27 Ιουνίου 2024 – Πέτρος Στεριώτης: Η λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτηματικά

Η λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτηματικά για την πολιτική και κατ’ επέκταση δημοσιονομική κατεύθυνση μεγάλων Χωρών-Οικονομιών της Ευρωζώνης.

  • Οι μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και τα κρατικά Ομόλογα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» σε τέτοιου είδους κρίσεις, με τα «απόνερα» να φτάνουν μέχρι τΧρηματιστήριο της Αθήνας.

Σαν να μην έφτανε το με αρνητικές αποχρώσεις διεθνές (γεω)πολιτικό περιβάλλον, το ΧΑ, στην προσπάθειά του να βρει σημαντικούς καταλύτες ανόδου, βρίσκεται αντιμέτωπο και με έκτακτη εγχώρια ειδησεογραφία, όπως η μη αναβάθμισή του από τον Οίκο MSCI σε αναπτυγμένη Αγορά, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια και η μερική ή ολική αποχώρηση μεγαλομετόχων από το ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών.

  • Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μονάδων παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 που αρχίζει να μοιάζει με… «όνειρο θερινής νυκτός» και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι.

Στον αντίποδα, οι μετοχικοί «ταύροι» μπορούν να επικαλεστούν:

– τη στήριξη του όποιου window dressing, δηλ. τον εξωραϊσμό των αποτιμήσεων, ενόψει των επικείμενων εξαμηνιαίων απολογιστικών reports των Διαχειριστών Κεφαλαίου προς τους Πελάτες τους,

– την έμμεση στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών, που έχουν ξεκινήσει να μειώνουν σταδιακά τα παρεμβατικά τους επιτόκια ακόμη και εν μέσω πληθωριστικών ανησυχιών,

– την πρόσφατη απόκτηση εμπειρίας από τις Αγορές στην αντιμετώπιση διεθνών γεωπολιτικών και δημοσιονομικών κρίσεων,

– την παραμονή του αμερικάνικου S&P-500 σε ιστορικά υψηλά παρά τις όποιες επιμέρους υπερβολές και ανισορροπίες.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί ενόσω αυτός βρίσκεται κοντά στα χαμηλά διμήνου και «φλερτάρει» με την καθοδική διάσπαση και του εκθετικού ΚΜΟ 100 ημερών.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και «κόπωσης» των αποτιμήσεων συνιστούν ένα περίεργο «κοκτέιλ» που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», δηλ. προς ποία κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες.

χρηματιστηριακού εξαμήνου μετοχές

* ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.     

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο