12 Σεπτ. 2024- Χ.Α (1): Για τους νέους του σπορ…- Παιδιά, αυτοί οι τύποι απλά δεν έχουν τον… Θεό τους!- “Παραμείνατε  στο τερματικό σας”

Για τους νέους του σπορ που θέλουν να δοκιμάζουν σε αχαρτογράφητα νερά

ΩΣ γνωστόν, η θεμελιώδης ανάλυση χρησιμοποιεί τα στοιχεία που επηρεάζουν μια εταιρεία, είτε πρόκειται για εξωτερικούς είτε για εσωτερικούς παράγοντες και απαιτεί αρκετά  καλή κατανόηση και ****ανάλυση των στοιχείων αυτών.  

  • Μπορεί να ακούγεται χαοτικό όλο αυτό, εάν όμως γνωρίζουμε τι ακριβώς ζητάμε τα πράγματα είναι πιο απλά. 

Υπάρχουν πολλά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, όπως είναι η μέθοδος DCF, η χρήση πολλαπλασίων για συγκρίσιμες εταιρείες και συγκρίσιμες συναλλαγές  καθώς και άλλες πιο απλές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται με την βοήθεια της χρήσης δεικτών.

  • Οι δείκτες αυτοί μπορούν να υπολογισθούν από στοιχεία που βρίσκονται στις τρεις βασικές οικονομικές καταστάσεις οι οποίες είναι ως γνωστό ο ισολογισμός, τα αποτελέσματα και το cash flow.

Ένας από τους δείκτες αυτούς είναι ο δείκτης PEG, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό των λέξεων Price, Earnings, Growth.  

  • Ίσως είναι λιγότερο γνωστός από το δείκτη P/E (Price per Earnings) όμως μπορεί να δώσει περισσότερες και πιο χρήσιμες πληροφορίες για την αξία μιας μετοχής και τις προοπτικές της, αρκεί να γνωρίζουμε πως να τον χρησιμοποιήσουμε και πως να τον ερμηνεύσουμε σωστά.

Με το δείκτη PEG μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία μιας μετοχής όπως γίνεται και με το δείκτη P/E, με τη διαφορά όμως ότι στους υπολογισμούς μας λαμβάνουμε επιπλέον υπόψη και τα αναμενόμενα κέρδη της εταιρείας.

Ο δείκτης υπολογίζεται ως εξής: νέους ανάλυση

και αποτελεί μια βελτιωμένη παραλλαγή του δείκτη P/E.  Ο δείκτης PEG ratio θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε εάν μια μετοχή είναι υποτιμημένη ή υπερτιμημένη συσχετίζοντας το δείκτη P/E με τον εκτιμώμενο ρυθμό αύξησης των κερδών της εταιρείας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

  • Ο δείκτης PEG συνδυάζει τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και επιχειρεί να εξηγήσει πότε το P/E της μετοχής είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που προβλέπουν οι αναλυτές.

Ο δείκτης PEG υπολογίζεται ως κλάσμα του δείκτη P/E ως προς τον ρυθμό αύξησης των κερδών πολλαπλασιασμένο επί 100. Συνδυάζοντας τα προσδοκώμενα κέρδη και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι επενδυτές είναι σε θέση να αποτιμήσουν τις προοπτικές μιας συγκεκριμένης εταιρείας ή μιας ολόκληρης αγοράς.

  • Ο δείκτης PEG αξιολογεί το πραγματικό μέγεθος του δείκτη P/E ενός τίτλου, αφού είναι πιθανόν μία εταιρεία που τελεί υπό διαπραγμάτευση με δείκτη τιμής προς κέρδη 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της να δικαιολογεί πλήρως το υψηλό κατά τ’ άλλα δείκτη P/E της λόγω του growth στα κέρδη της, σε αντίθεση με άλλη μετοχή με αρκετά πιο συντηρητική αποτίμηση στο ταμπλό και με μικρότερο P/E, αλλά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στα κέρδη της.

Κατά τους αναλυτές,  ο δείκτης PEG λειτουργεί ως μέσο για μακροχρόνιες επενδυτικές επιλογές και σε μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, ενώ αντίθετα δεν προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην αναζήτηση επιλογών βραχυχρόνιας διάρκειας και θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα κριτήρια επιλογής μετοχών.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

****

ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ 

Διαβάστε τι έγραψε ο σχολιογράφος της στήλης στο www.insider.gr/stiles/backstory

  • Η απορία για αναλυτές

Εγώ πραγματικά αναρωτιέμαι μερικές φορές με τους αναλυτές. Βγαίνει για παράδειγμα ο Βακάκης και λέει ότι εγώ αγοράζω ίδιες μετοχές με πλαφόν τιμής 27,2 ευρώ.

  • Την ίδια στιγμή τον περασμένο Φεβρουάριο ένας αναλυτής της Παντελάκης ανεβάζει την τιμή στόχο στα 36 ευρώ από 33 ευρώ. και τον καταλαβαίνω όταν τότε η Jumbo μιλούσε για αύξηση πωλήσεων από 8% έως 10%.

Μετά όμως από όσο γνωρίζω δεν επανήλθε παρ’ ότι εδώ και μήνες η Jumbo προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση.

  • Και αναρωτιέμαι με ποιο τρόπο γίνεται η παρακολούθηση των εταιρειών και οι συστάσεις στους πελάτες για να εξασφαλίζεται η στοιχειώδης αξιοπιστία.

Εκτός και αν η πολιτική είναι αναλύσεις με θετική αναθεώρηση για δημόσιες σχέσεις και μετά… σιωπή.

****

ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ από τον ίδιο

  • Ασκήσεις και… πρόθυμοι λύτες

Καλά το πάει η Μπλε Κέδρος με την αγορά ιδίων μετοχών.

  • Έτσι όπως το πάνε βέβαια στην επόμενη Γενική Συνέλευση θα μαζευτεί το 95% των μετόχων και ο Γιάννος Κοντόπουλος που περιμένει νομοθετική ρύθμιση από τον Κωστή Χατζηδάκη για τις ΑΕΕΑΠ θα τρέχει και δεν θα φτάνει με αυτά που θα του ξημερώσουν από την τακτική των αδελφών Ευμορφίδη.

Παρεμπιπτόντως η ρύθμιση που το ΧΑ αναμένει να νομοθετηθεί θα προβλέπει ότι οι ΑΕΕΑΠ που διαγράφονται από το ΧΑ χάνουν και τα φορολογικά οφέλη. Βέβαια για όλα υπάρχουν λύσεις. Ειδικά όταν εμφανίζονται πρόθυμοι υποψήφιοι για λύσεις μέσω συγχωνεύσεων.

BACKSTORY

****

ΕΛΧΑ: Παιδιά, αυτοί οι τύποι απλά δεν έχουν τον… Θεό τους!! Οι μυημένοι που διάβασαν χθες την ανακοίνωση της διοίκησης και δεν έμειναν σε αυτή αλλά προχώρησαν στην ανάγνωση – εξέταση της αναλυτικής έκθεσης απολογισμού πρώτου εξαμήνου, αντιλαμβάνονται το γιατί και το διότι. Για τους μη μυημένους, θα επανέλθω… Ας μην συγχυστώ κι άλλο. Είναι περασμένα μεσάνυχτα και έχω διάβασμα – μελέτη να ρίξω…

****

ΙΝΤΕΑΛ – Οι επιδόσεις της Byte: Το Α’ εξάμηνο 2024 τα έσοδα της δραστηριότητας των Ολοκληρωμένων Λύσεων Πληροφορικής και Διανομής τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω της θυγατρικής Byte ανήλθαν σε 51,5 εκατ. ενώ τα έσοδα για την αντίστοιχη περίοδο 2023 ανήλθαν σε 25,9 εκατ., με την δραστηριότητα να σημειώνει διπλασιασμό των πωλήσεών της.

  • Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην υλοποίηση μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού που η εταιρεία είχε αναλάβει αλλά και στις στοχευμένες επιχειρηματικές επιλογές της Διοίκησης για προσθήκη και ανάπτυξη νέων λύσεων που συμβάλλουν στην αύξηση του πελατολογίου και του κύκλου εργασιών της εταιρίας. Επισημαίνεται ότι η Byte έχει ανεκτέλεστα έργα ύψους 65 εκατ. ευρώ.

ΙΝΤΕΑΛ – Οι φίλοι αναγνώστες της στήλης και της μετοχής είχαν (προ)ειδοποιηθεί από την εποχή που ήταν ακόμη στο ένα ευρώ η μετοχή της, για το τι θα (επ)ακολουθούσε… Τώρα τελευταία την είχα παραμελήσει, αλλά δεν έκανα ποτέ την αναφορά που συνήθως κάνω για μετοχές που υπέρ- αποδίδουν. Και η τότε τιμή της αναπροσαρμοσμένη είναι αρκετά χαμηλότερη από τα ένα ευρώ. Ερώτησης γενομένης και σαν πρώτο απάντηση “Παραμείνατε  στο τερματικό σας”. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο