26 Ιουνίου 2024- Δημήτρης Τζάνας: Ολα τα βλέμματα στρέφονται προς τη Γαλλία

Μετά από διαβουλεύσεις που ξεπέρασαν τα δύο έτη, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανήγγειλε το deal για την ΤΕΝΕΡΓ που σε βάθος χρόνου θα περιλάβει το σύνολο των μετόχων της, οδηγώντας σε μια ακόμη έξοδο εταιρείας από το Χ.Α.

Η τιμολόγηση στα 20 ευρώ κρίνεται ως ικανοποιητική και οι δηλώσεις των επικεφαλής της Masdar του Αμπού Ντάμπι για συνέχιση των επενδυτικών κινήσεων από μέρους της ΤΕΝΕΡΓ δικαιώνουν την επιλογή ενός Φορέα που διαφοροποιείται από τα συνήθη κερδοσκοπικού χαρακτήρα fund.

Επιπλέον, όλοι οι μέτοχοι αποκτούν επαρκή ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί σε άλλες επενδυτικές επιλογές, διαδικασία εμφανώς ευεργετική για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Ωστόσο, την ίδια ώρα (πρωί της περασμένης Πέμπτης), η Κυβέρνηση επέλεξε την αναγγελία της έκτακτης εισφοράς στα “υπερκέρδη” της Motor Oil και της Helleniq Energy με στόχο τη συγκέντρωση €300 εκατ., υπέρ των συνταξιούχων τα €250 εκατ. και τα €50 εκατ. για το ΠΔΕ. Προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που την προκαλέσαν, αν ληφθεί υπόψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 4μηνου ξεπερνά τα €3 δισ.

Επιπλέον, δημιουργούνται ερωτηματικά για το ενδεχόμενο έκτακτης εισφοράς και σε άλλους κλάδους που καταγράφουν “υπερκέρδη” πλήττοντας την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, με την Κυβέρνηση να σπεύδει να διαψεύσει τέτοιο ενδεχόμενο για τις Τράπεζες.

Σαν αποτέλεσμα, ένας θετικός καταλύτης που μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στο Χρηματιστήριο πρακτικά ακυρώθηκε, ενώ ο MSCI δεν περιέλαβε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε “watch list” για αναβάθμισή του σε Ανεπτυγμένη Αγορά, ώστε οι εν δυνάμει ροές να αυξηθούν. Διαδικασία που έχει και τον αντίλογό της, καθώς η στάθμιση του Χ.Α. ως Αναδυόμενης Αγοράς είναι υψηλή, σε σχέση με εκείνη που θα έχει ως Ανεπτυγμένη.

Οι εξελίξεις αυτές δεν επέτρεψαν στο ΓΔ να κινηθεί προς τις 1440 – 1450 μονάδες, παρά τον αυξημένο τζίρο λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE-Russell και Stoxx με το ΔΑΑ να εισέρχεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις Optima Bank και Infoquest στη μεσαία.

Έτσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τη Γαλλία, καθώς την Κυριακή διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, με την Εθνική Συσπείρωση της κυρίας Λεπέν να έχει εμφανές προβάδισμα προκαλώντας ανησυχίες στις Αγορές καθώς το πρόγραμμά της προβλέπει αυξημένες δαπάνες, όταν ήδη το δημοσιονομικό έλλειμα ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ.

Σαν αποτέλεσμα, συντελείται “sell-off” στις Γαλλικές Τράπεζες που κατέχουν Κρατικά ομόλογα, αν και στη συνέχεια οι αγορές πρόσφεραν €10,5 δισ. στις δημοπρασίες. Ταυτόχρονα, οι Διεθνείς Διαχειριστές ρευστοποιούν και τις Ελληνικές Τράπεζες, αγνοώντας το ευοίωνο των προοπτικών των μεγεθών τους, το υγιές χαρτοφυλάκιό τους και την θωρακισμένη καθαρή τους θέση.

Από την άλλη πλευρά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον Πλανήτη είναι ανησυχητικές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και στη Μ. Ανατολή η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, ενώ αρκετοί είναι οι αναλυτές που συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση με εκείνη του 1938, δύο χρόνια δηλαδή πριν την κήρυξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ευλόγως, αρκετοί θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή ευφορία, ελέω των αποτιμήσεων των τεχνολογικών Κολοσσών, είναι πιθανό να διακοπεί, με τις Κεντρικές Τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αναγκαστούν να επισπεύσουν κινήσεις μείωσης των παρεμβατικών τους επιτοκίων, που καθυστερούν λόγω της διατηρούμενης πληθωριστικής απειλής.

Δημήτρης Τζάνας

ΤΕΝΕΡΓ

(σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο