10 σπάνιες συνήθειες της επιτυχίας: Μαθαίνοντας από τη ζωή του Γουόρεν Μπάφετ

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές της ιστορίας. Ο Μπάφετ είναι ένας ηγέτης στον κόσμο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων με καθαρή αξία περίπου 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα επενδυτικό ιστορικό που έχει αποφέρει μέσες ετήσιες αποδόσεις περίπου 20% από το 1965 μέσω της Berkshire Hathaway.

Ωστόσο, πίσω από αυτούς τους εντυπωσιακούς αριθμούς κρύβονται συνήθειες και αρχές που εκτείνονται πολύ πέρα από την επιλογή μετοχών και τις εξαγορές επιχειρήσεων. Ενώ πολλοί εστιάζουν στις επενδυτικές στρατηγικές του Μπάφετ, τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματά του μπορεί να προέρχονται από προσωπικές συνήθειες που σπάνια γίνονται πρωτοσέλιδα.

Αυτές οι πρακτικές έχουν διαμορφώσει την οικονομική του επιτυχία και την προσέγγισή του στη ζωή, τις σχέσεις και την προσωπική του ανάπτυξη. Η ομορφιά αυτών των συνηθειών είναι ότι δεν απαιτούν εξαιρετικό ταλέντο ή πόρους – απλώς την πειθαρχία να τις εφαρμόζετε με συνέπεια με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθούν οι δέκα σπάνιες συνήθειες επιτυχίας που μπορείτε να μάθετε από τη ζωή του Warren Buffett:

1. Συνήθεια 1: Διαβάστε με λαχτάρα για 5+ ώρες κάθε μέρα

Λίγοι συνειδητοποιούν την ακραία έκταση του προγράμματος ανάγνωσης του Μπάφετ. Καθημερινά, αφιερώνει 5-6 ώρες σε βιβλία, εφημερίδες, ετήσιες εκθέσεις και οικονομικές καταστάσεις.

“Διαβάζω 500 σελίδες κάθε μέρα. Έτσι λειτουργεί η γνώση. Συγκεντρώνεται, όπως ο ανατοκισμός», έχει συμβουλεύσει ο Μπάφετ. Αυτό δεν είναι περιστασιακό ξεφύλλισμα – είναι βαθιά, εστιασμένη κατανάλωση πληροφοριών.

Κάποτε υπολόγισε ότι το 80% της εργάσιμης ημέρας του αφιερώνεται στο διάβασμα, σε πλήρη αντίθεση με το βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων των περισσότερων στελεχών.

Ο Μπάφετ αποδίδει μεγάλο μέρος της επενδυτικής του επιτυχίας σε αυτή του τη συνήθεια, η οποία του έδωσε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για επιχειρήσεις και κλάδους. Για όσους επιδιώκουν να υιοθετήσουν αυτή τη συνήθεια, ξεκινήστε με μικρότερο όγκο -ίσως με 25 σελίδες καθημερινά- εστιάζοντας στο βάθος της κατανόησης και όχι στην απλή κάλυψη σελίδων.

2. Συνήθεια 2: Πάρτε αποφάσεις με βάση την εσωτερική αξία, όχι το συναίσθημα της αγοράς

Ο Μπάφετ έχτισε την περιουσία του εστιάζοντας αμείλικτα στην εσωτερική αξία αγνοώντας τον θόρυβο της αγοράς. “Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις. Αξία είναι αυτό που παίρνεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή η αρχή καθοδήγησε τις επενδύσεις του σε εταιρείες όπως η Coca-Cola τη δεκαετία του 1980 και η Apple πιο πρόσφατα. Όταν οι αγορές κατέρρευσαν το 2008, ο Μπάφετ αγόραζε ενώ άλλοι πανικοβλήθηκαν, επειδή οι αποφάσεις του εδράζονταν στον υπολογισμό της αξίας των επιχειρήσεων και όχι στην παρακολούθηση των τάσεων.

Αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται πέρα από τις επενδύσεις – ανάπτυξη προσωπικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό της αξίας των ευκαιριών, των σχέσεων και των δεσμεύσεων με βάση τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία και όχι τις βραχυπρόθεσμες εμφανίσεις.

3. Συνήθεια 3: Γνωρίστε τον κύκλο της αρμοδιότητάς σας και παραμείνετε εντός αυτού

Παρά την επιτυχία του, ο Μπάφετ διατηρεί αυστηρά όρια γύρω από το σε τι θα επενδύσει και σε τι όχι. Για δεκαετίες, απέφευγε τις εταιρείες τεχνολογίας επειδή έπεφταν έξω από τον «κύκλο των αρμοδιοτήτων» του.

Ο ίδιος έχει πει: «Το μέγεθος αυτού του κύκλου δεν είναι πολύ σημαντικό- η γνώση των ορίων του, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας». Αυτή η αυτογνωσία απέτρεψε δυνητικά δαπανηρά λάθη κατά τη διάρκεια της φούσκας των dot-com.

Η συνεργασία του Μπάφετ με τον αείμνηστο Τσάρλι Μάνγκερ λειτούργησε άψογα εν μέρει επειδή αναγνώρισαν πώς οι τομείς των γνώσεών τους αλληλοσυμπληρώνονταν.

Αυτή η συνήθεια ενθαρρύνει την ειλικρινή χαρτογράφηση των τομέων εξειδίκευσης του καθενός, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα τυφλά σημεία του. Ενθαρρύνει επίσης είτε να αναπτύσσει σκόπιμα νέες ικανότητες είτε να συνεργάζεται με άλλους που τις διαθέτουν.

4. Συνήθεια 4: Εξασκήστε ακραία υπομονή στις επενδύσεις και τις αποφάσεις σας

Η υπομονή του Μπάφετ ξεχωρίζει δραματικά σε έναν οικονομικό κόσμο που έχει εμμονή με τα τριμηνιαία αποτελέσματα. Έχει δηλώσει περίφημα ότι η αγαπημένη του περίοδος διακράτησης είναι «για πάντα».

Αυτή η υπομονή επεκτείνεται στην αναμονή για τις σωστές ευκαιρίες. Η Berkshire έχει κρατήσει μερικές φορές δεκάδες δισεκατομμύρια σε μετρητά για χρόνια περιμένοντας ελκυστικές επενδύσεις. Αφού μελέτησε τη σιδηροδρομική βιομηχανία για δεκαετίες, ο Buffett αγόρασε τελικά την BNSF Railway τον Φεβρουάριο του 2010.

Αυτό το σπάνιο επίπεδο υπομονής πηγάζει από τη βαθιά εμπιστοσύνη στο να περιμένει την τέλεια ευκαιρία αντί να ταλαντεύεται τα πάντα. Η πρακτική εφαρμογή είναι η ανάπτυξη σαφών κριτηρίων λήψης αποφάσεων που αποτρέπουν τις παρορμητικές ενέργειες, ενώ επιτρέπουν αποφασιστικές κινήσεις όταν προκύπτουν πραγματικές ευκαιρίες.

5. Συνήθεια 5: Αγκαλιάστε τη σκόπιμη απλότητα στον τρόπο ζωής σας

Παρά τον τεράστιο πλούτο του, ο Μπάφετ ζει στο ίδιο ταπεινό σπίτι στην Ομάχα που αγόρασε για 31.500 δολάρια το 1958. Οδηγεί πρακτικά αυτοκίνητα αντί να συλλέγει πολυτελή οχήματα και διατηρεί απλές διατροφικές συνήθειες (ως γνωστόν περιλαμβάνει προϊόντα της Coca-Cola).

Αυτό δεν είναι απλή λιτότητα – η σκόπιμη απλότητα εξαλείφει τους περισπασμούς και την κόπωση από τις αποφάσεις. Ο Μπάφετ έχει παρατηρήσει ότι «έχω ό,τι χρειάζομαι. Έχω ένα σπίτι στο οποίο ζω εδώ και 50 χρόνια. Έχω ένα αυτοκίνητο που έχω εδώ και 10 χρόνια. Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο για να είμαι ευτυχισμένος».

Αυτή η συνήθεια αμφισβητεί την παραδοχή ότι η επιτυχία απαιτεί συνεχή πληθωρισμό του τρόπου ζωής και προτείνει αντί αυτού να ορίσουμε το προσωπικό «αρκετά» σε υλικά αγαθά, εστιάζοντας τους πόρους σε αυτό που πραγματικά δημιουργεί ικανοποίηση.

6. Συνήθεια 6: Επενδύστε σε βαθιές, μακροχρόνιες σχέσεις με τους σωστούς ανθρώπους

Η 60+ χρόνια συνεργασία του Buffett με τον Charlie Munger κατέδειξε την πίστη του στο βάθος των σχέσεων έναντι του εύρους. «Είναι καλύτερο να κάνεις παρέα με ανθρώπους καλύτερους από εσένα», συμβουλεύει.

Η αφοσίωσή του στους επιχειρηματικούς εταίρους και στον επιλεκτικό κοινωνικό του κύκλο δείχνει ότι εκτιμά την ποιότητα των σχέσεων και όχι τη συνεχή δικτύωση. Οι πιο εκτεταμένες επιχειρηματικές σχέσεις του έχουν διαρκέσει δεκαετίες, όπως αυτή με τον αείμνηστο αντιπρόεδρό του, Charlie Munger.

Αυτή η προσέγγιση στις σχέσεις προτείνει να εστιάσετε την ενέργειά σας στην καλλιέργεια ενός μικρότερου αριθμού συνδέσεων υψηλής ποιότητας αντί να επεκτείνετε συνεχώς το δίκτυό σας και να επιλέγετε αυτές τις συνδέσεις με βάση τον χαρακτήρα και τις κοινές αξίες και όχι την άμεση χρησιμότητα.

7. Συνήθεια 7: Αναζητήστε γνώσεις από τις νεότερες γενιές μέσω του αντίστροφου mentoring

Ακόμα και στα 90 του χρόνια, ο Buffett μαθαίνει ενεργά από τις νεότερες γενιές, ιδιαίτερα για τις εξελισσόμενες βιομηχανίες και τεχνολογίες. Έχει πιστώσει την κατανόησή του για την Apple εν μέρει σε συζητήσεις με τα εγγόνια του.

Η φιλία του με τον Μπιλ Γκέιτς ξεκίνησε ως ένας τρόπος να κατανοήσει καλύτερα το τεχνολογικό τοπίο. Το 2011-2012 προσέλαβε νεότερους διαχειριστές επενδύσεων Todd Combs και Ted Weschler, εν μέρει για να αποκτήσει νέες προοπτικές σχετικά με τις εξελισσόμενες βιομηχανίες.

Αυτή η συνήθεια αναδεικνύει τη σημασία της διανοητικής ταπεινότητας ανεξάρτητα από το επίπεδο επιτυχίας. Η πρακτική προτείνει τον εντοπισμό των προσωπικών κενών γνώσεων και την εσκεμμένη αναζήτηση μεντόρων που μπορεί να είναι νεότεροι, αλλά διαθέτουν τεχνογνωσία σε αυτούς τους τομείς.

8. Συνήθεια 8: Προγραμματίστε τακτικές περιόδους αδιάλειπτου χρόνου σκέψης

Ενώ πολλά στελέχη υπερηφανεύονται για τα γεμάτα ημερολόγια, ο Μπάφετ ακολουθεί την αντίθετη προσέγγιση. Είναι γνωστό ότι διατηρεί το ημερολόγιό του εκπληκτικά άδειο, δημιουργώντας χώρο για βαθιά σκέψη χωρίς συνεχείς διακοπές.

«Επιμένω να περνάω πολύ χρόνο, σχεδόν κάθε μέρα, απλά καθισμένος και σκεπτόμενος», έχει πει. Αυτή η σκόπιμη μοναξιά επιτρέπει τη βαθιά ανάλυση και τον προβληματισμό, που οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις.

Ο Μπάφετ αποφεύγει κυρίως να γεμίζει αυτόν τον χρόνο με τεχνολογικούς περισπασμούς. Αυτή η συνήθεια προτείνει να μπλοκάρετε συγκεκριμένο ημερολογιακό χρόνο αφιερωμένο αποκλειστικά στη βαθιά σκέψη σημαντικών ερωτημάτων και προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας αυτόν τον χρόνο ως ιερό και απαραβίαστο, όπως θα κάνατε σε κάθε κρίσιμη συνάντηση.

9. Συνήθεια 9: Εξασκήστε ριζική ειλικρίνεια σχετικά με τα λάθη και τις αποτυχίες σας

Οι ετήσιες επιστολές του Μπάφετ προς τους μετόχους ξεχωρίζουν για την ασυνήθιστη διαφάνεια σχετικά με τα λάθη και τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους. Έχει συζητήσει ανοιχτά ακριβά λάθη όπως η αγορά της Dexter Shoes και η αρχική εξαγορά της ίδιας της Berkshire Hathaway.

«Χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις μια φήμη και πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις», σημειώνει ο Μπάφετ, τονίζοντας πως η ειλικρίνεια χτίζει μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη. Αντί να επινοεί δικαιολογίες για τις αποτυχίες ή να τις κρύβει, τις αναλύει δημόσια ως ευκαιρίες μάθησης.

Αυτή η συνήθεια προσκαλεί στη δημιουργία ενός προσωπικού συστήματος για την αντικειμενική ανασκόπηση των λαθών, ενδεχομένως μέσω ημερολογίου ή τακτικών περιόδων αναστοχασμού, εστιάζοντας στην εξαγωγή διδαγμάτων και όχι στην απόδοση ευθυνών.

10. Συνήθεια 10: Σκεφτείτε σε δεκαετίες, όχι σε ημέρες

Ο Μπάφετ προσεγγίζει τις αποφάσεις με έναν εξαιρετικά μακρύ χρονικό ορίζοντα, κατανοώντας ότι η συνέπεια επί δεκαετίες δημιουργεί εκθετικά αποτελέσματα. «Κάποιος κάθεται στη σκιά σήμερα επειδή κάποιος φύτεψε ένα δέντρο πριν από πολύ καιρό», παρατηρεί.

Αυτή η προοπτική διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί τις επιχειρήσεις, οικοδομεί σχέσεις και συσσωρεύει γνώσεις. Οι μακροβιότερες επενδύσεις του, όπως το μερίδιό του στην American Express (που αγοράστηκε για πρώτη φορά το 1964), καταδεικνύουν αυτή την προοπτική ανατοκισμού.

Αυτή η συνήθεια ενθαρρύνει την αξιολόγηση των αποφάσεων με βάση τις πιθανές επιπτώσεις τους κατά την επόμενη δεκαετία και όχι τα άμεσα αποτελέσματα. Αντιμετωπίζει τη γνώση και την οικοδόμηση σχέσεων ως περιουσιακά στοιχεία που αυξάνουν την αξία τους με το χρόνο.

Συμπέρασμα

Οι σπάνιες συνήθειες του Warren Buffett αποτελούν μια συλλογή πρακτικών και ένα συνεκτικό σύστημα που ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου. Το διάβασμά του τροφοδοτεί τη λήψη αποφάσεων, η υπομονή του επιτρέπει την εστίασή του στην αξία και η προσέγγιση των σχέσεών του ενισχύει τις μαθησιακές του ικανότητες.

Αυτό που κάνει αυτές τις συνήθειες ιδιαίτερα ισχυρές είναι η αθόρυβη φύση τους – δεν τραβούν την προσοχή όπως θα μπορούσαν να κάνουν οι φανταχτερές τακτικές, αλλά η συνεπής εφαρμογή τους επί δεκαετίες έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το κλειδί δεν είναι να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε όλες αυτές τις συνήθειες ταυτόχρονα, αλλά να εντοπίσετε ποιες από αυτές ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τους προσωπικούς σας στόχους και στη συνέχεια να δεσμευτείτε να τις εφαρμόζετε με την ίδια συνέπεια που έχει επιδείξει ο Μπάφετ.

Ο Μπάφετ λέει ότι ο ορισμός της επιτυχίας υπερβαίνει τις οικονομικές μετρήσεις: «Η πιο σημαντική επένδυση που μπορείτε να κάνετε είναι στον εαυτό σας». Αυτές οι συνήθειες προσφέρουν έναν οδικό χάρτη για αυτή την επένδυση, είτε οι στόχοι σας αφορούν επιχειρήσεις, σχέσεις ή προσωπική ανάπτυξη.

Steve Burns, New Trader U

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο