13.5.2024- Αγορές σε νέα ιστορικά υψηλά (του Απόστολου Μάνθου)

Αγορές σε νέα ιστορικά υψηλά

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει διαλύσει ανοδικά τον πτωτικό τριγωνικό σχηματισμό “WQ” στις 5130 μονάδες ανατρέποντας έτσι ολοκληρωτικά τα βραχυχρόνια πτωτικά δεδομένα που υπήρχαν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Μετά από αυτό ο δείκτης μπαίνει εκ νέου σε ανοδική τροχιά έχοντας ως άμεσο στόχο την είσοδό του  μέσα στο εύρος διακύμανσης των 5240 με 5284 μονάδων. Είναι ένα εύρος τιμών που έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει το δείκτη για την ανοδική διάλυση του επόμενου ορίου αντίστασης που είναι οι 5300 μονάδες.

S&P 500

Η επιστροφή της βασίλισσας Apple (AAPL) με ένα μηνιαίο σερί της τάξης του +8,44% σπρώχνοντας τη μετοχή πρός τα 184 δολάρια, της Alphabet (GOOGL) με ένα ανοδικό +7,96%, της Nvidia (NVDA) με ένα +7,10% ώστε να περάσει πάνω από τα 880 δολάρια και της Amazon (AMZN) με ένα +2,6% ήταν μάλλον αρκετά ώστε να ανακατατάξουν τις δυνάμεις των αγοραστών και να πάρουν εκ νέου τον ανηφορικό δρόμο.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα θα αρνιόταν την ανοδική πορεία ο S&P 500 με το 86% των εταιρειών που τον απαρτίζουν να έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 εμφανίζοντας  τα συνολικά λειτουργικά τους κέρδη να έχουν αυξηθεί κατά +5% σε σχέση με το περασμένο έτος αποτελώντας έτσι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με θετική ανάπτυξη σε ετήσια βάση.

Παράλληλα τα συνδυασμένα έσοδα των 4 μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν χτυπήσει τους τελευταίους 12 μήνες το ρεκόρ των 1,53 τρισεκατομμυρίων δολαρίων: Amazon (AMZN) 591 δισεκατομμύρια δολάρια, Apple (AAPL) 382 δισεκατομμύρια δολάρια, Google (GOOGL) 318 δισεκατομμύρια δολάρια και Microsoft (MSFT) 237 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το σύνολο είναι πολύ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλων των χωρών του πλανήτη εκτός από 15.

Υπάρχει και άλλο ένα θετικό δεδομένο που βγαίνει μέσα από τις ανακοινώσεις των διοικήσεων των εταιρειών του S&P 500 όπου δείχνει ότι τα buybacks μετοχών προβλέπεται να φτάσουν το ρεκόρ των 1,075 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025 πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι αυξημένα κατά +16% σε σχέση με το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Ο Γερμανός φαίνεται να έχει “ξεσαλώσει” για τα καλά με τον χρηματιστηριακό του δείκτη DAX 40 να σπάει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο με αποτέλεσμα να έχει πάρει φόρα για να πηδήξει πάνω από το φράχτη των 19000 μονάδων.

S&P 500Την ώρα που γραφόταν το άρθρο την Παρασκευή το πρωί ο δείκτης είχε περάσει πάνω από τις 18850 μονάδες. Το παιχνίδι πάντως της ανόδου  παίχτηκε στην περιοχή των 17800 με 17700 μονάδων. Εκεί ακριβώς η σθεναρή στήριξη που παρείχαν οι αγοραστές κόντρα στους πωλητές έδωσαν το διαγραμματικό στίγμα υπεροχής τους .

Χορηγοί της ανόδου είναι σε εβδομαδιαία βάση η ασφαλιστική Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft  (MUV2) με μια άνοδο της τάξης του +10,7%, η Henkel (HEN3) με μια άνοδο +11%, η Siemens (SIE) με ένα +7% και η Infineon Technologies (IFX) με ένα αρκετά δυνατό +21%.

S&P 500

Και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 όλο αυτό το χρονικό διάστημα που πέρασε το μόνο που έκανε ήταν να “χαϊδεύει” το ψυχολογικό όριο των 8000 μονάδων μαζεύοντας με καρτερικότητα ότι ρευστοποιήσεις έπεφταν κάτω από εκεί.

Το μεσοπρόθεσμο αυτό διαγραμματικό στοιχείο δυναμώνει ακόμα πιο πολύ το σενάριο ανοδικής κίνησης και διάτρησης των 8550 μονάδων ώστε να απελευθερωθεί ο δρόμος που οδηγεί πρός το ιστορικό νούμερο των 9000 μονάδων.

S&P 500Εδώ οι χορηγοί της εβδομαδιαίας ανόδου ήταν η εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ενέργειας και βιομηχανικού αυτοματισμού σε υβριδικές βιομηχανίες η Schneider Electric (SU) με ένα +9,04%, τα Carrefour (CA) με ένα +6%, η Thales (HO) που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και πώληση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συστημάτων για τους τομείς της αεροναυπηγικής και της άμυνας με ένα +5%, η BNP Paribas (BNP) με ένα +4,7% και η L’Oréal (OR) με ένα +3,70%.

S&P 500Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Chartswar.com Homepage – Αρχική

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο