26/27 Μαϊου 2024- ΧΑ: Μειώνεται η ένταση των ρευστοποιήσεων- Η κατοχύρωση κερδών έφερε το αρνητικό πρόσημο- Υποστηρικτικό το περιεχόμενο των νέων

Κορεσμένη προσφορά

Η κόπωση στα υψηλά των 1.500 μονάδων ήταν εμφανής και καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωνε ένα άνετο 15% από το ξεκίνημα της χρονιάς οι ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών έφεραν το αρνητικό πρόσημο στην εβδομαδιαία μεταβολή.

Γενικός Δείκτης

 • Η ισχυρή δυναμική της Ελληνικής αγοράς από το 2021 και μετά έχει σίγουρα βοηθήσει στην ολοκλήρωση απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών. Μετά τις επιτυχημένες διαθέσεις ποσοστών σε τραπεζικούς τίτλους ανάλογες σημαντικές διαθέσεις ποσοστών καταγράφονται και σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους από τους βασικούς μετόχους.

Τα εγχειρήματα ωστόσο έρχονται με κόστος για το Γενικό Δείκτη, αφού μέρος της ζήτησης φαίνεται να καλύπτεται από την πώληση μετοχών άλλων εισηγμένων εταιριών ενώ η συχνότητα τους καθιστά πολύ απαιτητική την συγκέντρωση μεγάλης ρευστότητας.

 • Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τις 22 Μάιου ο μήνας είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές 2,06 δις ευρώ εκ των οποίων τα 646 εκατ. ευρώ (~31%) προέρχονται από προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Γενικός Δείκτης

Έτσι ενώ το περιεχόμενο νέων ήταν από υποστηρικτικό έως ουδέτερο η πίεση των ρευστοποιήσεων υπερίσχυσε και σε συνδυασμό με την διορθωτική εικόνα των ξένων αγορών η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια μετριοπαθή υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

 • Το βραχυπρόθεσμο σενάριο θέλει την αγορά να απαιτεί κάποιο χρόνο προκειμένου να «χωνέψει» επίπεδα και την υπερβάλλουσα προσφορά τίτλων από την –απότομη- αύξηση της ελεύθερης διασποράς μέχρι την επόμενη μεγάλη είδηση και την επικράτηση πιο εστιασμένων κινήσεων από πλευράς τοποθετήσεων.

Γενικός Δείκτης

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με συνέπεια ξεκίνησε την διόρθωση του από τα επίπεδα των 1505 μονάδων έχοντας δοκιμάσει υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Η ένταση των ρευστοποιήσεων βαίνει μειούμενη ενώ τη Πέμπτη η αξία των συναλλαγών υποχώρησε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τις 11 Απριλίου.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η ο κύκλος της διόρθωσης δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγοραστές προς το παρόν αρκούνται στο να περιορίζουν τις ημερήσιες απώλειες χωρίς να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση αντιστροφής των δεδομένων.

Ο MACD μετά ένα μήνα ανοδικής διαδρομής στα ημερήσια διαγράμματα επέστρεψε σε καθοδική τροχιά από την συνεδρίασης της Τετάρτης ενώ και σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζει πλέον οριακά πωλησιάκη εικόνα.

Η πρώτη άμεση στήριξη τιμών βρίσκεται στις 1.450 μονάδες επίπεδο στο οποίο συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Το επίπεδο αυτό συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκκίνησης μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητα της σε όρους συναλλακτικής αξίας και έντασης στην μεταβολή.

Γενικός Δείκτης

 • Η ΕΧΑΕ δημοσιεύει αποτελέσματα τριμήνου την Δευτέρα το απόγευμα.
 • Την Τρίτη ακολουθεί η Motor Oil
 • Tην Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Cenergy.
 • Την Παρασκευή αναμένονται επίσης αποτελέσματα τριμήνου από την Austriacard.
 • Από το μέτωπο των μερισμάτων η CNL Capital θα διαπραγματεύεται στις 28/05 χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή
 • Eνώ στις 30/05 χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,93 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Coca Cola HBC.

Κατά τα λοιπά:

 • Ξεκινούν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά μετοχών της Noval Properties ΑΕΑΑΠ για την εισαγωγή στην Κύρια αγορά του ΧΑ.
 • Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (Επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, σταθερή προοπτική)

****

Γενικός Δείκτης

@Beta securities

Γενικός Δείκτης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο