημαντικά από το 2%, που είναι ο στόχος των Κεντρικών τραπεζών, ενώ θα έχουμε μόλις άλλη μία μέτρηση για τον πληθωρισμό Απριλίου καθώς εκείνη του Μαΐου δημοσιεύεται την ίδια μέρα με την συνεδρίαση της FED.

Συμπερασματικά, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, και είναι αρκετά μικρό, θα απαιτηθεί σημαντική αποκλιμάκωση του επιπέδου τιμών, τουλάχιστον χαμηλότερα του 3% ώστε η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με ασφάλεια σε μείωση του βασικού επιτοκίου.

  • Ήτοι, δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, με βεβαιότητα να προεξοφλήσουμε μείωση τον Ιούνιο από την FED.  

Με εκτίμηση,

NIKOΣ KAYKAΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο