22.1.2024- ΧΑΑ: Οι φορτσάτοι του νέου έτους (του Απόστολου Μάνθου)

Με μεγάλα κέφια φαίνεται να ξεκίνησαν το 2024 η Viohalco (ΒΙΟ) με τη θυγατέρα της ElvalHalcor (ΕΛΧΑ), ο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), η ΔΕΗ και η Unibios (ΒΙΟΣΚ). Οι ποσοστιαίες αποδόσεις που έχουν μοιράσει οι μετοχές των εν λόγω ομίλων από την τελευταία μέρα του 2023 είναι έως και ένα +30% για την επένδυση στην Unibios, έως ένα +24% για την επένδυση στην ElvalHalcor, έως +21% στη Viohalco, έως +12% στη ΔΕΗ και έως ένα +6% στον όμιλο Mytilineos.

  • Τον τελευταίο, μάλιστα, δεν θα μπορούσαμε να μην τον αναφέρουμε μέσα στους φορτσάτους ομίλους της νέας χρονιάς, μιας που, εκτός από το μεγάλο γεγονός της πυρπόλησης και καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών στην τιμή της μετοχής του χτυπώντας με δύναμη την περιοχή των 38,5 με 39 ευρώ, έχει περάσει πλέον και από πλευράς κεφαλαιοποίησης στην πέμπτη θέση, ρίχνοντας προσπέραση στον εδώ και καιρό “άχρωμο” ΟΤΕ.

Ξεκινάω, λοιπόν, με τη διπλή διαγραμματική ανάλυση των Viohalco και ElvalHalcor, που εμφανίζονται στα εβδομαδιαία charts τιμών να έχουν τμήσει ανοδικά σημαντικά επίπεδα αντιστάσεων, κοιτάζοντας στο βάθος τα υψηλά που είχαν σημειώσει το περασμένο καλοκαίρι. Έτσι, η μετοχή της Viohalco έχει διασπάσει ανοδικά την καθοδική γραμμή βραχυχρόνιας αντίστασης “Q” στα 5,38 ευρώ, εκδηλώνοντας από την πρώτη μέρα του έτους μια έντονη ανοδική κίνηση προς την περιοχή των 6,30 ευρώ.

  • Μια κίνηση η οποία κοντεύει να φτάσει σε όγκο συναλλαγών τα 3 εκατ. τεμάχια. Στην περίπτωση, τώρα, που η μετοχή βρει στις επόμενες συνεδριάσεις σημαντική στήριξη στη βάση των αγοραστών που εκτείνεται από τα 6 έως τα 5,80 ευρώ, θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια της κίνησης πάνω από τα 6,50 ευρώ, με πρώτο στόχο τη ζώνη των υψηλών στα 6,95 με 7,13 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι σε λίγες εβδομάδες έρχεται και η εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο της πριγκίπισσας του ομίλου, Noval Property Development ΑΕΕΑΠ, που θα δώσει σημαντικές υπεραξίες στη Viohalco.

Παράλληλα, η ElvalHalcor έχει διαλύσει ανοδικά την αντίσταση που είχε στο 1,948 με 1,96 ευρώ, δίνοντας στο πιάτο την περιοχή πρώτης αντίστασης στα 2,25 ευρώ. Πάνω από εκεί θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το υψηλό των 2,39 ευρώ που είχε γράψει τον περασμένο Ιούλιο. Και εδώ, αν στις επόμενες μέρες διατηρηθεί η τιμή της μετοχής πάνω από το όριο των 2 ευρώ, θα αρχίσουμε να μιλάμε διαγραμματικά για το επόμενο επίπεδο τιμών που μπορεί να γράψει στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και βρίσκεται άνω των 2,50 ευρώ. Θα αναφέρουμε για ακόμα μία φορά ότι φέτος αναμένουμε ο όμιλος να βγει και πάλι στο προσκήνιο μετά το “υποτονικό” 2023.

ΔΕΗ

Με τη χρυσή σφραγίδα της καταγραφής νέων υψηλών 5724 ημερών −κάθισα και τις μέτρησα−, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, θα ταξιδέψει στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιανουαρίου για να μας παρουσιάσει το νέο business plan του ομίλου, με τους αναλυτές να αναμένουν άκρως επιθετικές κινήσεις που θα στοχεύουν στη μεγέθυνση του EBITDA στη διετία 2025-2026.
  • Φυσικά, μέχρι να μάθουμε το επιχειρηματικό πλάνο, η μετοχή της ΔΕΗ μόνο ήσυχη δεν κάθεται, καθώς, μετά την ανοδική διάλυση του ορίου των 11 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβρη, έχει πάρει πλέον ρότα για το επόμενο κοντινό επίπεδο των 13 ευρώ, με τον στόχο όμως να αναβοσβήνει στην περιοχή των 15 ευρώ. Το διαγραμματικό σημείο αναφοράς για τους αγοραστές εντοπίζεται στη ζώνη στήριξης των 11,50 με 11,42 ευρώ.

ΔΕΗ

Επανερχόμαστε στη μετοχή του ομίλου Mytilineos, που αποτυπώνεται στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά στα 38,50 ευρώ, περνώντας πάνω από τη μέχρι πρότινος ζώνη αντίστασης των 37,20 με 37 ευρώ. Η διατήρηση, τώρα, των κεκτημένων και στις επόμενες συνεδριάσεις θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεσοπρόθεσμη ορμητική κίνηση της μετοχής προς το κατώφλι του πρώτου διαγραμματικού στόχου στα 42 ευρώ, με το δεύτερο να εντοπίζεται στα 45,50 ευρώ.

  • Ένας Mytilineos που, όπως έχουμε προαναφέρει, βρίσκεται πλέον μέσα στην πεντάδα των γιγάντων του Χρηματιστηρίου, αφήνοντας πίσω τον ΟΤΕ, ενώ ήδη, από ό,τι μαθαίνω, ο Ευάγγελος έχει βάλει στο στόχαστρο τον τέταρτο ΟΠΑΠ, που έχει αυτήν τη στιγμή μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 5,88 δισ. ευρώ. Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο Mytilineos θα είναι και ο πρώτος εισηγμένος όμιλος που θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη τα οικονομικά του στοιχεία για το 2023.

ΔΕΗ

Συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με τη δύναμη που διαθέτει η Unibios, μία από τις πλέον ιστορικές εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς εισήλθε σε αυτό το 1972. Ακόμα, λοιπόν, δεν έχει μπει η χρονιά, και θέλει να αφήσει το ανοδικό της αποτύπωμα στο ταμπλό, ωθώντας την τιμή της μετοχής από τη στρατηγική ζώνη των 1,10 με 1 ευρώ, στα 1,45 ευρώ.

  • Μάλιστα, αν στις επόμενες μέρες επιβεβαιώσει την κίνηση κρατώντας το επίπεδο των 1,24 με 1,20 ευρώ, θα τοποθετήσει στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κάδρο τον στόχο των 1,70 ευρώ που είχε γράψει την άνοιξη του 2014. Η “μικρή” αυτή εταιρεία των 22 εκατ. ευρώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή και το 2024. Μάλιστα, όσο πιο συχνά ακούγεται η λέξη “κλιματική αλλαγή”, τόσο θα τραβάει σαν μαγνήτης πάνω της το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΔΕΗ

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής   

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο