16 Σεπτ. 2024- Χ.Α (2)- Markets: Η αγορά ξέρει τι κάνει και έχει τους δικούς της χρόνους πως θα κινηθεί – Πέφτει μεγάλο δούλεμα… – Σχόλιο Αγοράς -Τα “γρηγορόσημα” – Μιλάμε για πραγματικό μπάχαλο

MOODY’s: Και τι έγινε τώρα; Το μόνο που βοηθούσε είναι καθημερινά να μας ζαλίζουν με θεωρίες και λόγια, λόγια, λόγια…

WALL STREET: Εδώ πέφτει μεγάλο δούλεμα… Κάθε λίγο και λιγάκι ο τάδε, ο δείνα δείκτης και τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρα… Και δώστου αναλύσεις και ολόκληρα κατεβατά… Εχει βγει o τάδε μάγκας οίκος Short; Δώστους πόνο να καταλάβουν, λένε τους γραφιάδες τους… Εχει βγει… καραλόνγκ; Μεθύστε τους η σχετική εντολή…

WALL STREET: Η ΑΓΟΡΑ ΟΜΩΣ θα κάνει πάντα το δικό της και θα αφήνει όλους τους άλλους να… διαλογίζονται, να πλακώνονται κι όλα τα κωμικοτραγικά που καθημερινά παρατηρούμε. Λες και δεν έγραψαν ιστορικά υψηλά όλοι οι βασικοί δείκτες της, με τα επιτόκια στο Θεό!! Και τώρα μας ζαλίζουν τα μάτια, με το αν θα είναι 0,50 ή 0,25 η μείωση…

ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Κ/φση CENER 1,8 δισ. ευρώ και ΕΛΧΑ 0,7 δισ. ευρώ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ απλά τα άτομα. Μαζί μe αυτά κι όλα τα συμπαρομαρτούντα (ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΤΥΠΟΣ etc etc). Και κάθε μέρα θα το γράφουμε…

PERFORMANCE: Παιδιά, η τιμή της είναι επί τρία… Τουτέστιν 20,00 ευρώ… Αλλο τώρα αν συγκρινόμενη π.χ με την ΠΡΟΦ είναι τζάμπα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Αντε τώρα το 10% της αξίας του να το φτιάχνει μετοχή με αστείους όγκους…

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ (1): Αν πιστεύει κανείς ότι δεν μαγειρεύονται σύμφωνα με τις ορέξεις των μεγαλομετόχων, κοιμάται ύπνο βαθύτατον για να μην γράψουμε ότι βρίσκονται σε λήθαργον. Υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά, που απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν τον κανόνα.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ (2): Κάποτε έβγαζαν και μία ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ όπου ο καθένας μας μπορούσε αμέσως να βγάλει νόημα και συμπέρασμα. Ελάχιστες εταιρείες όμως την δημοσιεύουν πλέον. Και άντε να βγάλει άκρη μετά ο επενδυτής, που έχει άλλες σοβαρότερες δουλειές να κάνει.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Σχόλιο Αγοράς: Ο ΓΔΧΑ επιχείρησε ανοδικά την Παρασκευή, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας η Moodyαναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά όχι την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι τα μακροπρόθεσμα ρίσκα της εγχώριας οικονομίας, όπως το δημογραφικό, παραμένουν σημαντικά αυξημένα.

  • Την τρέχουσα εβδομάδα βαρύτητα θα δοθεί από τους επενδυτές στην συνεδρίαση της FED την Τετάρτη το απόγευμα, όπου αναμένεται μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μβ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις επόμενες μέρες συνεδριάζουν και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως του ΗΒ την Πέμπτη.

Στο εσωτερικό συνεχίζουμε την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων με την ΚΡΙ ΚΡΙ να δημοσιεύει άλλο ένα καλό τρίμηνο με τα συνολικά λειτουργικά EBITDA Α΄εξαμήνου να ανέρχονται στα 29,5εκ ευρώ από 28,7εκ ευρώ το αντίστοιχο περσινό.

  • Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Βιοχάλκο (μσ) και την Παρασκευή η Premia (μσ). Το ΧΑ αναμένεται να κινηθεί εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών, αλλά ενδεχομένως με αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς βαδίζουμε προς την τριμηνιαία εκπνοή παραγώγων την Παρασκευή.

Η σημερινή ατζέντα περιορίζεται στο εμπορικό ισοζύγιο Ιουλίου της Ευρωζώνης και στον δείκτη μεταποίησης Empire Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Σημειώνουμε ότι  η αγορά της Κίνας είναι κλειστή σήμερα και αύριο λόγω αργίας.

***

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ@FAST FINANCE: Το γράφημα της ΕΛΧΑ έχει κουράσει τους περισσότερους αλλά καλώς, ή κακώς έτσι λειτουργεί ο Όμιλος τα τελευταία 30 χρόνια. Η μετοχή συνεχίζει μία κίνηση ανάμεσα στο 1,70 και 2,40 σε μεγάλη εικόνα. Τώρα βραχυπρόθεσμα και μετά τα αποτελέσματα χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1,884, αν θέλει και πάλι να δει τιμές πάνω από τα 2,00 ευρώ.

  • Το τελευταίο τρίμηνο πάντα έχει ενδιαφέρον στον Όμιλο, μιας και ο έλεγχος στις Θυγατρικές από την Μητρική είναι τεράστιος. Το 2025 θεωρούμε ότι είναι η χρονιά του Ομίλου, μιας και θα πρέπει να φτιάξει το free float, αν θέλει να παραμένει σε μεγάλη κατηγορία και η λογική λέει ότι θα θελήσει να το κάνει σε καλύτερες αποτιμήσεις.

****

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ@FAST FINANCE: Μπορεί η Moody’s να μην έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε παρόλα αυτά σε θετικό το outlook για την οικονομία. Οπότε σε κάθε περίπτωση έχουμε να περιμένουμε θετικά νέα στο μέλλον ενώ χρηματιστηριακά αυτό δεν θα άλλαζε βραχυπρόθεσμα κάτι στην αγορά σε περίπτωση που ερχόταν. Η αγορά ξέρει τι κάνει και έχει τους δικούς της χρόνους πως θα κινηθεί.

  • To θέμα είναι η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνει
    πολίτες και επενδυτές. Σίγουρα έχουμε δει σημαντικές αλλαγές παρόλα αυτά τα κακώς
    κείμενα και η δυσκολίες στο πολυδαίδαλο δημόσιο είναι ακόμα αρκετές. Αναρωτιόμαστε
    εκείνη η μεγάλη επένδυση της Microsoft γιατί δεν έχει ακόμα ξεκινήσει για παράδειγμα.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί οι διαδικασίες σε όποια σοβαρή επένδυση πρέπει να είναι τόσο δύσκολες και γιατί να μην υπάρχει ένα τμήμα να λύνει το όποιο πρόβλημα; Και τόσα πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο που δεν λύνονται και συνεχίζουν να προβληματίζουν.

  • Οι Εφορίες συγχωνεύτηκαν με μία λογική που καταλαβαίνουμε χωρίς όμως να έχει γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός πριν αυτό γίνει με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος και τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση να έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα από το παρελθόν. Για απλά θέματα πολίτες και επενδυτές ψάχνουν γνωστούς και βύσματα πληρώνουν “γρηγορόσημα” για να λύσουν θέματα που είναι αυτονόητα και που σε άλλες χώρες λύνονται σε χρόνο dt.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών είναι σήμερα τρεις φορές ακριβότερες από τις τιμές των μετοχών στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο. Συνήθως οι τιμές των αμερικανικών μετοχών διαπραγματεύονται μία φορά έστω 1,1 φορά ακριβότερα από τις μετοχές του υπολοίπων μετοχών του πλανήτη. Τα τελευταία 8 χρόνια η διαφορά έχει υπερδιπλασιαστεί και σήμερα είναι 3 φορές πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των υπολοίπων.

  • Αυτή η μεγάλη απόκλιση των μετοχών της Wall Street ξεκίνησε μετά την οικονομική κρίση του 2008 (Lehman Brothers). Τότε η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα FED κατέβασε τα επιτόκια του δολαρίου στο μηδέν και ξεκίνησε για πρώτη φορά η περιβόητη «ποσοτική χαλάρωση» (QE), τον Νοέμβριο του 2008.

Από τότε ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί κατά +514%, ενώ οι μετοχές στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο έχουν αυξηθεί μόλις κατά περίπου 103%. Το αν έχουν δίκιο οι Αμερικανοί ή ο υπόλοιπος κόσμος, ως συνήθως, θα το μάθουμε αργότερα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Wall Street δεν είναι μόνον οι μετοχές που απαρτίζουν τους πασίγνωστους δείκτες της, αλλά είναι και μετοχές – πολλές, πάρα πολλές χιλιάδες μετοχές – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ίσως δεν βγάλει ποτέ κέρδη, είναι υπερχρεωμένες και δεν ξέρουν ούτε την… τύφλα τους! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί μπάχαλο μιλάμε… 

  • ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δεν υφίσταται ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ, αφού είναι… «μπάτε σκύλοι αλέστε, κι αλεστικά μη δώσετε».

Για καταστάσεις όπου δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος και επικρατεί πλήρης ασυδοσία, συχνά χρησιμοποιούμε τη φράση «μπάτε σκύλοι άλεστε, κι αλεστικά μη δώσετε».

Η προέλευση της φράσης αυτής δεν είναι βέβαιη. Ο Τάκης Νατσούλης προτείνει την εξής εξήγηση: «Οι Φράγκοι, που είχαν υποδουλώσει άλλοτε την Ελλάδα, έκαναν τόσα μαρτύρια στους κατοίκους, ώστε οι Έλληνες τούς βάφτισαν “Σκυλόφραγκους”. Ό,τι είχαν και δεν είχαν, τούς το έπαιρναν, κυρίως όμως ενδιαφερόντουσαν για το αλεύρι, που τούς ήταν απαραίτητο για να φτιάχνουν ψωμί.

  • Κάποτε, σ’ ένα χωριουδάκι της Πάτρας μπήκαν μερικοί στρατιώτες σ’ ένα μύλο και απαίτησαν από το μυλωνά να τους αλέσει όλο το σιτάρι που υπήρχε εκεί, με την υπόσχεση ότι θα τού πλήρωναν τ’ αλεστικά. Ο μυλωνάς ονομαζόταν Γιάννης Ζήσιμος, κι ήταν γνωστός για την παλικαριά του και την εξυπνάδα του.

Όταν είδε τους Φράγκους να θέλουν να τού αρπάξουν το βιος του με το έτσι το θέλω, φούντωσε ολόκληρος. Συγκρατήθηκε, όμως, και δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορεί μόνος του ν’ αλέσει τόσες οκάδες σιτάρι. Οι στρατιώτες τού είπαν τότε ότι θα τον βοηθούσαν αυτοί.

  • Ο Ζήσιμος τούς πέρασε στον μύλο και τούς είπε δήθεν ευγενικά: “Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε”. Ύστερα τούς κλείδωσε μέσα κι έβαλε φωτιά στο μύλο. Εκεί τούς έκαψε όλους σαν ποντίκια κι αυτός εξαφανίστηκε».

Ωστόσο, πολλοί δεν συμφωνούν με την εξήγηση αυτή. Ο γνωστός έλληνας λαογράφος Νικόλαος Πολίτης είχε υποστηρίξει πως η αρχική μορφή θα πρέπει να ήταν «χίλιοι μύριοι αλέστε κι αλεστικά μη δώστε», δίχως να τη συνδέει με κάποιο ιστορικό γεγονός.

MOODY's

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο