Πτώση 1,30% για το πετρέλαιο καθώς αυξάνονται τα αποθέματα των ΗΠΑ

  Η απροσδιόριστη εικόνα που άφησε για τα επιτόκια ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και η απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού της χώρας πίεσαν τις τιμές του πετρελαίου, οδηγώντας σε απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

  Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουνίου του αμερικανικού αργού WTI ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1,3% κλείνοντας στα 72,75 δολ. το βαρέλι στο NYMEX.

  Παρομοίως, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς το αργό Brent, είδε το δικό του συμβόλαιο Ιουλίου να χάνει 1,3% ή 1,03 δολάρια και ολοκλήρωσε στα 76,41 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

  Τα μάτια των αγορών ήταν στραμμένα στη νέα μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε μεν αλλά οριακά στο 4,9% ετησίως από το 5%, κάτι που ουσιαστικά δεν έδωσε περαιτέρω ενδείξεις για τις επικείμενες κινήσεις της Fed με τα επιτόκια.

  Το γεγονός μάλιστα ότι οι υποκείμενες πιέσεις διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο (ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα κινήθηκε στο 5,5%) μάλλον ενισχύει την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις του κόστους δανεισμού – εγείροντας έτσι και τις ανησυχίες για ύφεση.

  Περαιτέρω πίεση στις τιμές του πετρελαίου ασκήθηκε από το γεγονός ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω μία νέας αποδέσμευσης από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας την ώρα που υποχώρησαν οι εξαγωγές.

  Ενδεικτικό είναι ότι η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ανέμενε εξαιρετικα μικρότερη αύξηση της τάξεως των 900.000 βαρελιών.

  Από την άλλη, ένας παράγοντας που πιθανώς συγκράτησε την πτώση των τιμών ήταν ότι επίκειται η λεγόμενη θερινή… “οδηγική” σεζόν των ΗΠΑ, κατά την οποία είθισται να είναι αυξημένη η ζήτηση της βενζίνης.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο