24.4.2024- Δημήτρης Τζάνας: Δικαιολογημένη η παρούσα ανοδική κίνηση του ΓΔ και η επάνοδος της συνολικής κεφαλαιοποίησης άνω των 100 δισ. ευρώ

Οι Αγορές εκτίμησαν ότι η γεωπολιτική αναταραχή στην Περιοχή μειώνεται και ανακουφίστηκαν, με τους δείκτες να κινούνται ανοδικά. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται το σκηνικό αβεβαιότητας αναφορικά με τις κινήσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, με τη Federal να πιθανολογείται ότι δεν θα τις δρομολογήσει στο εγγύς μέλλον.

  • Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εκτονώθηκε, καθώς τα μεταξύ τους κτυπήματα αποκάλυψαν την απροθυμία τους για περαιτέρω κλιμάκωση. Σαν αποτέλεσμα, η αναγγελθείσα επιδείνωση του σκηνικού στη Μ. Ανατολή με το Πετρέλαιο να οδεύει άμεσα στα $100 δολάρια απενεργοποιήθηκε.

Προσώρας τουλάχιστον, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και η δρομολόγηση ειρηνευτικής διαδικασίας δεν επίκειται, παρά τις καταβαλλόμενες προσπάθειες από τις ΗΠΑ και Άλλους.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους $95 δισ. για την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αυτονομηθεί, ξεκινώντας τις μειώσεις τον Ιούνιο και αξιολογώντας τα δεδομένα του πληθωρισμού και του ΑΕΠ για να αποφασίσει στη συνέχεια, με τους κεντρικούς τραπεζίτες των Χωρών της Ευρωζώνης να αναδεικνύουν τις διαφωνίες τους δημόσια.

Ταυτόχρονα, η έκθεση του πρώην Πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, ζητεί να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για να αποφευχθεί η συνεχής διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, σε σχέση με εκείνη των ΗΠΑ και της Κίνας, με το Βερολίνο ωστόσο να απορρίπτει ακόμη και την έκδοση Ευρωπαϊκού ομολόγου για τις αμυντικές δαπάνες, πολλώ μάλλον τον Ευρωπαϊκό επαναπροσδιορισμό !

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ευεργετήθηκε από τη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος, καταγράφοντας 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον ΓΔ να καταγράφει νέα υψηλή επίδοση έτους, αποτέλεσμα της απόσυρσης των πωλητών. Αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το συνεχιζόμενο χαμηλό βαθμό συμμετοχής των αγοραστών και τη μη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των Δεικτοβαρών κυρίως τίτλων.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό είχε η ευνοϊκή έκθεση της S&P για τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης της περιόδου 2024 – 2027 θα διαμορφωθεί στο 2,4%, υιοθετώντας το αισιόδοξο σενάριο απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) και συνακόλουθης αύξησης των επενδύσεων, Δημόσιων και Ιδιωτικών.

Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα €4 δισ. το 2023, ή στο 1,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,1%, μεταφέροντας το μήνυμα της ικανοποιητικής δημοσιονομικής πορείας της Ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, η Goldman Sachs είναι γενναιόδωρη στις νέες τιμές – στόχους για τις Τράπεζες, τα αποτελέσματα της Jumbo ήταν εξαιρετικά με το καθαρό περιθώριο κέρδους να φτάνει το 30% και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναγγέλλει επένδυση μαμούθ με συμμετοχή κεφαλαίων ύψους €350 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες σε Γάλλιο, Πρώτης Ύλης για τις μονάδες αποθήκευσης Ενέργειας, ολόκληρης της Ε.Ε.!

Επιπλέον, πάνω από τις μισές Εισηγμένες Εταιρείες, πλην Τραπεζών, καταγράφουν αύξηση καθαρών κερδών πάνω από 20% για το 2023, με τις χρηματικές διανομές να εκτοξεύονται.

Τα εταιρικά δεδομένα επομένως, για το 2023, είναι ικανοποιητικά και όλες σχεδόν οι Διοικήσεις των Εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτιμούν ότι τα μεγέθη για το 2024 θα είναι ακόμη καλύτερα !

Είναι επομένως δικαιολογημένη τόσο η παρούσα ανοδική κίνηση του ΓΔ, όσο και η επάνοδος της συνολικής κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 100 δισ. ευρώ, στο 45,3 % δηλαδή του ύψους €220,3 δισ. ΑΕΠ για το 2023

Δημήτρης Τζάνας

αγορές

(σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο