27.3.2024- Wall Street σήμερα: Ο S&P 500 σημειώνει νέο ρεκόρ, ο Dow Jones κάνει άλμα πάνω από 475 μονάδες

χρηματιστήριο

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500, ο οποίος έχει σημειώσει νέο ρεκόρ κλεισίματος πάνω από 20 φορές φέτος βρίσκεται σε καλό δρόμο για το πέμπτο συνεχόμενο μηνιαίο κέρδος του και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είναι έτοιμος να τρέξει περαιτέρω.

Με θετικά πρόσημα έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη μετά από ένα τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς οι traders ετοιμάζονται για την παραδοσιακή αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω κλεισίματος τριμήνου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 39.760,08 μονάδες με άνοδο 1,22% ή 477,75 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,91% ή 47,38 μονάδων στις 5.248,49 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,51% ή 83,82 μονάδες στις 16.399,52 μονάδες.

S&P 500

  • Επίσης, στο επίκεντρο βρίσκεται η επιστροφή των μετοχών meme, η μανία γύρω από εταιρείες που έχουν γίνει φαινόμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επενδυτές δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πέρα από το Reddit (RDDT), το οποίο ως πλατφόρμα ήταν υπεύθυνο για μεγάλο μέρος της φρενίτιδας όλα αυτά τα χρόνια.

Η μετοχή της Reddit είχε διπλασιαστεί από την τιμή της IPO, αν και υποχώρησε κατά 11% την Τρίτη, καθώς η μετοχή κέρδισεβραχυπρόθεσμο… ενδιαφέρον λόγω της πρόσφατης ανόδου της.

  • Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της DJT, της startup των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ιδρύθηκε από τον υποτιθέμενο Ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο Donald Trump, κέρδισαν άλλο ένα 14% μετά την άνοδο 16% της Τρίτης. Αλλά η μετοχή meme OG, GameStop (GME), υποχώρησε 15% αφού ένας αναλυτής αποκάλεσε «μη βιώσιμη» πτώση πωλήσεων και ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις τρεις έκλεισαν με απώλειες. Ειδικότερα, πρόκειται για τις Microsoft, Visa Inc. και Salesforce που υποχώρησαν κατά 0,05%, 0,56% και 1,46% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Merck, Intel και Boeing με άνοδο 4,96%, 4,24% και 2,37% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η Merck σημείωσε άνοδο 5% σε νέα ιστορικά υψηλά, με φόντο την έγκριση που έλαβε από την FDA φάρμακό της για σπάνια πάθηση των πνευμόνων.

Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η μετοχή της Cintas με ράλι άνω του 8% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Όπως προαναφέρθηκε η Wall Street έτρεχε ένα αρνητικό σερί τριών πτωτικών συνεδριάσεων μέχρι σήμερα, καθώς η αρχικά θετική κίνηση χτες άλλαξε φορά στην πορεία της συνεδρίασης και επικράτησαν τελικά οι πωλητές, δίνοντας συνέχεια στο profit taking μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν και οι τρεις δείκτες την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα και έτσι ωστόσο, παρά την τριήμερη ελεγχόμενη πτώση η αμερικανική αγορά οδεύει προς το κλείσιμο ενός θετικό μήνα – και φυσικά τριμήνου – που ολοκληρώνονται την Πέμπτη το βράδυ, λόγω της αργίας της Παρασκευής για το Πάσχα των Καθολικών.

Με το σημερινό κλείσιμο ο S&P 500 βρίσκεται στο +3% στον μήνα και στο +10% στο τρίμηνο, ο Nasdaq στο +1,9% για τον Μάρτιο και στο περίπου +9,3% για το τρίμηνο και ο Dow Jones στο +1,9% και περίπου +5,5% αντίστοιχα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο “μεγάλος” δείκτης αναμένεται να συμπληρώσει τον πέμπτο κερδοφόρο μήνα του,  με το ράλι που τρέχει από τον Οκτώβριο να είναι περίπου 26%. Κάτι βέβαια που αφήνει την ίδια ώρα και μεγαλύτερα περιθώρια για βραχυπρόθεσμες κινήσεις των short, με κλείδωμα μέρους των κερδών.

Αυτό θα σηματοδοτούσε εξάλλου το καλύτερο κέρδος α’ τριμήνου για τον S&P 500 και τον Dow από το 2019 και το 2021, αντίστοιχα, όταν οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 13,1% και 7,4% αντίστοιχα. Και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε ρυθμό στο να σημειώσουν τον πέμπτο συνεχόμενο κερδοφόρο μήνα και το δεύτερο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο.

Σύμφωνα με της εκτιμήσεις της Goldman Sachs αναμένονται και κάποιες πιέσεις και από την παραδοσιακή αναδιάταξη χαρτοφυλακίων, ειδικά όσον αφορά τις συμμετοχές των συνταξιοδοτικών ταμείων, που όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα μπορεί να “ξεφορτωθούν” μετοχές αξίας έως και 32 δισ. δολαρίων δεδομένων των περιορισμών που έχουν στην κατανομή τους.

Παρόλο που η αγορά κινείται ανοδικά, κάθε είδους αρνητικό εξωτερικό γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει τις μετοχές σε διόρθωση, σύμφωνα με τον Michael Green, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της Simplify Asset Management. Ως παραδείγματα πιθανών εξωτερικών γεγονότων, ο Green ανέφερε την αυξανόμενη μεταβλητότητα στην αγορά της Κίνας και τις μειώσεις των επιτοκίων στο Μεξικό και την Ελβετία.

Κατά τα άλλα, η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να εστιάσει αύριο Πέμπτη στα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, που πέρα από την έκθεση για τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας θα περιλαμβάνουν και τις μετρήσεις για το ΑΕΠ και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ακόμα περισσότερο όμως, την Παρασκευή έρχεται η νέα μέτρηση του πληθωρισμού βάσει του προτιμώμενου δείκτη της Fed, των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (CPE) τον οποίο η ομοσπονδιακή τράπεζα θεωρεί πιο κατατοπιστικό μέτρο των τάσεων στις τιμές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την BTIG, η Amazon πρόκειται να εισέλθει στον ιστορικά καλύτερο μήνα του έτους. Από το 2000, η Amazon έχει κατά μέσο όρο 9,87% κέρδη τον Απρίλιο, δήλωσε ο Jonathan Krinsky, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Από τότε έχει σημειώσει άνοδο 18 φορές τον Απρίλιο και έχει υποχωρήσει μόλις πέντε φορές, ανέφερε. Η μετοχή της Amazon σημειώνει άνοδο περίπου 17% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο