(1@15:15) Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του economico.gr (Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023)

COCA COLA HBC- ΔΙΟΙΚΗΣΗ:  Αναμένουμε τώρα οργανική αύξηση EBIT για το 2023 κατά 9-12% (προηγουμένως στο ανώτατο άκρο του εύρους -3 έως +3%). Το μεσοπρόθεσμο guidance από το 2024 και μετά είναι αμετάβλητο. Περιμένει μέση ετήσια αύξηση των οργανικών εσόδων της τάξης του 6-7% και μέση ετήσια αύξηση οργανικού περιθωρίου EBIT κατά 20-40 μονάδες βάσης ετησίως. Τα αποτελέσματα εξαμήνου 2023 θα δημοσιευθούν στις 9 Αυγούστου.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 

ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 

******
ΜΑΘΙΟΣ – εξαιρετικά ενδιαφέρον και άκρως ιντριγκαδόρικο το σχόλιο στο σημερινό “ΣKOTEINO ΔΩΜΑΤΙΟ” στο newmoney – ΙΔΟΥ για του λόγου το αληθές 
  • Ο Mr ΚΕΜ (διαβασμένος) κόντρα στη διοίκηση…

Στην οδό Επιδαύρου που βρίσκεται η έδρα της Μαθιός Πυρίμαχα το έργο δεν ήταν τελικά δράμα στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρίας. Ωστόσο, η αντιπαράθεση της διοίκησης που ασκείται από την οικογένεια Μαθιού, με τον Γ. Μιχαηλίδη που πλέον κατέχει ποσοστό άνω του 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου, αν και κόσμια, ήταν εμφανής.

Ο επιχειρηματίας, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της γνωστής εταιρείας «ΚΕΜ», που δραστηριοποιείται στον χώρο των γυναικείων αξεσουάρ (με παράλληλες δραστηριότητες στο real estate και αλλού) προ ολίγων εβδομάδων γνωστοποίησε πως ανέβασε το ποσοστό του πάνω από το όριο του 5%. Χθες, συνοδευόμενος από τον γιο του Κυριάκο, αποκάλυψε στη ΓΣ πως έχει μετοχές της Μαθιός εδώ και 15 χρόνια, συνολικά έχει βάλει πάνω από μισό εκατομμύριο στην εταιρεία και ανέμενε πως τουλάχιστον στην περυσινή χρήση θα υπήρχε ανάκαμψη στα μεγέθη της.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε μια περίοδο που δεν υπάρχει τούβλο να αγοράσεις, είναι αδιανόητο η Μαθιός να εμφανίζει τέτοια αποτελέσματα». Είπε πως η γνωστή εταιρεία δομικών και πυρίμαχων υλικών είναι επί σειρά ετών ζημιογόνος, δεν μοιράζει μέρισμα, εμφανίζει υψηλό ποσοστό ανείσπρακτων οφειλών, ο δανεισμός «καίει» μεγάλο ποσοστό της κερδοφορίας για να καταλήξει πως υπάρχει σειρά ενεργειών που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση.
«Αποφάσισα να γίνω μέτοχος μειοψηφίας για να προστατέψω την επένδυσή μου και να προσφέρω εφόσον μου ζητηθεί ώστε να προκύψουν υπεραξίες για όλους», είπε αφού προηγουμένως καταψήφισε τέσσερα κρίσιμα θέματα της ημερήσιας ατζέντας: την έγκριση της διάθεσης των αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης, την Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ελέγχου, τη συνολική διαχείριση της εταιρείας και την απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών.
Επιφυλάχθηκε δε, να ζητήσει περαιτέρω οικονομικά στοιχεία. Γενικά ήταν πολύ διαβασμένος στα θέματα του ισολογισμού της εισηγμένης, τοποθετήθηκε για τους λόγους εμπλοκής του, στηλίτευσε συγκεκριμένες πρακτικές του μάνατζμεντ και συμβουλευόταν ανά διαστήματα τον δικηγόρο του.

Αξιοσημείωτο πως μερικές θέσεις δίπλα του καθόταν ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, επικεφαλής της Whitetip ΑΧΕΠΕΥ, η οποία πραγματοποίησε την επιτυχημένη αναδιάρθρωση της Folli Follie.

και οι ατάκες του Μαθιού

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαθιός, πρόεδρος του ΔΣ, δήλωσε ανοικτός σε όποιον έλεγχο ζητηθεί, καθώς και στις συστάσεις από πλευράς Μιχαηλίδη. Υπεραμύνθηκε της στρατηγικής και των αποφάσεων της διοίκησης, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως η εταιρεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια υπερδεκαετή σοβαρή κρίση και στους δύο τομείς που δραστηριοποιείται, τη βιομηχανία και τον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο.

Όπως τόνισε, η κρίση αυτή ήταν πολύ μεγάλη, την εταιρεία την κράτησαν οι εξαγωγές που έκανε, αντιμετώπισε πολύ καλά την έλλειψη πρώτων υλών πέρυσι και τόνισε πως η βιομηχανία είναι δύσκολος πελάτης και για αυτό υπάρχουν μεγάλες πιστώσεις και ανεξόφλητα και προέβλεψε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα είναι πολύ καλό για την εταιρεία.
Αποκάλυψε δε, πως οι παραγγελίες και σε βιομηχανικά υλικά και σε δομικά ανεβαίνουν, η εταιρεία βρίσκεται κοντά σε δύο μεγάλες δουλειές στην Αίγυπτο (1,5 εκατ. ευρώ) και την Ινδονησία (1 εκατ. ευρώ).
Μίλησε και για τον σκληρό ανταγωνισμό που έχει η Μαθιός, για να εισπράξει την… πληρωμένη απάντηση από τον Μιχαηλίδη πως στις τσάντες τα πράγματα είναι ακόμη πιο σκληρά, μέχρι και τα περίπτερα πουλάνε τσάντες.
Μετά, βέβαια, ακολούθησε η ατάκα Μαθιού για το χαμηλό περιθώριο κέρδους της εταιρείας (33%), λέγοντας πως «αν δεν δω το 4 μπροστά (στο περιθώριο κέρδους), δεν θα κοιμάμαι τα βράδια»… Τον λόγο κάποια στιγμή πήρε και ο Γιάννης Στρούτσης, πρώην ιδιοκτήτης της Ηλεκτρονική Αθηνών η οποία πτώχευσε, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Μαθιός…

Κοντολογίς, το έργο θα έχει συνέχεια, όπως φάνηκε και στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή να κλείνει χθες στο +13%.

******
ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΗΜΕΡΑ
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ότι το μετοχολόγιο έχει ως εξής
Μέτοχος % Δικ. Ψήφου Μετοχές   Δικ. Ψήφου Ημερομηνία μεταβολής Λόγος μεταβολής Σημειώσεις
ΜΑΘΙΟΣ Κ. ΙΩΑΝΝΗΣ 48,2 48,2 11 Ιαν 2023 Μεταβίβαση από/προς ΚΕΜ
ΜΑΘΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 14,151 14,151 30 Σεπ 2007
ΜΑΘΙΟΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ 14,031 14,031 30 Σεπ 2007
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 5,155 5,155 7 Ιουν 2023 Ανέρχεται του 5%
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο