27η η Ελλάδα από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας

Την 27η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξη της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη ως προς το 2023.
ΟΟΣΑ
ΟΟΣΑ
Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας: 27η από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Την 27η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax FoundationΗ κατάταξη της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη ως προς το 2023.

Συγκεκριμένα, για το 2023 η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 60,9 στον Δείκτη. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

  • στη 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
  • στην 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
  • στην 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
  • στην 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
  • και στην 21η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

Οι συγγραφείς του φετινού Δείκτη, υπογραμμίζουν τις παρακάτω αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:

  • Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
  • Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (58 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
  • Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις, καθώς καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.

Μεταξύ των θετικών σημείων του ελληνικού φορολογικού συστήματος που επισημαίνονται στην έρευνα είναι τα εξής:

  • Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5%, είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,7%).
  • Ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικού εισοδήματος στο 22% είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,9%).
  • Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Εσθονία αναδείχθηκε ως η χώρα με τον πλέον ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ την τελευταία θέση (38η) κατέλαβε η Κολομβία. Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος μεταξύ του Βελγίου (26η) και της Δανίας (28η θέση).

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε σχετικά:

«Η σταθερά κακή θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ακόμη και χωρίς την αναγκαία οριζόντια ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης που υφίστανται σήμερα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στη χώρα μας. Όπως καταδεικνύει και η φετινή μελέτη του Δείκτη, παρεμβάσεις όπως η αλλαγή του καθεστώτος των αποσβέσεων και η μετακίνηση προς τα πάνω του ορίου από το οποίο ξεκινά το ανώτατο κλιμάκιο φορολόγησης του ατομικού εισοδήματος πρέπει να αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητές της κυβερνητικής πολιτικής».

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Tax Foundation Daniel Bunn επεσήμανε:

«Καθώς σε πολλές χώρες θα διεξαχθούν εκλογές φέτος, θα σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στη φορολογική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φορολογικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην βελτίωση της κατάταξης των χωρών τους, εάν επιθυμούν να προσελκύσουν επενδύσεις και να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη»

Διαβάστε τη μελέτη εδώ
ΟΟΣΑ
Ο ρόλος του διανοούμενου στη σύγχρονη κοινωνία

Ο Δημήτρης Δημητράκος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦΙΜ γράφει στο the book’s journal σχετικά με αφορμή τον θάνατο του Χρήστου Γιανναρά και το μοντέλο διανοουμένου που ενέπνευσε.

«Ο πρόσφατος θάνατος του Χρήστου Γιανναρά προκάλεσε πολλές συζητήσεις γύρω από τις ιδέες του και την απήχησή τους στην κοινή γνώμη. Λίγοι θα αμφισβητήσουν ότι υπήρξε συνεπής στις ιδέες αυτές τις οποίες διατύπωσε σε πολυάριθμα βιβλία και άρθρα, σε ομιλίες, καθώς και σε συνεντεύξεις που έχει δώσει κατά καιρούς. Πέρα από το ίδιο του το έργο με το οποίο πολλοί έχουν ασχοληθεί, είτε εκθειάζοντάς το είτε ασκώντας αυστηρή κριτική, ο Γιανναράς δημιούργησε ένα πρότυπο διανοητή που επικράτησε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Το πρότυπο αυτό είναι εκείνο του θεωρού, του υπέρτατου γνώστη, που συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και δίνει κατευθύνσεις. Είναι ο στοχαστής ως νοητάρχης –για να χρησιμοποιήσω μια αρχαία λέξη–, ως υπέρτατος διανοητής, ο οποίος κατέχει κάποιο ανεπίγνωστο προνόμιο να διαβάζει «σωστά» τα σημεία των καιρών, να είναι θεωρός της Ιστορίας».

Διαβάστε το άρθρο εδώ
ΟΟΣΑ
ΟΟΣΑ
Συμμετοχή του Κωνσταντίνου Σαραβάκου στο Freedom Games στην Πολωνία
Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, συμμετείχε στο φετινό Freedom Games, που πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Οκτωβρίου στο EC1 Lodz της Πολωνίας, ως Επικεφαλής Ερευνών του ΚΕΦΙΜ και επισκέπτης ερευνητής του EPICENTER.

Το μοναδικό αυτό διεπιστημονικό φόρουμ συγκεντρώνει ηγετικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο για να συζητήσουν τις σημαντικές προκλήσεις της σύγχρονης Ευρώπης. Η φετινή διοργάνωση έφερε τον τίτλο «Πόλη. Ευρώπη. Μέλλον», με επίκεντρο την αστική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΟΟΣΑ
ΟΟΣΑ
Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος συμμετείχε στο πάνελ με θέμα την δημιουργία πλούτου στην ΕΕ, με βασικά ζητήματα την έκθεση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τις ρυθμίσεις στο AI.
ΟΟΣΑ
ΟΟΣΑ
Ο Γιώργος Αρχόντας, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του διευθυντή σπουδών στο European Communication Institute (ECI)

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι ο Γιώργος ΑρχόνταςΥπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΦΙΜ, αναλαμβάνει επιπλέον τα καθήκοντα του διευθυντή σπουδών στο European Communication Institute (ECI), όπου διδάσκει από το 2020.

Ο Γιώργος Αρχόντας είναι διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας και οικονομικής θεωρίας, και έχει διδάξει ευρωπαϊκούς θεσμούς, θεωρία θεσμών και ζητήματα σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας στο ECI, το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ακόμη έχει πάνω από 20 χρόνια επαγγελματική εμπειρία στη συγγραφή πολιτικών κειμένων.

Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία και στα νέα του αυτά καθήκοντα!

ΟΟΣΑ
Συνέντευξη του Νίκου Ρώμπαπα στην εκπομπή της ΕΡΤ «Φωνή της Ελλάδας» για τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας
Οικονομική Ελευθερία: Ο Νίκος Ρώμπαπας με τον Γιώργο Διονυσόπουλο στη Φωνή της Ελλάδας | 22.10.2024

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο