23.3.2024- XAA- AN@λήτης: Δεν μπορεί να δουλεύεις και να στα παίρνουν οι τράπεζες- Τα spreads θα παραμείνουν συγκριτικά υψηλά- Μακάρι να πάει καλά το εγχείρημα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ: Ρεκόρ εσόδων αναμένεται και φέτος από την αύξηση του τουρισμού. Ωστόσο, μην είμαστε σίγουροι ότι θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχη αύξηση κερδοφορίας και ήδη δύο εισηγμένες που σχετίζονται με τον κλάδο, το επισήμαναν!
  • Τα προηγούμενα χρόνια οι επενδυτές του κλάδου ήταν διστακτικοί, τώρα όμως προβαίνουν σε σημαντικές επενδύσεις. Βασική οικονομική αρχή άλλωστε είναι, ότι εάν η προσφορά αυξάνεται ταχύτερα από την ζήτηση, οι τιμές πέφτουν. Για αυτό και απαιτείται εξαιρετική προσοχή στις προβλέψεις μας.
Epsilon: Καλές και χρήσιμες οι πρόωρες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρχει ανάλυση και για τις μειοψηφίες, καθώς τα δημοσιευμένα στοιχεία φανερώνουν στην συνέχεια καλούτσικες αποκλίσεις.
ACAG: Πέρσι που τα μεγέθη ήταν η απόλυτη ψυχρολουσία, λόγω των stock options, κάναμε χρήση των προσαρμοσμένων κερδών, εξαιρώντας την εν λόγω επιβάρυνση. Φέτος, η σύγκριση όμως γίνεται με τα κουτσουρεμένα κέρδη και μιλάνε για τετραπλασιασμό. Αποφασίστε επιτέλους, ποια νούμερα ισχύουν.
  • Πάντως, μπορεί συγκριτικά η μετοχή να είναι η φτηνότερη του κλάδου, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι η κερδοφορία αναμένονταν λίγο καλύτερη. Να επισημάνω ακόμα το γεγονός ότι οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις των ελληνικών εισηγμένων, είναι μακράν πιο εύχρηστες και περιεκτικές, σε σχέση με τις ξένες εισηγμένες (ΤΙΤΚ, ΒΙΟ, ΕΕΕΚ, ACAG).
ΑΡΑΙΓ: Ήλθαν οι επίσημες ανακοινώσεις για τις μετοχικές ανακατατάξεις, αλλά θα πρέπει αυτές οι διαρροές κάποτε να περιοριστούν.
  • ΞΥΛΚ: Προχωρά η ΑΜΚ, ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο τα €3,3 εκ. θα κάνουν την διαφορά…
ΕΠΙΤΟΚΙΑ-ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ: Όλοι συζητούν για τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων και τις επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό κόστος. Δεν έχουν αντιληφθεί όμως ότι τα επιτόκια δανεισμού προ Ουκρανίας, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε για πολλά χρόνια. Ναι μεν τα επιτόκια θα υποχωρήσουν, αλλά τα spreads θα παραμείνουν συγκριτικά υψηλά.
**
ΟΛΥΜΠ: Επειδή το έψαξα λίγο παραπάνω για τα deals που έχουν γίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βρήκα τα εξής:
  • 1) Στα πιο πρόσφατα deals, στα οποία ανακοινώθηκαν οι όροι, το τίμημα δεν έπεσε κάτω από €1,5 εκ./MW στα φωτοβολταϊκά, όταν η εισηγμένη με περίπου €1,5 εκ. συνολικό κόστος θα στήσει 2 MW.

2) Πριν από λιγότερο από ένα έτος πουλήθηκε μονάδα βιοαερίου 1 MW, η οποία σχετίζονταν έμμεσα με εισηγμένη, στα €6 εκ., ενώ αναλήφθηκε και δανεισμός €2 εκ., ήτοι σύνολο €8 εκ.

  • Με βάση μία μελέτη, το κόστος στησίματος μίας αντίστοιχης μονάδας ανέρχεται στα €4,5 εκ., οπότε άλλη μία έξυπνη επένδυση από την εισηγμένη. Επαναλαμβάνω, ότι με σωστές και προσεγμένες κινήσεις χτίζεται κάτι πολύ μεγάλο και μένει να απεικονιστεί και στο ταμπλό.
VIDAVO: Πώληση 3.700 μετoχών από υπόχρεο πρόσωπο. Με βάση την συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής, μιλάμε για κανονικό placement.
  • AVE: Δεν σταματάνε οι βασικοί μέτοχοι να αιμοδοτούν την εισηγμένη, άνευ όμως αποτελέσματος. Μακάρι να πάει καλά το εγχείρημα με την ανάπτυξη του δικτύου αλυσίδας λιανικής, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, δεν είμαι σίγουρος για το τι θα επακολουθήσει. Πάντως, η ανακοίνωση και για νέα ΑΜΚ, η οποία χαρακτηρίζεται ‘αναπτυξιακή’, με ξεπερνά.

ΕΛΧΑ- CENER: Εξαιρετικές οι διοικήσεις και των δύο εταιρειών, επαναλαμβάνω όμως ότι στο κομμάτι της διαχείρισης των χρηματοοικονομικών, θα έπρεπε να έχουν γίνει κάποια πράγματα, π.χ. interest rate swaps, όπως έπραξαν αρκετές άλλες εισηγμένες. Δεν μπορεί να δουλεύεις και να στα παίρνουν οι τράπεζες!

ΧΑ- ΣΙΝΙΚΑ ΤΕΙΧΗ: Επαναλαμβάνω… Από τα πιο σύντομα ανέκδοτα…. Έχει καταντήσει καθημερινότητα, συμφωνίες να προαναγγέλονται ή να ‘φωτογραφίζονται’ από χρηματιστηριακές στήλες αρκετές ημέρες πριν επισημοποιηθούν!!! Κάπου μπάζουμε…..

Καλό σας εορταστικό τριήμερο
Ο ΑΝ@λήτης
κερδοφορίας

***

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

***

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο