21.11.2023- Χ.Α.Α (1): Το πολύ γαρ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη- Εχουν γίνει όλοι παντογνώστες των πάντων, ορατών τε και αοράτων

αγορές

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • PREMIA – απάντηση: Μακράν η φθηνότερη του κλάδου της και με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τις υπόλοιπες… (Το πολύ γαρ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…) Aκολουθεί στο νο.2 η σχετική (επ)εξήγηση.
 • ΓΔ– ΑΝ@λήτης: Λογικά με το που θα μπουν τα χαρτιά της ΕΤΕ και θα ολοκληρωθεί το placement στα ΕΛΠΕ, η αγορά θα επανέλθει στους γνωστούς υποτονικούς ρυθμούς και κάπως έτσι θα ολοκληρωθεί το έτος, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια άλλη σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη στο εσωτερικό και κάποιο απρόβλεπτο γεγονός στο εξωτερικό. Η κινητικότητα που παρατηρείται όμως στα μικρομεσαία, δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε.
 • ΠΕΙΡ- ΑΝ@λήτης: Και νέο πρόγραμμα stock options συνολικού αριθμού 18,7 εκ. μετ., θα εφαρμόσει η τράπεζα και είμαι περίεργος, εάν θα γίνει μέσω αγοράς ιδίων μετοχών και πώς θα εκτελεστεί. Στο προηγούμενο πρόγραμμα πάντως, οι μετοχές αγοράστηκαν μέσα σε 4-5 συνεδριάσεις, στηρίζοντας την τιμή. Θα επαναληφθεί η ιστορία;;
 • ΜΙΓ- ΑΝ@λήτης: Εδώ οι τρέλες ξεκίνησαν, καθώς ναι μεν σαν αποτίμηση δεν λέει κάτι, αλλά και εδώ τα ‘παιδιά’ είναι ‘πάρα πολύ μεγάλα’ και το κόστος κτήσης τους είναι πολύ υψηλότερο!!!
 • ΑΛΛΟ… ΚΕΚΡΟΠΑΣ κι άλλο… ΚΛΜ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ…
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Τον Leader δεν τον ακουμπάνε, δεν τους συμφέρει. Ισα ίσα μάλιστα… Και για τον ΒΟΑΚ οι παράγοντες του χώρου την θεωρούν σαν το μεγάλο φαβορί…
 • ΕΚΤΕΡ: Η μοναδική του κλάδου που με τον παρά της… αγαπάει και την κυρά της! Επαγγελματικό 100% το παιχνίδι στο ταμπλό από όσους διαχειρίζονται την τερματική της κίνηση. Θα κινηθεί ξαφνικά και απότομα, με την επόμενη ανακοίνωση της…
 • ΕΚΤΕΡ(2): Τζάμπα η τιμή της εννοείται και χωρίς τις επόμενες ανακοινώσεις της.  ΒΑΖΟΥΝ καθημερινά τούβλα από πάνω… Σήμερα λχ έχουν βάλει 7500 τεμάχια στα 3,2800 και 10,7 χιλ. στα 3,3000 ευρώ… Είχαν και 7500 τμχ στα 3,2700 αλλά τα πήρανε…
 • ΕΚΤΕΡ(3): Στα 3,3800 αρχικά, αλλά ανέλαβαν πάραυτα έργο… Φυσικά, ακραία υποτιμητικό για μία μτχ που με βάση τα κρατούντα στις υπόλοιπες του κλάδου της και όχι μόνον θα έπρεπε να διαπραγματευόταν τουλάχιστον σε 4πλάσια νούμερα!! Αναλογικά και συγκριτικά πάντα, εξυπακούεται.
 • ΕΚΤΕΡ(4): Στα 6,5000 ευρώ η fair value της μετοχής της κατά την ταπεινή εκτίμηση μου… Ούτε καν να σας περάσει η υποψία για κερδοσκοπικό παιχνίδι. Δεν ασχολούμεθα με δαύτα, ούτε πρόκειται ποτέ, είναι κάτι που μας προκαλεί ΑΗΔΙΑ. Τα γράφω για τους φίλους αναγνώστες μας που έχουν ήδη θέση στο χαρτί και με ρωτάνε… Ουκ ολίγοι γαρ…
 • ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Το πόσο χοντροκομμένο ήταν κλείσιμο της Παρασκευής στο -6,72% στα 1,7600 ευρώ αποδείχθηκε κιόλας σήμερα… Αυτό δεν εμπόδισε κάποιους να εκτεθούν με τα ξινά σχόλια τους…
 • ΟΤΕ (+1,50%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως αν συνυπολογιστεί και η πίεση που είχε προηγηθεί στην μετοχή, η σημερινή αντίδραση μόνο δυναμικό χαρακτήρα δεν είχε. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 13,08 ευρώ και με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 13,98 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 14,04 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή, αν χαθεί η στήριξη στα 12,60 ευρώ. ΧΘΕΣ ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου, με την βοήθεια και των “πακέτων”.
 • ΤΕΝΕΡΓ (+1,45%),Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο τίτλος της με σχετικά αυξημένες συναλλαγές (βοήθεια και από “πακέτο” 31177 τεμ. στα 15,35 ευρώ). Για τον τίτλο, το ημερήσιο “stop long” είναι στα 14,52 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 16,94 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
 • ΕΧΟΥΝ γίνει όλοι παντογνώστες των πάντων, ορατών τε και αοράτων. Και μη χειρότερα, που λέμε… Επειδή τους δίνεται το βήμα μέσω των μέσων δικτύωσης πιστεύουν ότι έγιναν ειδικοί και τιμητές των πάντων, καρατρομάρα τους…

*****

αγορές

 1. ACAG (Γιατί το management ξεκίνησε και δίνει πλέον ρέστα…)
 2. ΕΧΑΕ  (Η μάνα του λόχου)
 3. ΔEH    (Γιατί για την ώρα, δεν έχει αναπτύξει παρά ένα 25% της δυναμικής της)
 4. MIG    (Για κερδοσκόπους με… δολοφονικά ένστικτα) Μερική κατοχύρωση κερδών πχ 20% για όσους προνόησαν κάτω από τα 4,0000 ευρώ.
 5. ΕΚΤΕΡ (Γιατί δίνει ξανά ευκαιρίες πριν το επόμενο ταξίδι)

*****

SPREADS

ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,82 +1,21
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,24 +0,64
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,58 +0,97
ΙΤΑΛΙΑ 4,34 +1,73

αγορές

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,366 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 1,375 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,345 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,319 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,55 ευρώ.
 • Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,262 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στη ζώνη 5,495 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 5,345 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,30 ευρώ.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο χαμηλότερα των 1,47 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στην ζώνη 1,461 – 1,43 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 ευρώ.

 • Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,682 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 2,717 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 2,68 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.

*****

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΣΟΥΣ του ΣΠΟΡ (ειδικότερα, τους traders):

Τα θεμελιώδη μεγέθη μπορεί να είναι καλά για το πρώτο τρίτο ή το πρώτο 50 ή 60 τοις εκατό μιας κίνησης, αλλά το τελευταίο τρίτο μιας μεγάλης αγοράς ταύρων είναι συνήθως ένα blow-off, ενώ η μανία οργιάζει και οι τιμές ανεβαίνουν παραβολικά. . . Δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση, στην τάξη ή αλλιώς, που να μπορεί να προετοιμάσει για τη διαπραγμάτευση του τελευταίου τρίτου μιας κίνησης, είτε πρόκειται για το τέλος μιας ανοδικής αγοράς είτε για το τέλος μιας πτωτικής αγοράς.

Είμαι πιο φοβισμένος τώρα από ό,τι ήμουν ποτέ άλλοτε από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τις συναλλαγές, επειδή αναγνωρίζω πόσο εφήμερη μπορεί να είναι η επιτυχία σε αυτή τη δουλειά. Ξέρω ότι για να είμαι επιτυχημένος, πρέπει να φοβάμαι. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες μου έρχονταν πάντα μετά από μια σπουδαία περίοδο και άρχισα να πιστεύω ότι ήξερα κάτι.

Εκεί που θέλετε να βρίσκεστε είναι να έχετε πάντα τον έλεγχο, να μην επιθυμείτε ποτέ, να κάνετε πάντα συναλλαγές και να προστατεύετε πάντα πρώτα απόλα τον κώλο σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν χρήματα ως μεμονωμένοι επενδυτές ή έμποροι, επειδή δεν επικεντρώνονται στο να χάνουν χρήματα.

Πρέπει να επικεντρωθούν στα χρήματα που έχουν σε κίνδυνο και στο πόσο κεφάλαιο κινδυνεύει σε κάθε επένδυση που έχουν. Αν όλοι αφιέρωναν το 90% του χρόνου τους σε αυτό, και όχι το 90% του χρόνου τους σε ιδέες για το πόσα χρήματα θα βγάλουν, τότε θα γίνονταν απίστευτα επιτυχημένοι επενδυτές.

Μην είστε ποτέ μέσοι χαμένοι. Μειώστε τον όγκο των συναλλαγών σας όταν οι συναλλαγές σας είναι κακέςαυξήστε τον όγκο σας όταν οι συναλλαγές σας είναι καλές. Ποτέ μην συναλλάσσεστε σε καταστάσεις όπου δεν έχετε τον έλεγχο. Για παράδειγμα, δεν διακινδυνεύω σημαντικά χρηματικά ποσά μπροστά σε σημαντικές εκθέσεις, καθώς αυτό είναι τζόγος, όχι διαπραγμάτευση.

Δεν είναι ότι είχαμε κάποια αθέμιτη γνώση που δεν είχαν άλλοι άνθρωποι, απλώς κάναμε τη δουλειά μας. Οι άνθρωποι απλά δεν θέλουν να πιστέψουν ότι ο καθένας μπορεί να ξεφύγει από το πλήθος και να ξεπεράσει τη μετριότητα.

αγορές

******

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Bασίλης Παπαθεοδώρου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο