19.2.2024- ΟΑΚ: Οποιος αδυνατεί να βλέπει πιο κάτω από τον δρόμο του, καλύτερα να μην βγει καν από το σπίτι…

Η πλειοψηφία του κόσμου διαβάζει για την μία ή την άλλη μετοχή, για το απόλυτο γκανιάν, για το επιτυχημένο deal, για την άνοδο των κερδών μιας εταιρίας, για το μυστικό που άλλαξε το σκηνικό στην άλλη. Μια μεγάλη αλήθεια σε όλα αυτά είναι, ότι σας σερβίρουν έτοιμο φαγητό στο πιάτο σας. Και αν είσαστε τυχεροί, ο μάγειρας σας έχει φτιάξει ένα ζεστό καλό πιάτο.

  • Αν πάλι είσαστε άτυχοι και σας πέσει μάγειρας σαν κι αυτόν που είχα εγώ στον στρατό, τότε την πατήσατε. Αυτό όμως που κανείς δεν θα σας κάνει ποτέ, είναι να σας ξεναγήσει στην κουζίνα του.   

Τί γίνεται λοιπόν στις χρηματιστηριακές κουζίνες και πώς μπορεί κάποιος να διαλέγει πιάτο αντί να παίρνει τα έτοιμα; Τι είναι αυτό το στοιχείο που θα σας δώσει την μαγική κουτάλα;

  • Η αλήθεια είναι ότι ο μάγειρας ξέρει πάντα καλύτερα από όλους και κυρίως ξέρει πάντα πιο πιάτο είναι το πιο καλό και πιο πετυχημένο. Πάμε λοιπόν στα άδυτα. 

Για να διαλέξεις ένα χαρτί το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι είναι να πάρεις 5 ανάσες και να προσπαθήσεις να καταλάβεις που πάει ο πλανήτης, γιατί στον πλανήτη ζούμε. Οποιος αδυνατεί να βλέπει πιο κάτω από τον δρόμο του, καλύτερα να μην βγει καν από το σπίτι.

  • Τι ψάχνουμε λοιπόν; Ψάχνουμε για τάσεις που αλλάζουν την αγορά…
Ποιος θα φανταζόταν πριν από 10 χρόνια ότι το Airbnb θα εκτινάξει την αγορά ακινήτων; Άκουγα πάντα κάτι τραγικά ότι τα τούβλα δεν φέρνουν χρήματα. Ναι όντως, αλλά μόνο αν είναι στην κατοχή άλλων τούβλων. Πυκνά συχνά ακούω που θα βρει η ΛΑΜΔΑ χρήματα να χτίσει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Θέλετε να μάθετε που θα είναι η ΛΑΜΔΑ σε 10 χρόνια; Για ξεψαχνίστε την EMAAR που φτιάχνει αντίστοιχα project στο Dubai. 
  • Οι παγκόσμιες τάσεις πλέον βρίσκονται στην φιλοσοφία του διαμοιρασμού. Να πάω μερικά βήματα πιο κάτω. Η Ευρώπη έχει 400 εκατομμύρια κατοίκους. Ινδία και ΚΙΝΑ έχουν πάνω από 2 ΔΙΣ. Ξέρετε ότι κάθε χρόνο ένα ποσοστό των Ινδών και κινέζων εγκαταλείπουν την φτωχή τάξη και ανέρχονται στην μεσαία;

Θυμόσαστε τον Θύμιο από το χωριό που ανέβηκε Αθήνα και έγινε αστός; Τι ακριβώς έκανε; Αγόρασε σπίτι, αυτοκίνητο, τηλέφωνο και άρχισε τα ταξίδια. Το 2% των κινέζων να αλλάζει κλίμακα κάθε 10 χρόνια και ένα 5% εξ αυτών να έρθει Ελλάδα, τοπ τουριστικός προορισμός, θα οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις στα ύψη. Ψάξτε να βρείτε μερικές από τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν τότε στο πάρτι. 

  • Παλαιότερα, όταν μας ζάλισαν για την φούσκα των χρηματιστηρίων, σας έθεσα το ερώτημα τι είναι τελικά φούσκα και πόσο επηρεάζει το νέο χρήμα τις πραγματικές αξίες; Και όσο οι τιμές ακολουθούν την ανηφόρα, εμείς ψάχνουμε για την τεχνική ανάλυση του Μυτιληναίου.

Ποια τεχνική ανάλυση θα μου δείξει τις τιμές αλουμινίου σε 10 χρόνια; Και πως θα αποτιμηθεί το γεγονός ότι ο Μυτιληναίος ξοδεύει ρεύμα που πλέον κοστίζει κάτω από 3 λεπτά; 

*****

ΔΕΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση της αγοράς. Μιλάμε για ένα κόστος από μηδέν έως μισό ΔΙΣ επιμερισμένο σε 7 τουλάχιστον χρήσεις ( δηλαδή ίσως 60 εκατομμύρια ζημία ανά έτος ) και το ταμπλό την τιμώρησε με πτώση 400 εκατομμύρια ευρώ. Αν με ρωτάτε, θα πέσει μεν πρόστιμο γιατι η ΕΕ πάντα “τιμωρεί”, αλλά θα είναι μικρό και σίγουρα όχι κάτι αξίας συζήτησης σε σχέση με τα κέρδη της εταιρίας.

ΜΕΖΖ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως είχα αναφερθεί και παλαιότερα… Ο άλλος ήρθε να μου κάνει ηθικολογική ανάλυση και κοινωνιολογική εξέταση των μεζέδων. Έλα @@@@ στον τόπο σου και @@@@@@ μην γυρεύεις. Είναι δυνατόν; Εμείς σας γράψαμε πως να βγάλετε χρήματα, νόμιμα και όμορφα. Όχι, αν η ύπαρξη των μεζέδων είναι ηθική ή καλή. Οποίος μου ποντάρει 5 εταιρίες του ΧΑΑ με ηθικό και κοινωνιολογικό background θα πάρει 5 μεζέδες δώρο από μένα. Θα μας τρελάνετε εσείς.

  • Οι τιμές όμως έχουν απογειωθεί και η απληστία δεν υπήρξε ποτέ καλός σύμβουλος. Οπότε, 50/50…

ΟΑΚ 

Συμβουλές δεν δίνουμε, παροτρύνσεις αγοράς ή πώλησης δεν κάνουμε, ερασιτέχνες είμαστε, μετοχές έχουμε, οπότε δεν μας λες και αντικειμενικούς. Απλά, μοιραζόμαστε μαζί σας τις απόψεις μας.

μετοχή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο