22 ΜΑΙΟΥ 2024- ΧΑ- ΟΑΚ: Ο δρόμος προς την νίκη

Για όσους θυμούνται, προ πενταετίας μιλήσαμε για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία αναβάθμισης της χώρας μας και του Χρηματιστηρίου.

  • Σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κόσμου ίσως και των αναλυτών, επιμένω στο Δάσος αντί για το Δέντρο γιατί καλά τα τεχνικά σήματα, τα βραχυπρόθεσμα trades και τα σε εξέλιξη deals ( όπως και τα όνειρα μερικών για turn around stories ) αλλά όσοι επέμειναν στο δέντρο και χάσανε το δάσος δυστυχώς δεν ακολουθήσανε την πορεία προς τις 1.500 μονάδες.   

Τι γίνεται ωστόσο από εδώ και πέρα;

  • Η Ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί και τα ομόλογα μας σπάνε ρεκόρ κερδοφορίας. Μαζί με την Ελληνική οικονομία, οι ιδιωτικές εταιρίες σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας το ένα μετά το άλλο.

Η πλειοψηφία των μεγάλων εταιριών μας, έχει πλέον φτάσει σε ικανοποιητικά – αν μη τι άλλο – για τους ξένους μεγέθη και σύντομα ( Ιούνιο ή σε κάθε περίπτωση εντός του έτους ) το χρηματιστήριο μας θα ενταχθεί σε watchlist ή στα πιο απλά Ελληνικά θα μπει στον προθάλαμο για να αναβαθμιστεί σε ώριμη πλέον αγορά.

  • Η διαδικασία προβλέπει μια τουλάχιστον εξάμηνη και στο μέγιστο 24μηνη περίοδο ελέγχου και εφόσον καλυφθοεί σειρά κριτηρίων θα αναβαθμιστούμε. Κάτι που περιμέναμε χρόνια τώρα. 

Αυτό που παρατηρείται στο τελευταίο διάστημα με σειρά Placements δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από την κάλυψη προϋποθέσεων για να αποτελούν οι εταιρίες αυτές κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες για τους ξένους.

Και επειδή μαζί με τους ξένους θα ευνοηθούν και οι μεγαλομέτοχοι ακολουθούν την πεπατημένη της διεύρυνσης του μετοχολογίου τους.

  • Όχι κύριοι, ο Βακάκης, ο Μυτιληναίος, ο Περιστέρης κλπ δεν ξεπουλάνε τις εταιρίες τους. Δίνουν μερίδιο σε στρατηγικούς επενδυτές για την συνέχεια.

Και για εσάς τους βιαστικούς που ίσως σας χαλάει το εξάμηνο έως 24μηνο αναμονής, μην φοβάστε. Μόλις μπούμε σε watchlist, οι καρχαρίες που παρακολουθούν τις αγορές και τους δείκτες θα τρέξουν να τοποθετηθούν πριν η χώρα πάρει την επίσημη σφραγίδα.

Ράλι θα γίνει και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το ράλι αυτό στο διάστημα της αξιολόγησης θα είναι και πιο μεγάλο από το ράλι της επομένης μέρας μετά την αξιολόγηση.

  • Γιατί ας μην ξεγελιόμαστε…

Οι καρχαρίες θα φορτώσουν χαρτιά γνωρίζοντας ότι τα εκατοντάδες παθητικά funds που ακολουθούν τους δείκτες θα τους τα αγοράσουν χωρίς ερώτημα και χωρίς δυνατότητα επιλογής αμέσως μετά την είσοδο μας στο club των μεγάλων.

  • Και προφανώς οι ίδιοι καρχαρίες θα έχουν πριν το ξεφόρτωμα αυτό φροντίσει οι τιμές να είναι στα ουράνια. 

Τα παραπάνω δικαιολογούν και την αύξηση του καθημερινού όγκου στο ΧΑΑ, την άνοδο των τιμών τις βελτιωμένες οικονομικές αποδόσεις των εταιριών και όλη την χρηματιστηριακή εξέλιξη των πραγμάτων.

Όσοι δε εκτιμούν ότι το ΧΑΑ είδε τα υψηλά του για τα επόμενα 2 έτη μάλλον δεν έχουν ιδέα τι έρχεται. Πάντα βέβαια, υπό την προϋπόθεση αποφυγής κάποιας κρίσης εισαγόμενης.   

Προσοχή λοιπόν στα δέντρα αλλά κοιτάξτε και λιγάκι το δάσος, γιατί θα χαθείτε και θα βρεθείτε εν μέσω ράλι να κοιτάτε τον μουτζούρη που έχετε φορτωθεί και δεν λέει να σηκώσει κεφάλι. 

Φιλικά

Χρηματιστηρίου

ΟΑΚ 

Ps 1 Προσωπικές, όπως πάντα, ερασιτεχνικές απόψεις εκφράζω, προτροπές δεν κάνουμε, αντικειμενικοί δεν είμαστε. Διαθέτουμε χαρτοφυλάκιο οπότε ίσως είμαστε και λίγο πιο αισιόδοξοι από άλλους. 

Ps 2 Δεν νοείται μια αγορά στα πρόθυρα αναβάθμισης να αφήσει τους εμπλεκόμενους στο μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο ατιμώρητους. Ελπίζω οι νόμοι μας να είναι κατάλληλοι και η δικαιοσύνη μας να λειτουργήσει ως οφείλει για να μην ξεφύγουν αυτοί που εμπλέκονται σε απώλειες πάνω από 2 ΔΙΣ ευρώ δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο