18.2.2024- Χ.Α.Α: Τσατάλια τα νεύρα- Εγώ την… μπαουλιάζω- Μόνο απογοητευμένοι, δεν πρέπει να είναι- Η ελληνική συμμετοχή- Κ.α. (γράφει ο Λιμανίσιος)

Τι να πω για τη ΜΕΝΤΙ … πράγματι δεν ξέρω,  ΤΣΑΤΑΛΙΑ ΤΑ ΝΕΥΡΑ!

Σε μια ανοδική αγορά.. ανεβαίνουν υποτίθεται όλα ξερά, χλωρά, καμένα, υποσχόμενα .. η ΜΕΝΤΙ σε τι σκ@τά κατηγορία είναι ;;; Τεχνική, θεμελιώδης ανάλυση, προσδοκίες .. πάνε περίπατο! Μυστικοπάθεια και αδράνεια από την διοίκηση λες και η εταιρεία δεν υπάρχει στο ταμπλό, άφαντοι και ανύπαρκτοι.

  • Για το χρηματιστηριακό χάλι όμως φταίνε 100% οι μέτοχοι; Μπα, βρίσκουν και κάνουν, τί θέλουμε λοιπόν;; Να μας πάρουν από το χεράκι και να μας πούνε, ελάτε εδώ οι τζάμπα μετοχές γιατί το μαγαζάκι μας ΘΑ ΘΑ σε τρία τέρμινα ΘΑ σας πνίξουμε στα EBITDA !!!! Τρεχάτε κόσμε λέμε.

Και όταν τις βγάζουν από το ταμπλό για ένα κομμάτι ψωμί με συνοπτικές διαδικασίες έρχονται οι Ντελάληδες καλοπληροφορημένοι δημοσιογράφοι και μας λένε εμμέσως πλήν σαφώς καλά ρε Μ@Λ@ΚΕΣ τζάμπα ήταν στο ταμπλό μπροστά σας τόσα χρόνια και κανείς δεν ενδιαφερόταν ή έπρεπε να σας το πούμε; Τί να κάνουν και τα αφεντικά, εσάς θα περιμένουν;Χάρη σας έκαναν που περίμεναν 2-3 χρόνια και σας δίνουν και ένα premium.

  • Δυστυχώς όμως το επενδυτικό κοινό έτσι αγοράζει, με τον Ντελάλη… Οι 9/10 δεν έχουν την αντίληψη τι αξίζει αλλά ακολουθούν το χρήμα ή την σοφία της Αγέλης, το βλέπεις παντού σε όλα τα Forum, viber, FB ομάδες κτλ εκατοντάδες μηνύματα ανεβαίνουν ανά ώρα αναμασώντας  τίς ίδιες 15-20 μετοχές .. να μην πω 5-10!

Με ατάκες του τύπου “δικαιούται το πεντάρι” “εγώ την μπαουλιάζω”, κάτω από 0,666 μόνο αγορές¨ “έμεινε πίσω και χρωστάει” “ανακοίνωσαν ότι ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΧΧΧΧΧ EBITDA΅ και άλλα άνευ ουσίας και αιτιολόγησης, και πάρε κόσμε καρδούλες λάικ, χάχανα και ευχολόγια.

  • Ρωτά κανένας κακομοίρης στο ξεκάρφωτο  αν έχει κανείς γνώμη για ΜΕΝΤΙ, ΕΛΙΝ, ΓΕΒΚΑ, ΣΠΕΙΣ και άλλες ανύπαρκτες δημοσιογραφικά εταιρείες και η αγέλη το προσπερνά συνεχίζοντας με καμιά κατοσταριά μηνύματα για τίς ίδιες εταιρείες που έχουν τρέξει απίστευτα και αρχίζουν να μη δικαιολογούν ούτε κατά προσέγγιση τα νούμερά τους…

Αλλά δεν βαριέσαι…Εμάς τώρα μας είπαν ότι είναι καλές, τώρα τις πήραμε και το 5-10% δε μας φτάνει. Θέλουμε ένα 100% επιπλέον από το  +300% και +500% που έκαναν και το χάσαμε.

****
ΙΚΤΙΝOΣ: Μόνο απογοητευμένοι, δεν πρέπει να είναι οι μέτοχοι της εταιρείας! Μπορεί η μετοχή να μην έχει κάνει κάτι, αλλά το γεγονός και μόνο ότι διαπραγματεύεται πάνω από την λογιστική της αξία, ενώ αναμένονται σημαντικού ύψους ζημίες και ο δανεισμός δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος, ασφαλώς και θα πρέπει να αφήνει ικανοποιημένους, όσους ασχολούνται ακόμα.
  • Το ανησυχητικό είναι ότι η εταιρεία μετά τις 30/6, αναγκάστηκε να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ συνολικού ύψους €2,9 εκ., ενώ διαπραγματεύεται και μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της, επιδιώκοντας παράλληλα την επιμήκυνσή τους…. Οπότε προσοχή…

ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΩΡΑ να κάνει στο ταμπλό η μετοχή είναι μία εντελώς ξεχωριστή υπόθεση… Σε αυτό βρίσκει κανείς εταιρείες με μεγαλύτερη αποτίμηση, αν και είναι υποδεέστερες σε ουσία, περιεχόμενο και σενάρια δυναμικής ανάπτυξης. Τουλάχιστον η ΙΚΤΙΝΟΣ δεν πρόκειται ποτέ να πάει “under”…

****

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (από άρθρο της κας Μαίρης Βενέτη στο liberal): Μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων με βαθιά γνώση του κλάδου έχει συσταθεί για την ανάλυση, την παρακολούθηση και τον εντοπισμό εταιρειών που εμπλέκονται στον τομέα του Διαστήματος. Για  να συμπεριληφθεί μια εταιρεία στον δείκτη θα πρέπει, είτε να είναι  εισηγμένη σε μια οργανωμένη αγορά κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε να έχει έστω ιδρυθεί αρχικά σε κράτος μέλος της ESA ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Ακόμη λοιπόν και αν οι εταιρείες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την IPO τους σε άλλες αγορές πλην των ευρωπαϊκών, εντούτοις σε περίπτωση που  επωφελήθηκαν από ευρωπαϊκή υποστήριξη (π.χ. επώαση επιχειρήσεων, επιτάχυνση) και χρηματοδότηση (π.χ. μέσω επιχορηγήσεων Ε&Α, συμβάσεων) μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη.

Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με το διάστημα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση το εάν οι υπηρεσίες και τα αγαθά που παρέχουν είναι: Upstream δηλαδή  σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και αναπτύσσουν διαστημικά συστήματα και τα οχήματα εκτόξευσης τους. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την παράδοση του υλικού και του λογισμικού που απαιτείται στους επίγειους σταθμούς.

  • Downstream, ήτοι φορείς εκμετάλλευσης που παρέχουν επικοινωνίες, πλοήγηση και δεδομένα παρατήρησης της Γης, καθώς και εφαρμογές και λύσεις που ενεργοποιούνται από αυτά τα σήματα σε τελικούς χρήστες και παρόχους υπηρεσιών.

Οι τελικοί χρήστες, όπως οι αμιγώς τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εξαιρούνται από το ευρετήριο. Περιλαμβάνονται όμως εταιρείες για τις οποίες τουλάχιστον το 90% της επιχείρησής τους εξαρτάται από τις διαστημικές δυνατότητες (π.χ. TomTom).

  • Τα μεγάλα ονόματα και η ελληνική συμμετοχή

Ο δείκτης περιλαμβάνει γνωστά ονόματα όπως  οι Thales, Airbus,  ASML Holding, BAE Systems, Rolls Royce Holdings, Safran, Dassault Systemes, Saab, Leonardo SpA, MTU Aero Engines AG, Eutelsat Communications, STMicroelectronics, Infineon Technologies, Fugro NV, Danish Aerospace Company A/S , Elecnor SA, TomTom NV,OHB SE μέχρι νεοφυείς εταιρείες όπως οι Spire Global, Mynaric AG, Arqit Quantum, Kleos Space, Nordic Semiconductor. Στη λίστα μας εξέπληξε, όταν είδαμε και το όνομα της ελληνικής SPACE HELLAS Α.Ε.

*****

ΚΕΚΡΟΠΑΣ: ΕΠΕΙΔΗ ορισμένοι συνεχίζουν να καταλογίζουν το φταίξιμο στη διοίκηση της εταιρείας, θα μπορούσαν να μας απαντήσουν επωνύμως στα δύο αυτά ερωτήματα αντί να καταφεύγουν σε σχολιασμούς επιπέδου δάπεδου;

  • α) Αν έρθουν και σου πάρουν (με μια δικαστική απόφαση) μια έκταση που έχεις κατοχυρώσει με προηγούμενες αποφάσεις (και με αδιάσειστα στοιχεία) πώς θα αισθανθείςς Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της προσφυγής της εταιρίας!
  • β) Αν επιλέγεται η υποβάθμιση – εγκατάλειψη μιας περιοχής αντί μιας ήπιας και μελετημένης οικιστικής ανάπτυξης – κατ’ αντίθεση με την κοινή λογική – είναι φυσιολογικό; Κάποιοι ”παροικούμε την Ιερουσαλήμ”. Και τα βελανίδια δεν ανήκουν – εδώ και αιώνες – στις διατροφικές μας συνήθειες…

****

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ: Δεν μπορεί κανείς με σώας τας φρένας να μέμφεται μία διοίκηση ενός ομίλου ή μίας εταιρείας που επί σειράν ετών καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα, που δεν οφείλει σεντ και έχει γεμάτα τα ταμεία της, που οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της αγγίζουν το άριστα επειδή η μετοχή της δεν κάνει κομμάτια στο ταμπλό.

  • Αντ’ αυτής, πρέπει να μέμφεται όλους εκείνους που επιλέγουν να ασχολούνται με μετοχές εταιρειών που δεν φτάνουν το μικρό δακτυλάκι τους επειδή το μόνο προσόν που διαθέτουν είναι το χαρακτηριστικό του τερματικού τζόγου κι ας είναι σαπάκια ή τριτοτέταρτης κατηγορίας μετοχούλες για να μην γράψουμε τίποτε άλλες λεξούλες, λιμανιάτικες.

Ο Λιμανίσιος

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
 
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο