20.6.2024- Πέτρος Στεριώτης- Markets: Ασκήσεις ισορροπίας- Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές με ισχυρά θεμελιώδη στο Χ.Α-

Με τον Γενικό Δείκτη να κάνει “ασκήσεις ισορροπίας” λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1.400- μονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις.

Οι αναταράξεις σε “βαθιές” μετοχικές Αγορές όπως ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, αλλά και σε Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης “περιγράφουν εύγλωττα” ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί το κλίμα στην ευρωπαϊκή πολιτική “σκακιέρα”, ο “νόμος της βαρύτητας” θα πρωταγωνιστήσει στα επιμέρους εθνικά Χρηματιστήρια.

Καθώς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η λεωφόρος Αθηνών, εκτιμούμε τις “ανάσες” που οι διορθώσεις προσφέρουν στο ΧΑ, αλλά… με μέτρο, καθώς η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να “στραβώνει” σημαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Ας αναλογιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υπερδιπλασιάσει από την άνοιξη του 2020 και το υπό τις 500 μονάδες… αλήστου μνήμης χαμηλό , με το συνολικό ποσοστό της απόδοσης του “χαρτοφυλακίου της Αγοράς” να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε τα καταβληθέντα μερίσματα.

Στο τρέχον, γεμάτο ερωτηματικά περιβάλλον προκρίνονται οι μετοχές χαμηλότερου beta και ισχυρότερων θεμελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο ΧΑ.

Η βελτιούμενη άποψη των ομολογιακών διαχειριστών για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό απεικονίζεται και από το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund), το οποίο ταλαντώνεται σε πολυετή χαμηλά, πέριξ των 100 μονάδων βάσης, με ελεγχόμενες πάντως ανοδικές πιέσεις μετά τις Ευρωεκλογές.

Στις ΗΠΑ, που χρηματιστηριακά βιώνουν “χρυσές ημέρες” (βλ. μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης και “στοιχήματα” για χαλαρότερη νομισματική πολιτική), η ανάληψη κινδύνου βρίσκεται στα καλύτερά της.

Οι προσδοκίες των Αμερικανών επενδυτών ότι οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν συνολικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως καταδεικνύει η έρευνα επενδυτικού συναισθήματος (investor sentiment) της AAII. Όμως (και αυτό είναι ένα μεγάλο όμως) το υπερενθουσιώδες επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ μπορεί να πληγεί καίρια για οποιονδήποτε λόγο, όπως άλλωστε συνέβη προ διμήνου κατά την πρώτη αποτίμηση της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο ΓΔ έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1.395, στις 1.385 και στις 1.357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1.445, οι 1.472 και οι 1.505 μονάδες.

Γενικό Δείκτη

* ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Aποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο