Η οικονομική επιτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσα κερδίζετε – έχει να κάνει με τις συνήθειες που αναπτύσσετε και διατηρείτε. Ο δρόμος για την οικοδόμηση πλούτου συχνά μπλοκάρεται από συμπεριφορές που μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, αλλά δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου.
Ας εξερευνήσουμε δέκα κοινές οικονομικές συμπεριφορές που μπορεί να σας κρατήσουν παγιδευμένους σε έναν κύκλο οικονομικών αγώνων, μαζί με πρακτικούς τρόπους για να τις ξεπεράσετε.
1. Σπατάλη σε περιττές πολυτέλειες
Το τελευταίο iPhone, τα ρούχα σχεδιαστών ή τα μοντέρνα gadgets μπορεί να σας προσφέρουν προσωρινή ικανοποίηση, αλλά η συνεχής σπατάλη σε είδη πολυτελείας που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικάδημιουργεί ένα επικίνδυνο οικονομικό μοτίβο. Αυτή η συμπεριφορά συχνά προέρχεται από συναισθηματικές δαπάνες ή κοινωνική πίεση.
Αντί για παρορμητικές αγορές, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα ειδικό ταμείο «επιθυμιών» στο πλαίσιο του προϋπολογισμού σας. Αυτό επιτρέπει περιστασιακές απολαύσεις, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική πειθαρχία. Όταν μπείτε στον πειρασμό μιας πολυτελούς αγοράς, περιμένετε 48 ώρες πριν αποφασίσετε – αυτή η περίοδος ηρεμίας συχνά αποκαλύπτει αν πρόκειται για πραγματική ανάγκη ή για παροδική επιθυμία.
Ορίστε ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εισοδήματός σας για διακριτικές δαπάνες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι διαθέτετε το 5-10% του εισοδήματός σας για μη απαραίτητες αγορές. Με τη δημιουργία αυτού του ορίου, διατηρείτε τον έλεγχο, ενώ εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τις απολαύσεις της ζωής σε λογικά πλαίσια.
2. Χρήση πιστωτικών καρτών για καθημερινές επιθυμίες
Η χρήση της κάρτας σας για καθημερινές αγορές μπορεί να σας φαίνεται βολική, αλλά είναι ένας ολισθηρός δρόμος προς την αύξηση του χρέους. Οι πιστωτικές κάρτες δεν είναι εγγενώς προβληματικές – αλλά η κακή χρήση τους δημιουργεί οικονομικό χάος.
Όταν χρησιμοποιείτε την πίστωση για έξοδα ρουτίνας, όπως ο καφές, τα γεύματα έξω ή η ψυχαγωγία, χωρίς να πληρώνετε το υπόλοιπο ολόκληρο κάθε μήνα, ουσιαστικά πληρώνετε ένα ασφάλιστρο μέσω των τόκων. Αλλάξτε σε μετρητά ή χρεωστικές κάρτες για καθημερινά έξοδα, επιφυλάσσοντας τις πιστωτικές κάρτες για προγραμματισμένες αγορές που μπορείτε να εξοφλήσετε αμέσως.
Μια αποτελεσματική στρατηγική είναι να παρακολουθείτε κάθε αγορά με πιστωτική κάρτα σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή σημειώσεων του τηλεφώνου σας ή ένα ειδικό εργαλείο κατάρτισης προϋπολογισμού. Αυτή η αυξημένη επίγνωση συχνά μειώνει με φυσικό τρόπο τις περιττές δαπάνες και βοηθά στον εντοπισμό μοτίβων που χρειάζονται αντιμετώπιση.
3. Παραίτηση από τη δουλειά χωρίς προειδοποίηση
Η σταθερότητα της καριέρας παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση πλούτου. Η συχνή εγκατάλειψη θέσεων εργασίας χωρίς προειδοποίηση βλάπτει την επαγγελματική σας φήμη, διακόπτει τη ροή του εισοδήματός σας και περιορίζει τις ευκαιρίες εξέλιξης.
Προτού προβείτε σε βιαστικές αποχωρήσεις, σκεφτείτε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πορεία της καριέρας σας. Χτίστε ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο, αναπτύξτε πολύτιμες δεξιότητες και σχεδιάστε τις μεταβάσεις προσεκτικά για να διατηρήσετε τη δυναμική της καριέρας σας.
Κάθε αλλαγή θέσης εργασίας θα πρέπει ιδανικά να συνοδεύεται από αύξηση του μισθού ή σημαντική ευκαιρία μάθησης. Καταγράψτε τα επιτεύγματα και τις δεξιότητες που αποκτήσατε σε κάθε θέση, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο καριέρας που δικαιολογεί τη μελλοντική σας εξέλιξη μέσω του ισχυρού βιογραφικού σας σημειώματος.
4. Τζόγος σε κάθε ευκαιρία
Η γοητεία ενός γρήγορου κέρδους μέσω λαχείων, παιχνιδιών καζίνο ή αθλητικών στοιχημάτων μπορεί να είναι ισχυρή, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε οικονομική πίεση. Ωστόσο, ο τζόγος σπάνια οδηγεί σε βιώσιμο πλούτο. Το σπίτι έχει πάντα ένα πλεονέκτημα, καθιστώντας τα τυχερά παιχνίδια μια μαθηματικά χαμένη πρόταση με την πάροδο του χρόνου.
Διοχετεύστε τα χρήματα που θα ξοδεύατε στον τζόγο σε αξιόπιστα επενδυτικά οχήματα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια ή οι συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί. Αν απολαμβάνετε τη συγκίνηση των πιθανών κερδών, σκεφτείτε να ανακατευθύνετε αυτή την ενέργεια σε υπολογισμένους επενδυτικούς κινδύνους μέσω ρυθμιζόμενων αγορών.
Ξεκινήστε με μικρά ποσά σε διαφοροποιημένες επενδύσεις, μαθαίνοντας τη δυναμική της αγοράς και ελέγχοντας παράλληλα τις πιθανές απώλειες.
5. Επαναλαμβανόμενος δανεισμός από φίλους
Το να ζητάτε συνεχώς δάνεια από φίλους δημιουργεί έναν κύκλο εξάρτησης και επιβαρύνει τις σχέσεις. Αυτή η συνήθεια συχνά κρύβει βαθύτερα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης.
Σπάστε αυτό το μοτίβο δημιουργώντας ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν ξεκινήσετε με μικρό ποσό. Η ύπαρξη ενός οικονομικού αποθέματος ασφαλείας μειώνει την ανάγκη να βασίζεστε σε άλλους και διατηρεί την αξιοπρέπεια και τις σχέσεις σας.
Καθορίστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποπληρωμής όταν ο δανεισμός καθίσταται αναγκαίος. Καταγράψτε τους όρους, τηρήστε τους με θρησκευτική ευλάβεια και εργαστείτε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποθέματος δαπανών ενός μήνα για να αποτρέψετε μελλοντικές ανάγκες δανεισμού.
6. Να παραπονιέστε ότι είστε απένταροι αλλά να διασκεδάζετε σκληρά
Στην οικονομική διαχείριση, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Το να παραπονιέστε για τα οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα να ξοδεύετε πολλά για διασκέδαση αποκαλύπτει εσφαλμένες προτεραιότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαλείψετε κάθε διασκέδαση – σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε ισορροπία.
Εξερευνήστε οικονομικά αποδοτικές κοινωνικές δραστηριότητες, διοργανώστε συγκεντρώσεις στο σπίτι ή χρησιμοποιήστε εφαρμογές για να βρείτε προσφορές ψυχαγωγίας. Η κοινωνική σας ζωή δεν χρειάζεται να υποφέρει για τους οικονομικούς σας στόχους.
Δημιουργήστε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό ψυχαγωγίας και αποσύρετε τα χρήματα αυτά στην αρχή κάθε μήνα. Όταν τελειώσουν τα χρήματα, στραφείτε σε δωρεάν δραστηριότητες. Αυτό το απτό όριο βοηθά στη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων χωρίς να σαμποτάρετε τους οικονομικούς στόχους.
7. Αρνούμενοι να συγκρίνετε τιμές ή να ψωνίσετε από τις εκπτώσεις
Το να πληρώνετε ολόκληρη την τιμή όταν υπάρχουν καλύτερες προσφορές είναι σπατάλη χρημάτων. Η σύγκριση τιμών δεν έχει να κάνει με το να είσαι φτηνός – έχει να κάνει με το να είσαι έξυπνος με τα χρήματά σου.
Η σύγχρονη τεχνολογία το κάνει αυτό πιο εύκολο από ποτέ με τις εφαρμογές σύγκρισης τιμών και τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης. Η εξοικονόμηση μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά πολλαπλασιάζεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου όταν ανακατευθύνεται προς επενδύσεις ή μείωση του χρέους.
8. Επιδείξτε τις χρηματοδοτούμενες αγορές
Η προβολή ακριβών αντικειμένων που αγοράστηκαν με πίστωση δημιουργεί μια ψευδαίσθηση πλούτου, ενώ παράλληλα δημιουργεί χρέος. Η σωστή οικονομική ασφάλεια προέρχεται από την άμεση κατοχή περιουσιακών στοιχείων που αποφέρουν μετρητά και όχι από την πραγματοποίηση ατελείωτων μηνιαίων πληρωμών για καταναλωτικά αγαθά που αποσβένονται.
Πριν χρηματοδοτήσετε αγορές, υπολογίστε το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Εξετάστε αν το αντικείμενο θα εξακολουθεί να έχει αξία όταν τελικά εξοφληθεί. Ακολουθήστε τον κανόνα 20/4/10 για σημαντικές αγορές: 20% προκαταβολή, 4ετής μέγιστη διάρκεια δανείου και πληρωμές που δεν ξεπερνούν το 10% του μηνιαίου εισοδήματος. Αυτό το πλαίσιο βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτούμενες αγορές παραμένουν διαχειρίσιμες.
9. Αγνοώντας τη βασική συντήρηση
Η παραμέληση της συνήθους συντήρησης του αυτοκινήτου, του σπιτιού ή άλλων περιουσιακών στοιχείων σας οδηγεί σε δαπανηρές επισκευές στη συνέχεια. Αυτή η βραχυπρόθεσμη σκέψη μπορεί να εξαντλήσει τα οικονομικά σας μέσω επισκευών έκτακτης ανάγκης και μειωμένης διάρκειας ζωής των περιουσιακών στοιχείων.
Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα συντήρησης και προϋπολογίστε τακτικές συντηρήσεις. Η αρχική επένδυση στη συντήρηση αποδίδει μέσω της μείωσης του κόστους επισκευής και της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του περιουσιακού στοιχείου. Ορίστε ημερολογιακές υπενθυμίσεις για τακτικές εργασίες συντήρησης και διαθέστε 1-2% της αξίας του περιουσιακού σας στοιχείου ετησίως για συντήρηση. Αυτή η προληπτική προσέγγιση αποτρέπει τις δαπανηρές επισκευές έκτακτης ανάγκης και διατηρεί την αξία του περιουσιακού στοιχείου.
10. Απορρίπτετε τακτικά πρόσθετες εργασίες ή παράλληλες δραστηριότητες
Ενώ η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει σημασία, η συνεχής απόρριψη ευκαιριών για την απόκτηση πρόσθετου εισοδήματος μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες οικοδόμησης πλούτου. Η gig economy προσφέρει πολυάριθμους τρόπους για να κερδίσετε επιπλέον χρήματα χωρίς να δεσμευτείτε σε μια δεύτερη εργασία πλήρους απασχόλησης.
Ακόμα και λίγες ώρες εβδομαδιαίως αφιερωμένες σε ένα παράλληλο επάγγελμα μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό πρόσθετο εισόδημα για αποταμίευση ή μείωση του χρέους. Ξεκινήστε αφιερώνοντας δύο ώρες εβδομαδιαίως στην εκμάθηση μιας εμπορεύσιμης δεξιότητας ή στη δημιουργία μιας παράλληλης επιχείρησης. Αυτή η ελάχιστη χρονική δέσμευση μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντική ροή εισοδήματος, διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Συμπέρασμα
Η οικοδόμηση πλούτου δεν σημαίνει να κάνετε δραματικές αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη – είναι να αναγνωρίσετε και να προσαρμόσετε αυτές τις κοινές συμπεριφορές που εμποδίζουν την οικονομική πρόοδο. Ξεκινήστε εντοπίζοντας ποιες από αυτές τις συνήθειες ταιριάζουν με την κατάστασή σας.
Επιλέξτε μία ή δύο για να επικεντρωθείτε αρχικά, κάνοντας μικρές αλλά συνεπείς αλλαγές. Η οικονομική επιτυχία προέρχεται από καθημερινές αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με μακροπρόθεσμους στόχους. Σκεφτείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας διατηρώντας ένα απλό οικονομικό ημερολόγιο. Σημειώστε τις συμπεριφορές, τις αποφάσεις σας και τα αποτελέσματά τους. Αυτή η αυτογνωσία γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο για διαρκή αλλαγή.
Η οικονομική ελευθερία δεν έχει να κάνει με την τελειότητα – έχει να κάνει με την πρόοδο. Κάθε μικρό βήμα μακριά από αυτές τις συμπεριφορές που περιορίζουν τον πλούτο σας φέρνει πιο κοντά στους οικονομικούς σας στόχους. Ξεκινήστε το ταξίδι σας σήμερα, εστιάζοντας σε βιώσιμες αλλαγές που ευθυγραμμίζονται με το μακροπρόθεσμο όραμά σας για οικονομική επιτυχία.
Steve Burns, New Trader U
Τ.Σ.