10 οικονομικά λάθη που πρέπει να αποφύγουν όλοι οι έξυπνοι άνδρες

Γνωρίζατε ότι το 69% των ανδρών θεωρούν τους εαυτούς τους οικονομικά εγγράμματους, ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται με βασικές έννοιες διαχείρισης χρημάτων; Ακόμη και οι πιο έξυπνοι και επιτυχημένοι επαγγελματίες μπορεί να πέσουν θύματα κοινών οικονομικών παγίδων. Η αποφυγή αυτών των χρηματικών λαθών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης οικονομικής ασφάλειας και την οικοδόμηση πλούτου.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει 10 βασικά χρηματικά λάθη που όλοι οι σοφοί άνδρες πρέπει να αποφεύγουν. Από την παραμέληση των κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης έως την κακή διαχείριση του χρέους, θα εμβαθύνουμε σε κάθε ζήτημα και θα παρέχουμε εφαρμόσιμες στρατηγικές για να σας βάλουμε στο δρόμο προς την οικονομική επιτυχία. Ας ξεκινήσουμε!

1. Παραμέληση των ταμείων έκτακτης ανάγκης

Η παραδοσιακή σοφία προτείνει την αποταμίευση 3-6 μηνών από τα έξοδα διαβίωσης για έκτακτες ανάγκες, αλλά πολλοί ειδικοί συνιστούν πλέον να στοχεύετε σε 6-12 μήνες. Αυτό το μεγαλύτερο μαξιλάρι προστατεύει από απροσδόκητη απώλεια εργασίας, προβλήματα υγείας ή σημαντικές επισκευές σπιτιού/αυτοκινήτου.

Βάλτε στην άκρη ένα μέρος κάθε μισθού σε ξεχωριστό αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης για να δημιουργήσετε το ταμείο έκτακτης ανάγκης. Αν είναι δυνατόν, στοχεύστε στην αποταμίευση του 20% του εισοδήματός σας. Αυτοματοποιήστε τις μεταφορές για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Επανεκτιμήστε το ταμείο σας ετησίως και μετά από σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας για να διασφαλίσετε ότι παραμένει επαρκές.

2. Υπερβολική εξάντληση των δαπανών στέγασης

Τα έξοδα στέγασης, συμπεριλαμβανομένων των υποθηκών/ενοικίων, των φόρων, της ασφάλισης και της συντήρησης, δεν θα πρέπει γενικά να υπερβαίνουν το 30% του ακαθάριστου εισοδήματος. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τεντώνουν τον προϋπολογισμό τους για να αγοράσουν περισσότερο σπίτι από αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά, γεγονός που περιορίζει την ευελιξία τους και μπορεί να οδηγήσει στο να είναι «φτωχοί σε σπίτι».

Σκεφτείτε τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους όταν επιλέγετε ένα σπίτι. Ένα μικρότερο σπίτι ή εναλλακτικές επιλογές στέγασης, όπως το να στεγαστείτε με μια διπλοκατοικία, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις. Μην ξεχνάτε να συνυπολογίζετε το πλήρες κόστος της ιδιοκτησίας πέρα από την πληρωμή του στεγαστικού δανείου.

3. Ανεπαρκής ασφαλιστική κάλυψη

Η ανεπαρκής ασφαλιστική κάλυψη σας αφήνει ευάλωτους σε καταστροφικές οικονομικές απώλειες. Βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι έχετε ασφάλιση υγείας, αυτοκινήτου, ιδιοκτητών/ενοικιαστών και ασφάλιση αναπηρίας. Η ασφάλιση ζωής είναι επίσης ζωτικής σημασίας εάν έχετε εξαρτώμενα μέλη.

Επανεξετάζετε την κάλυψή σας ετησίως και μετά από σημαντικά γεγονότα της ζωής σας. Υπολογίστε πόση ασφάλιση ζωής και αναπηρίας χρειάζεστε αντί να αποδέχεστε απλώς την προεπιλεγμένη κάλυψη του εργοδότη. Ένας προσωπικός ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα κενά και να εφαρμόσετε τις σωστές πολιτικές.

4. Ανισορροπία επενδυτικού χαρτοφυλακίου

Ένα καλά διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο είναι το κλειδί για τη διαχείριση του κινδύνου και τη βελτιστοποίηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι είτε υπερβολικά επιθετικοί είτε υπερβολικά συντηρητικοί με την κατανομή τους ή αποτυγχάνουν να αναπροσαρμόζουν τακτικά την ισορροπία τους.

Επιδιώξτε ένα μείγμα μετοχών, ομολόγων και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων κατάλληλο για την ηλικία και την ανοχή σας στον κίνδυνο. Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός target-date fund ή ενός ρομποτικού συμβούλου για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία. Επαναπροσδιορίστε τον ισοσκελισμό τουλάχιστον ετησίως για να διατηρήσετε το επιθυμητό μείγμα περιουσιακών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν φορολογικές συνέπειες σε φορολογητέους λογαριασμούς.

5. Αγνοώντας τον φορολογικό σχεδιασμό

Ο προληπτικός φορολογικός σχεδιασμός μπορεί να σας εξοικονομήσει σημαντικά χρήματα, αλλά απαιτεί μια προσέγγιση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μην περιμένετε μέχρι τον Απρίλιο για να αρχίσετε να σκέφτεστε τους φόρους.

Κρατήστε καλά αρχεία και προσλάβετε έναν εξειδικευμένο CPA για τη φορολογική προετοιμασία. Μεγιστοποιήστε τις εκπτώσεις, συνεισφέρετε σε λογαριασμούς που ευνοούνται φορολογικά και εξετάστε το ενδεχόμενο συγκομιδής φορολογικών ζημιών. Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος, συνεργαστείτε στενά με τον λογιστή σας για να εφαρμόσετε στρατηγικές όπως η έκπτωση για το γραφείο στο σπίτι και το Solo 401(k).

6. Πληθωρισμός του τρόπου ζωής

Καθώς το εισόδημα αυξάνεται, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της αναβάθμισης του τρόπου ζωής σας – ένα καλύτερο αυτοκίνητο, μεγαλύτερο σπίτι, πιο φανταχτερές διακοπές. Αλλά αυτή η «ερπυσμός του τρόπου ζωής» μπορεί γρήγορα να καταστρέψει την ικανότητά σας να χτίσετε μακροπρόθεσμο πλούτο.

Αντ’ αυτού, διατηρήστε ένα σχετικά σταθερό βιοτικό επίπεδο, ακόμη και όταν το εισόδημά σας αυξάνεται. Αποφασίστε συνειδητά ποιες σπατάλες είναι πιο σημαντικές για εσάς και κατευθύνετε τα υπόλοιπα προς την αποταμίευση και την επένδυση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ξεκινάτε την καριέρα σας, καθώς τα οφέλη της έγκαιρης επένδυσης πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου.

7. Παραμέληση του σχεδιασμού συνταξιοδότησης

Μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές τύψεις που ακούω είναι: «Μακάρι να είχα αρχίσει να αποταμιεύω για τη συνταξιοδότηση νωρίτερα». Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο περισσότερο χρόνο έχουν τα χρήματά σας για να αυξηθούν μέσω της δύναμης των σύνθετων αποδόσεων. Στόχος σας είναι να αποταμιεύετε τουλάχιστον το 15% του εισοδήματός σας πριν από τη φορολόγηση, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε εργοδότη που ταιριάζει.

Εάν είστε άνω των 40 ετών και έχετε ελάχιστες ή καθόλου αποταμιεύσεις για τη συνταξιοδότηση, δεν είναι πολύ αργά – αλλά θα πρέπει να αναλάβετε πιο επιθετική δράση. Μεγιστοποιήστε τις εισφορές σε φορολογικά ευνοούμενα προγράμματα, σκεφτείτε μια παράλληλη απασχόληση για να αυξήσετε το εισόδημά σας και αναζητήστε τρόπους περικοπής των δαπανών ώστε να μπορείτε να διαθέσετε περισσότερα για αποταμίευση. Ένας οικονομικός σχεδιαστής μπορεί να σας βοηθήσει να χαράξετε τον οδικό χάρτη συνταξιοδότησής σας.

8. Κακή διαχείριση του χρέους

Δεν είναι όλα τα χρέη ίδια. Το καταναλωτικό χρέος με υψηλά επιτόκια μπορεί να είναι μια μαζική αφαίμαξη πλούτου, ενώ το χρέος υποθηκών που εκπίπτει από τη φορολογία και χρησιμοποιείται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που αποτιμώνται, μπορεί να είναι επωφελές με μέτρο.

Κάντε μια λίστα με όλα τα χρέη σας και βάλτε προτεραιότητες ανάλογα με το επιτόκιο. Εξετάστε το ενδεχόμενο ενοποίησης του χρέους από πιστωτικές κάρτες υψηλού επιτοκίου σε προσωπικό δάνειο με χαμηλότερο επιτόκιο ή προσφορά μεταφοράς υπολοίπου 0%. Πληρώνετε πάντα περισσότερο από το ελάχιστο ποσό για το χρέος σας με το υψηλότερο επιτόκιο, διατηρώντας παράλληλα τις ελάχιστες πληρωμές για τα υπόλοιπα. Παραμείνετε ενήμεροι σε όλους τους λογαριασμούς για να διατηρήσετε ένα καλό πιστωτικό σκορ.

9. Αποφυγή του σχεδιασμού περιουσιακών στοιχείων

Ο σχεδιασμός της περιουσίας σας επιτρέπει να προστατεύσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και να φροντίσετε για τους αγαπημένους σας μετά το θάνατό σας. Τουλάχιστον, κάθε ενήλικας χρειάζεται διαθήκη, διαρκή πληρεξούσιο και εκ των προτέρων ιατρική οδηγία. Ένα ζωντανό καταπίστευμα μπορεί επίσης να έχει νόημα.

Μην παραμελείτε τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτογραφικά πορτοφόλια, τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα αρχεία φωτογραφιών. Καταρτίστε ένα σχέδιο για το χειρισμό τους και μοιραστείτε το με τον εκτελεστή σας. Συζητήστε τις επιθυμίες σας με την οικογένειά σας για να αποφύγετε τις εκπλήξεις και να διασφαλίσετε ότι όλοι είναι στην ίδια σελίδα. Επανεξετάζετε το σχέδιό σας κάθε 3-5 χρόνια και μετά από σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας.

10. Ανεπαρκής οικονομική εκπαίδευση

Η διαχείριση των χρημάτων είναι μια βασική δεξιότητα ζωής – ωστόσο πάρα πολλοί άνθρωποι παραμελούν την οικονομική τους εκπαίδευση. Δεν χρειάζεται να γίνετε ειδικός, αλλά η βασική κατανόηση των οικονομικών αρχών είναι το κλειδί για τη λήψη έξυπνων αποφάσεων με τα χρήματά σας.

Διαβάστε σεβαστά προσωπικά οικονομικά βιβλία, ακούστε podcasts και ακολουθήστε αξιόπιστους εμπειρογνώμονες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε ένα μάθημα ή να αποκτήσετε ένα οικονομικό δίπλωμα, όπως το CFP. Δημιουργήστε μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών, όπως έναν εμπιστευτικό οικονομικό σχεδιαστή, έναν λογιστή και έναν δικηγόρο ακινήτων. Δεσμευτείτε να είστε δια βίου εκπαιδευόμενοι όσον αφορά τα προσωπικά οικονομικά.

Μελέτη περίπτωσης: Η μεταμόρφωση της Danielle

Η Danielle ήταν ένα επιτυχημένο στέλεχος μάρκετινγκ, αλλά παρά τον εξαψήφιο μισθό της, ένιωθε ότι ζούσε από επιταγή σε επιταγή. Αφού μια απροσδόκητη επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά στέρησε τα τελευταία 500 δολάρια από τον λογαριασμό της, ήξερε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.

Σε συνεργασία με έναν οικονομικό προπονητή, η Danielle εντόπισε διάφορα βασικά οικονομικά λάθη που την εμπόδιζαν:

  • Δεν υπήρχε ειδικό ταμείο έκτακτης ανάγκης
  • Χρέος πιστωτικών καρτών που είχε συσσωρευτεί από τον τρόπο ζωής της
  • Ελάχιστες αποταμιεύσεις για συνταξιοδότηση
  • Έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης πέρα από τις βασικές προσφορές του εργοδότη της
    Η Danielle δεσμεύτηκε να κάνει μια αλλαγή. Διοχέτευσε το ετήσιο μπόνους της σε έναν νέο αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης αφιερωμένο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αυτοματοποίησε τις μηνιαίες εισφορές. Δημιούργησε ένα σχέδιο αποπληρωμής του χρέους και ανέλαβε ανεξάρτητη εργασία για να επιταχύνει τη διαδικασία. Μεγιστοποίησε τις εισφορές της στο 401(k) για συνταξιοδότηση και άνοιξε έναν Roth IRA. Τέλος, συνεργάστηκε με έναν ανεξάρτητο ασφαλιστικό πράκτορα για την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη αναπηρίας και ζωής.

Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, η Danielle εκπλήσσεται από την πρόοδό της. Με ένα πλήρως χρηματοδοτημένο μαξιλάρι έκτακτης ανάγκης, μηδενικό χρέος από πιστωτικές κάρτες και ένα αυξανόμενο συνταξιοδοτικό κομπόδεμα, αισθάνεται πιο ασφαλής και έχει τον έλεγχο της οικονομικής της μοίρας. Αποφεύγοντας τα βασικά οικονομικά λάθη και παραμένοντας επικεντρωμένη στους στόχους της, η Danielle έχει βάλει τον εαυτό της στο δρόμο προς τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Βασικά συμπεράσματα

  • Δημιουργήστε ένα ισχυρό ταμείο έκτακτης ανάγκης με έξοδα 6-12 μηνών, αποθηκευμένο σε ξεχωριστό λογαριασμό.
  • Περιορίστε τις δαπάνες στέγασης στο 30% του ακαθάριστου εισοδήματος- μην αγοράζετε περισσότερο σπίτι από αυτό που χρειάζεστε.
  • Αποκτήστε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους τομείς- αποφύγετε να βασίζεστε αποκλειστικά σε συμβόλαια που παρέχει ο εργοδότης.
  • Διατηρήστε ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ευθυγραμμισμένο με την ανοχή σας στον κίνδυνο και αναπροσαρμόστε τακτικά την ισορροπία.
  • Εφαρμόστε προληπτικές στρατηγικές φορολογικού σχεδιασμού όλο το χρόνο για την ελαχιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης.
  • Καταπολεμήστε τον πληθωρισμό του τρόπου ζωής κατανέμοντας συνειδητά αυξήσεις σε αποταμιεύσεις και επενδύσεις.
  • Ξεκινήστε την αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αξιοποιήσετε τη δύναμη του ανατοκισμού.
  • Διαχειριστείτε το χρέος με σύνεση, εξαλείφοντας το καταναλωτικό χρέος με υψηλό επιτόκιο και χρησιμοποιώντας το «καλό χρέος» με σύνεση.
  • Δημιουργήστε βασικά έγγραφα σχεδιασμού περιουσίας και αναθεωρήστε τα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Δώστε προτεραιότητα στην οικονομική εκπαίδευση μέσω βιβλίων, μαθημάτων, podcasts και δημιουργίας μιας ομάδας εξειδικευμένων συμβούλων.

Συμπέρασμα

Ακόμη και οι πιο έξυπνοι, υψηλόμισθοι επαγγελματίες μπορούν να πέσουν θύματα κοινών χρηματικών λαθών. Αλλά εντοπίζοντας και αποφεύγοντας αυτές τις βασικές παγίδες, μπορείτε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία.

Ξεκινήστε αξιολογώντας την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση και εντοπίζοντας τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης. Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση κάθε ζητήματος βήμα προς βήμα. Μείνετε επικεντρωμένοι στους στόχους σας, παρακολουθήστε την πρόοδό σας και γιορτάστε τις επιτυχίες σας. Με την κατάλληλη γνώση, νοοτροπία και συνήθειες, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο της οικονομικής σας μοίρας – και να επιτύχετε μια ζωή πραγματικής ευημερίας και ασφάλειας.

Holly Burns, New Trader U

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο