(No.1) Σχόλια, συμπεράσματα και παρατηρήσεις με τον φακό του markets.economico.gr –10.10.2023

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Οταν δημοσιεύσουν τα 9μηνα τους (ΔΕΝ ΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ)…

 • 03/11/23 | Piraeus Financial Holdings
 • 07/11/23 | Eurobank Holdings
 • 09/11/23 | Alpha Services & Holding

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχουν καμία λογική, μα καμία… Να υποχωρούν και να καταγράφουν σημαντικές απώλειες ακόμη και μετοχές εταιρειών που δεν έχουν δανεισμό, έχουν γεμάτα ταμεία, μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών κλπ κλπ.

Χρήστος Χλιβέρης: Το πρόβλημα των περισσότερων είναι ότι θέλουν να κερδίζουν, χωρίς να κάνουν τίποτα. Το μόνο που θέλουν είναι να τους πει κάποιος ένα χαρτί, να τσεπώσουν ένα γρήγορο κέρδος και να πάνε στο επόμενο. Αυτή η κατηγορία, που είναι και η πλειοψηφία, είναι που βγαίνει πάντα χαμένη στο χρηματιστήριο. Και μετά φταίει πάντα κάποιος άλλος, κυρίως το Σύστημα (https://www.facebook.com/groups/281906772818266)

ΑΒΑΞ- Γ.Κατ.: Μέσα Ιουλίου ήταν πάνω από τα 1,70 ευρώ και σήμερα έκλεισε στα 1,1660 ευρώ. Θα πούμε πως τα κέρδη εξαμήνου είχαν και εδώ έκτακτα και βελτίωσαν την εικόνα. Υπάρχει μία βελτίωση στη λογιστική κατάσταση κυρίως στο κομμάτι της απομόχλευσης.

ΕΚΤΕΡ- Γ.Κατ.: Προσπάθησε να κρατηθεί αλλά δεν άντεξε ούτε αυτή. Με απώλειες 3,80% και κλείσιμο στα 2,53 ευρώ με τον όγκο κοντά στις 90 χιλ. τεμάχια. Θα πούμε πως φτάνουν κάποιες πληροφορίες στα αφτιά μας που θέλουν την εταιρεία να αναβαθμίζει το πτυχίο της. Η αλήθεια είναι πως και με αυτό που έχει τα καταφέρνει αλλά θα μπορούσε να χτυπήσει δυο-τρία καλύτερα εργάκια με το ανώτερο πτυχίο.

ΓΕΒΚΑ- Γ.Κατ.: Στα 1,3950 ευρώ και είδαμε και εδώ ελεύθερη πτώση στη μετοχή. Η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 33,5 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο είχε καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ και μηδενικό καθαρό δανεισμό. Προφανώς και θέτει υποψηφιότητα για μονοψήφιο p/e.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,279 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1,33 – 1,335 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,15 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5,696 ευρώ. Η ενδιάμεση αντίσταση στα 5,263 – 5,272 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στήριξη στα 4,90 ευρώ.

Με πωλητικό ημερήσιο σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,518 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στην ζώνη 1,394 – 1,401 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,30 ευρώ.

Διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,756 ευρώ. Αν επιμείνει η πλαγιοκαθοδική τάση, η επόμενη στήριξη στα 2,527 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ex-Dividend

13/10/23 | ELVE (EUR 0.40)

30/10/23 | Alpha Trust Andromeda (EUR 0.20)

02/11/23 | OPAP (interim EUR 1.00)

23/11/23 | Jumbo (extraordinary cash distribution EUR 1.47)

 

Results (3Q/9Μ23)

11/10/23 | Entersoft (Bef-mkt)

26/10/23 | Mytilineos (Bef-mkt)

31/10/23 | Coca Cola HBC

02/11/23 | PPC (Aft-mkt), HELLENiQ ENERGY

03/11/23 | Piraeus Financial Holdings

07/11/23 | Eurobank Holdings

09/11/23 | Alpha Services & Holding, Titan Cement

20/11/23 | Hellenic Exchanges (Aft-mkt)

21/11/23 | OPAP, ElvalHalcor, Epsilon Net (Bef-mkt), Fourlis (Aft-mkt)

22/11/23 | LAMDA Development, Quest Holdings (Aft-mkt)

ΕXALCO (ΒΙΟΚΑ)- Απάντηση: Για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η διοίκηση της Βιοκαρπέτ εκτιμά ότι θα είναι εξίσου κερδοφόρο και ενδεχομένως καλύτερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Exalco προχωρούν με ταχύ ρυθμό. Υπενθυμίζεται, εδώ, ότι το ένα από τα δύο εργοστάσια της Exalco στο Κουλούρι επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία και ανέστειλε τη λειτουργία του για περίπου δύο εβδομάδες, όμως πλέον είναι σε πλήρη λειτουργία.
 • Μια αρχική εκτίμηση της αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη η Βιοκαρπέτ υπολογίζεται κάτω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, όμως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν της εταιρεία κατά 100%, τόσο σε αποκατάσταση ζημιών όσο και σε μελλοντική τυχόν απώλεια κερδών. Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης των χρημάτων, θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους
ΜΑΡΜΑΡΑ: Από την αρχή της φετινής χρονιάς παρουσιάστηκε ακόμα εντονότερη πτώση πωλήσεων προς την Κίνα, η οποία στην εποχή μετά τον κορονοϊό δεν έχει επανέλθει. Παρά το γεγονός ότι πλέον έχουν αρθεί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Κινέζους, η κατάσταση στην χώρα τους δεν είναι θετική καθότι υπάρχει ύφεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας κάτι που έχει αντίκτυπο στον κλάδο των μαρμάρων».
 • Οι απώλειες σε όγκο πωλήσεων στις εξαγωγές συνολικά για το ελληνικό μάρμαρο υπερβαίνουν το 50% σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Εάν, μάλιστα, αυτή τη στιγμή συγκρίνει κανείς το φετινό πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διαπιστώνει, ότι η μείωση της διάθεσης ελληνικού μαρμάρου σε όγκο στο δεύτερο τρίμηνο περιορίστηκε κατά 47%.

Alpha Αστικά Ακίνητα: To α΄ εξάμηνο 2023, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ανήλθε σε €9,4 εκατ. έναντι €7,1 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη μετά από φόρους σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε €1,7 εκατ., έναντι κερδών ύψους €1,1 εκατ. το 2022. Σύνολο καθαρής θέσεως που αναλογεί στους μετόχους της Εταιρείας 98.536.321

Alpha: Από σήμερα 10 Οκτωβρίου εισέρχονται σε διαπραγμάτευση οι 2,78 εκατ. μετοχές από το stock option plan  50 δικαιούχων. Tο μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε €681.992.324,59, διαιρούμενο σε 2.351.697.671 κοινές, ονομαστικές, με δικαίωμα ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,29 η καθεμία.

ΦΡΛΚ -απάντηση- ΑΝ@λήτης: Όταν η ομάδα ‘χωλαίνει’ τι κάνουμε; Μα φυσικά κάνουμε καθυστερήσεις, πετώντας αρκετές φορές την μπάλα στην εξέδρα!!! Κάπως έτσι σχολιάζω την προσπάθεια να εστιαστεί η συζήτηση στην επικείμενη εξαγορά του Smart Park και στην επικείμενη εισαγωγή της Trade Estates και όχι στα αποτελέσματα που ήταν τουλάχιστον απογοητευτικά!!!
 
ΠΛΑΘ -απάντηση- ΑΝ@λήτης: Ασφαλώς και η κερδοφορία επηρεάστηκε από την μειωμένη ζήτηση και τα αυξημένα κόστη. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα κέρδη επηρεάστηκαν κατά €1 εκ. αυξημένες αποσβέσεις και το ότι η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα €30 εκ., μειώνοντας ταυτόχρονα τον καθαρό δανεισμό στα €21,7 εκ.
 • Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, ο καθαρός δανεισμός θα μειωθεί περαιτέρω, εάν δεν μηδενίσει, που σημαίνει ότι δημιουργούνται αυξημένες προσδοκίες για μερίσματα. Πιστεύω ότι το προμέρισμα το έχει ξανά φέτος και θα καθιερωθεί!!! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι επανεκκίνησαν οι αγορές ιδίων μετοχών και μάλιστα αυξημένες!!!
ΙΝΤΡΑΛΟΤ- απάντηση: Επειδή προσωπικά έχω μπαφιάσει με αυτά που βλέπω στις οθόνες και δεν έχω και μεγάλη όρεξη να ασχολούμαι με τις… ασυναρτησίες που παρατηρώ, σας παραθέτω την άποψη μέλους στο forum στο ΒΝ (Μιχάλης Δαμαλάς) με την οποία συμφωνώ απόλυτα.
 • Με την Α.Μ.Κ θα βγεί από την επιτήρηση. Την διαδικασία έχει αναλάβει η Ambrosia Capital, ακριβώς όπως και στη ΛΑΒΙ, της οποίας η μετοχή μετά την έξοδο έκανε ράλυ +50%. Η ΙΝΛΟΤ είναι σε διαδικασία διευθέτησης του υψηλού δανεισμού της, με νέο δάνειο και ομόλογο. Στη μετοχή αναμένεται να μπουν και νέοι επενδυτές (Μουνδρέας) και άλλοι ενδεχομένως , ώστε να αυξηθεί το free float. Δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έχει πολλά συμβόλαια στην Αμερική. Υπάρχουν βλέψεις εισαγωγής στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο. Γενικά, με την έξοδο από την επιτήρηση αλλάζει σελίδα η εταιρεία.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Bασίλης Παπαθεοδώρου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο