16.5.2024- Το σημερινό σχόλιο για τις Αγορές από τον Νίκο Καυκά

Σχόλιο Αγοράς

Ανοδικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ με τράπεζες, ενέργεια, ΜΠΕΛΑ και ΕΕΕ. Το κλίμα παρέμεινε θετικό και στο εξωτερικό μετά την δημοσιοποίηση του πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ, ο οποίος κινήθηκε οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε μηνιαία βάση, αν και εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια ήταν ακριβώς πάνω στις εκτιμήσεις.

Επιπλέον, σταθεροποιητικές εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της ΑΛΦΑ ενδεχομένως να δώσουν ώθηση στον τίτλο σήμερα καθώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 211εκ ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 222εκ ευρώ υψηλότερα κατά 2,7%  από το προηγούμενο τρίμηνο.

Η πρόθεση για διανομή μερίσματος στο 35% των καθαρών κερδών για το 2024 οδηγεί σε υψηλή μερισματική απόδοση που ξεπερνά το 8% στα τρέχοντα επίπεδα. Σημειώνουμε ότι για το 2023 η διανομή θα ανέλθει στα 122 εκ ευρώ εκ των οποίων το 50% θα χρησιμοποιηθεί για αγορές ιδίων μετοχών.

Φυσικά, αυτό προϋποθέτει την έγκριση του επόπτη. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΕΥΡΩΒ και ΕΛΠΕ. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον πληθωρισμό Απριλίου στην Ιταλία, τα εβδομαδιαία στοιχεία εργασίας, τις ενάρξεις κατοικιών και οικονομικές άδειες Απριλίου καθώς και την βιομηχανική παραγωγή του ιδίου μήνα στις ΗΠΑ.

Με εκτίμηση,

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο