25.6.2024- Η τρελή φούσκα και ο “τοίχος της ανησυχίας” (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Ο δείκτης S&P 500 από τα τέλη Οκτωβρίου 2023 μέχρι και σήμερα έχει σημειώσει απόδοση περί το 33%! Για λιγότερο από οκτώ μήνες η απόδοση ζαλίζει, αν αναλογιστούμε ότι τα επιτόκια έχουν παραμείνει στο 5,25% – 5,50% και η προσδοκία μείωσης αυτών έχει περιοριστεί σημαντικά, με τις μετοχικές αξίες να αναρριχώνται τον “τοίχο της ανησυχίας” με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Tον Δεκέμβριο του 2023 οι αγορές προεξοφλούσαν μέχρι και επτά μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024! Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και οι τελευταίες εκτιμήσεις δίνουν μόλις δύο μειώσεις μέσα στο 2024, μετά και τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού.

  • Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι στο παρελθόν πολλές φορές οι μειώσεις επιτοκίων άφηναν υπονοούμενα ότι κάτι κακό συμβαίνει στην οικονομία, που θα το δούμε στο εγγύς μέλλον, και οι αγορές υποχωρούσαν!

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές των μετοχών δεν είναι τίποτε άλλο από την προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών τους ροών – κερδοφορίας. Έτσι, τελικά οι επενδυτές εστίασαν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς και στη γενικότερη εικόνα της οικονομίας ότι οδηγούμαστε σε μία ήπια προσγείωση και όχι σε ύφεση.

  • Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία τόσο των magnificent 7 (κερδοφορία) όσο και αυτά για τη μεταβολή του ΑΕΠ (ούτε καν ήπια προσγείωση, αλλά ικανοποιητική ανάπτυξη θα έλεγα) του α’ τριμήνου 2024.

Ωστόσο οι αποτιμήσεις πλέον δείχνουν απαιτητικές, καθώς το τρέχον P/E του δείκτη υπερβαίνει τις 22 φορές τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 30 ετών δεν ξεπερνά τις 16,6 φορές! Αν αυτή η απόκλιση δεν είναι ο ορισμός της φούσκας των αποτιμήσεων, τότε τι είναι;

  • Από την άλλη πλευρά, όμως, ο δείκτης S&P 500 equal weight (ίδιο βάρος για όλες τις μετοχές του δείκτη) βρίσκεται στις 16,8 φορές, όσο δηλαδή και ο 30ετής μέσος όρος, ενώ, εάν εξαιρεθούν οι magnificent 7, o λόγος P/E διαμορφώνεται στις 18,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και κοιτάζοντας λίγο περισσότερο πίσω, ο δείκτης CAPE (Cyclically Adjusted Price to Earnings – τιμή προς κέρδη προσαρμοσμένα για την κυκλικότητα προσαρμοσμένα με βάση τον πληθωρισμό) βρίσκεται στις 34 φορές τα κέρδη, με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών να μην ξεπερνά τις 27,6 φορές!

  • Ακόμα μία παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τις 360 παρατηρήσεις που έχουν τα 30 χρόνια οι 310 βρίσκονται χαμηλότερα από τις 34 φορές τού σήμερα, ήτοι το 86% των μηνών ο δείκτης έχει παραμείνει χαμηλότερα αυτού του επιπέδου ενώ μόλις το 14% υψηλότερα!

Αφού ένας λόγος P/E δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια, προχωράμε στη σύγκριση απόδοσης ομολόγων μεσαίου ρίσκου (Baa) και απόδοσης μετοχών, που μας δίνει -0,97%, έναντι 0,04% του μέσου όρου των τελευταίων 30ετών και 0,55% σε επίπεδο τυπικής απόκλισης από το μέσο. Δηλαδή αυτήν τη στιγμή, επενδύοντας σε μετοχές, ουσιαστικά βγαίνω ζημιωμένος περίπου 1% έναντι των ομολόγων μεσαίου ρίσκου.

  • Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία για την τοποθέτηση των επενδυτών σε μετοχικές αξίες μαρτυρούν ότι τα επίπεδα αυτά δεν θεωρούνται “ύποπτα” για ενδεχόμενη ισχυρή διόρθωση. Oι κερδοσκοπικές θέσεις μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στον S&P 500 βρίσκονται στα -111.000 συμβόλαια τοποθετημένα για πτώση της αγοράς!

Καταλήγοντας, η επιστροφή στον μέσο όρο για τον λόγο P/E αργά ή γρήγορα θα γίνει (πρόβλεψη χρόνου είναι αδύνατο να γίνει), ωστόσο άμεσα δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, αφού οι επενδυτές δείχνουν να είναι περισσότερο βέβαιοι για υποχώρηση της αγοράς ή έστω έχουν λάβει θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου με βάση τις τοποθετήσεις τους. Με λίγα λόγια, εφησυχασμός δεν υπάρχει όπου θα έφερνε μια σημαντική πτώση των αγορών!

Τέλος, η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει τον “τοίχο της ανησυχίας”, ενώ η καμπύλη των επιτοκίων παραμένει ανεστραμμένη (τουλάχιστον για 24 μήνες), με τα 2ετή να κερδίζουν τα 10ετή κατά 46 μονάδες βάσης! Τα κομμάτια του παζλ είναι ακόμη ανακατεμένα ενώ οδεύουμε προς τις αμερικανικές εκλογές (Νοέμβριος 2024), με τους τολμηρούς να συνεχίζουν να κερδίζουν. Ίδωμεν!

S&P 500

S&P 500

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο