17 Μαίου 2023- Περί Lobby και ιστορίες χρηματιστηριακής (παρα)ζάλης (από τον Παύλο Α. Στράνα)

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ LOBBY
Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που στην Ελλάδα, κάποιοι ανακαλύπτουν ξαφνικά τα χρηματιστηριακά lobbies, ή αλλιώς την προτροπή μερικών οικονομικών συντακτών, αναλυτών κ.λπ για αγορά μετοχών που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά υποτιμημένες.
Προφανώς χειραγώγηση μετοχών και επενδυτών, γίνεται παγκοσμίως, και σε τέτοια κλίμακα που μπροστά τους το δικό μας ΧΑΑ, φαίνεται παρθεναγωγείο. Εμείς όμως διατηρούμε μία πρωτοπορία σε σχέση με τους ξένους.
Ενώ στα ξένα χρηματιστήρια υπάρχουν lobby και γίνεται χειραγώγηση ανεξάρτητα από την πορεία των μετοχών, στο δικό μας χρηματιστήριο, οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν τα lobby, MONO OTAN TO XAA ANEBAINEI, και ΠΟΤΕ όταν πέφτει.
  • Όταν το ΧΑΑ, πέφτει από τις 3500 μονάδες στις 400, ούτε lobby υπήρχαν, ούτε χειραγώγηση, ούτε τίποτα, φυσιολογικά η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχασε το 99,5% της αξίας της, και φυσιολογικά όλοι οι σορτ κέρδισαν εκατομμύρια.
Όταν όμως η ΠΕΙΡΑΙΩΣ συστήνεται από κάποιον στα 2 ευρώ ως φτηνή, τότε αυτός που διαπιστώνει την αξία της, είναι χειραγωγός, lobbistas, και παραπληροφορεί. Φωνάζει ένας συντάκτης ότι μία μετοχή που αποτιμάται μισό ευρώ αξίζει για 2 ευρώ, πέφτουν πάνω τους να τον φάνε γιατί πουσάρει(!!) την μετοχή.
  • Mας έχει πρήξει ο άλλος ότι το φτηνότερο χρηματιστήριο του κόσμου είναι φούσκα και θα σκάσει, και δεν τολμάει να τον καταγγείλει κανένας για σκόπιμη παραπληροφόρηση.
Αλήθεια, γιατί ενοχλεί η δημοσιοποίηση της πραγματικής αξίας μερικών εταιριών, και δεν ενοχλεί όταν κάποιοι μαζεύουν τις μετοχές αυτών των εταιριών σε εξευτελιστικές τιμές, κλέβοντας την περιουσία αφελών επενδυτών που πείθονται ότι …θα καταστραφεί ο πλανήτης και πουλάνε;
Όταν κάποιοι φώναζαν στο 1,5 ευρώ ότι η cener είναι τζάμπα, …ήταν lobby, ενώ εκείνοι που φώναζαν ότι το ΧΑΑ, είναι φούσκα, ήταν …απλώς Δευτέρα!!!
  • Και για να τελειώνουμε με το παραμύθι:-
Σελίδες, και απόψεις που εξαρτώνται ή αμείβονται από εταιρίες που είναι στο χρηματιστήριο, εξ ορισμού, δεν παρέχουν αντικειμενική πληροφόρηση γι αυτές τις εταιρίες.
  • Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να παίρνεις διαφήμιση π.χ. από την ΔΕΗ, και να γράφεις άποψη για τη ΔΕΗ, γιατί αν γράψεις θετικά γι αυτήν μπορεί να το κάνεις για να ξεφορτώσουν οι έχοντες, ενώ αν γράψεις αρνητικά γι αυτήν, μπορεί να το κάνεις για να φορτώσουν οι μη έχοντες. Και αυτό δεν αφορά συγκεκριμένα την ΔΕΗ, αλλά κάθε επιχείρηση του ΧΑΑ.
Προσωπικά θεωρώ ότι καμία πληροφορία που κοινοποιείται, είτε σε σελίδες, είτε σε σάιτ είτε σε φόρουμ, σχετικά με την αξία μετοχών του χρηματιστηρίου, δεν είναι εντελώς αντικειμενική, καμία. Η κάθε πληροφορία, θα είχε πραγματική αξία αν ο συντάκτης της την υποστήριζε με την κοινοποίηση του χαρτοφυλακίου του.
  • Μου λες ότι αυτή η μετοχή είναι καλή και θ ανέβει; Μπράβο. Δείξε μου τώρα και το χαρτοφυλάκιο σου, να δω πόσες έχεις εσύ και πόσο τις πήρες. Όπως και εσύ που με ενημερώνεις ότι το ΧΑΑ, θα κατακρημνιστεί, δείξε μου το χαρτοφυλάκιο σου, να δω μήπως έχεις παίξει σορτ όλες τις μετοχές που …ΘΑ κατακρημνιστούν!!!
Εν κατακλείδι, όποιος θέλει να ενημερώνεται από τους πραγματικά αξιόπιστους, οφείλει πρώτα να δοκιμάζει της αξιοπιστία των πληροφοριών τους στο χρόνο. Όποιον σας πρότεινε πριν τέσσερα, τρία και δύο χρόνια για διακράτηση την ΕΥΔΑΠ την ΕΧΑΕ, και την ΛΑΜΔΑ λ.χ, και χάσατε το ταξίδι του ΧΑΑ από τις 400 στις 1500 μονάδες σταματήστε να τον διαβάζετε. Όποιος σας έβγαλε από το χρηματιστήριο το 2022, πείθοντας σας, ότι το ΧΑΑ, στις 800 μονάδες είναι φούσκα, σταματήστε να τον επιβραβεύετε με κλικς.
  • Όποιος σας άνοιγε τα μάτια πριν 5,4,3,2 χρόνια για να αγοράστε ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ,ΤΙΤC, TENERG, GEKTERNA κ.λπ, αλλά και ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, ΑΡΑΙΓ, ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΤΚΑ, ΠΕΡΦ, ΠΡΟΦ κ.λπ, αλλά και ΙΝΛΟΤ, ΠΕΤΡΟ, ΔΟΜΙΚΗ, ΕΚΤΕΡ, ΒΙΟΣΚ, ΕΣΥΜΒ κ.λπ αυτόν να τον διαβάζετε και να τον εμπιστεύεστε.
Όποιος σας άνοιξε τα μάτια το 2021 και αγοράσατε ΜΕΖΖ, και σήμερα έχετε υπερδιπλασιάσει το κεφάλαιο σας, αυτόν να τον διαβάζετε και να τον ακολουθείτε.
Κάπως έτσι οι αποτυχημένοι θα σιωπήσουν, και θα μείνουν να μας πληροφορούν, αυτοί που μας αποφέρουν κέρδη. Γιατί στο ΧΑΑ, είμαστε για να κερδίζουμε, και όχι για να χαρίζουμε.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΠΑΥΛΟΣ Α.ΣΤΡΑΝΑΣ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο