28.3.2024- XAA: Οι τρεις προϋποθέσεις για την επιλογή τοποθετήσεων με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας- Choices – The Strategist- The Bargain Hunter- Notices- Remarks- To Μεγαλύτερο Ανέκδοτο

Οι τρεις προϋποθέσεις για την επιλογή τοποθετήσεων με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας- Μια τοποθέτηση με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, απαιτεί τρία στοιχεία να συμφωνούν και να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση:

 1. (α) Θεμελιώδη στοιχεία (Hard Fundamentals)
 2. (β) Τεχνική Ανάλυση (Technical Analysis)
 3. (γ) Τόνος της αγοράς (Market Tone)

Όπως πολύ ορθά αναφέρει ο Μάικλ Μάρκους:

□ Τα θεμελιώδη στοιχεία πρέπει να υποδηλώνουν ότι υπάρχει ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική κίνηση των τιμών

□ Το γράφημα πρέπει να δείχνει μια τάση τιμών που κινείται προς την κατεύθυνση που προτείνουν τα θεμελιώδη στοιχεία

□ Όταν βγαίνουν νέα, η αγορά πρέπει να ενεργεί με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τον σωστό ψυχολογικό τόνο. Για παράδειγμα, μια ανοδική αγορά ταύρων θα πρέπει να παρακάμπτει τις αρνητικές ειδήσεις και να ανταποκρίνεται σθεναρά στις θετικές ειδήσεις.

Οι επιτυχημένοι επενδυτές διαθέτουν την πειθαρχία να αποδέχονται μόνο τις τοποθετήσεις με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας.

 • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ, ΔΕΗΣΕΙΣ, ΜΑΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ και οποιοδήποτε άλλο μέσο προσπαθούν να μετέλθουν οι σορταρισμένοι και σαλταρισμένοι του ελληνικού χρηματιστηρίου.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ είναι μαύρα σαν το κατράμι, τίποτα καλό δεν συμβαίνει, περίμεναν βοήθεια και από το εξωτερικό που δυστυχώς γι αυτούς δεν έρχεται (ίσα ίσα μάλιστα…), έχουν ρίξει όλα τα γατόνια τους στα ιντερνετικά fora για να τρομοκρατήσουν τον πάντα φοβισμένο ιδιώτη επενδυτή. Αλλά φεύ! Απλά όσοι τους έχουν ακούσει το έχουν όλοι…  σκυλομετανοιώσει.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές – οι γνώστες του αντικειμένου – εξακολουθούν να ακολουθούν όλους εκείνους τους κανόνες και γνωστούς σε όλους τους φίλους αναγνώστες μας έχοντας ανεβάσει και διατηρήσει το βιοτικό τους επίπεδο σε τέτοιο βαθμό που οποιαδήποτε διόρθωση – ακόμη και η πιο ισχυρή- δεν πρόκειται να τους το αλλοιώσει.

επιτυχίας

 1. ΕΧΑΕ
 2. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 3. ΙΝΤΕΡΛΑΙΦ
 4. ΕΚΤΕΡ 

επιτυχίας

 • ΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΧΑΛΑΜΕ ΛΙΓΑΚΙ…
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,24 +0,95
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2,97 +0,68
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,13 +0,84
ΙΤΑΛΙΑ 3,61 +1,32

επιτυχίας

 1. ΕΛΙΝΟΙΛ – Πάντα εν αναμονή…
 2. ΠΑΙΡΗΣ (κ/φση 6,7 εκατ. ευρώ)

επιτυχίας

Αντίδραση στο χθεσινό -6,96% για Κυριακούλη (+2,04%) και στο πτωτικό “πενταρέ” για Epsilon Net (+4,63%). Νέα υψηλά 20ετιας για Q&R (+0,71%) που κινήθηκε μεταξύ +15,71% και -4,29%. Δύο μικρά “πακέτα”, συνολικά 12000 τεμ., πέρασαν μέσω του Χ.Α. στον ΟΛΘ (+3,65%), που μετά από καιρό έβγαλε “bid”. Η μετοχή σε υψηλά διμήνου.

 

**

REALCONS: Πανάκριβη στα 91 εκατ. ευρώ κ/φσης! Με τι προσόντα; Και είναι ακριβή η ΕΚΤΕΡ στα … 44 εκατ.;; (!!!!!!) Δεν έχει καμία διαφορά το ότι ανήκουν σε άλλους κλάδους. Αβυσσαλέα η απόσταση που τους χωρίζει στα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη. Εντάξει, είπαμε είναι της… μοδός η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ,  αλλά μην τρελαθούμε κιόλας.

**

ΤΟ 19% περίπου του ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ το διαμορφώνουν 2 μόλις μετοχές. Από τα… επιτεύγματα των αρμοδίων και μη χειρότερα.

 • ΣΤΑ 20,0000 ευρώ η τιμή στόχος για τον ΟΠΑΠ από την Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, από 18,5000 προηγουμένως.
 • ΣΤΑ 8,6000 ευρώ η αντίστοιχη για την μετοχή των ΕΧΑΕ από την ΒΕΤΑ SEC.

επιτυχίας

TO ΠΡΩΤΟ πράγμα που κοιτάζουμε σε μία εταιρεία πριν προχωρήσουμε στα χρηματοοικονομικά της ενδότερα, είναι η εκάστοτε αποτίμηση της από την Αγορά στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Κι αυτό, γιατί πάνω της θα στηριχθεί η εκτίμηση για την περαιτέρω εν δυνάμει δυναμική που μπορεί η μετοχή της να… αναπτύξει στα τερματικά του Χ.Α.
 • ΜΕΤΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ χωρίς βιασύνη, με προσεκτικά και μεθοδικά βήματα εξετάζοντας πάντα την προϊστορία της διοίκησης και των αποτελεσμάτων της τουλάχιστον κατά την τελευταία 5ετία (ιδανικότερον η 7ετία).

Προσέχει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της περίπτωσης που τον ενδιαφέρει ρίχνοντας το βάρος της προσοχής στις ελεύθερες ταμειακές ροές, τον καθαρό δανεισμό και τα λειτουργικά κέρδη. Ταυτόχρονα, εκτιμά τον κλάδο που ανήκει και τις προοπτικές που υπάρχουν στο μέλλον.

επιτυχίας

COCA COLA HBC: Μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., κινήθηκε ο τίτλος της συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 10 μηνών. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 28,46 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 29,70 – 30,00 ευρώ.

επιτυχίας

**

ΔΕΗ@11,4600 (-0,78%): Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τη μετοχή της Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η διάσπαση του 11,55 μπορεί να δώσει κίνηση προς το 11,18 (ημερήσιο ‘stop long’). Στα 11,90 ευρώ η πρώτη αντίσταση”.

επιτυχίας

**

QUALITY & RELIABILITY

επιτυχίας

**

ΙΛΥΔΑ@1,8850επιτυχίας

επιτυχίας

ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ, το ξανατονίζω, πρέπει να έχουν ΔΙΑΣΠΟΡΑ. Δεν μπορεί να τα αποτελούν μόνον τα ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ. Γιατί τότε δεν θα υπήρχε, πολύ απλά, ΑΓΟΡΑ.

 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βρε παιδιά τι σημασία έχει… μα διαβάσαμε ότι… κλπ κλπ… Δική σας άποψη δεν έχετε; Αν δεν μπορείτε να κρίνετε οι ίδιοι την αξία που έχει το… αντικείμενο του πόθου σας, κάποια στιγμή γυρίζει μπούμερανγκ…

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

επιτυχίας

 

 

επιτυχίας

Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση και ουσιαστικά αυτές ευθύνονται που η αγορά δεν μπορεί να ακολουθήσει πάλι τις ξένες αγορές. Η Alpha Bank στο -1,57%, η Εθνική στο -1,48%, η Πειραιώς στο -1,29% και η Eurobank στο -0,67%.

 • Εκτός από τον κ.Ψάλτη και άλλο στέλεχος της Alpha Bak πούλησε μετοχές που έλαβε σε τιμή 0,30 ευρώ λόγω του stock option. Συνολικά πούλησε 27 χιλ. περίπου μετοχές από τις 34 χιλ. περίπου που είχε λάβει.

Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ – INTRALOT: Έχει κάνει μία υποχώρηση η μετοχή το τελευταίο διάστημα. Νομίζουμε πως είναι δικαιολογημένη, αφού από την αύξηση κεφαλαίου έκανε ένα μεγάλο ράλι με απόδοση 100%. Κάποιοι είναι λογικό να παίρνουν τα κέρδη τους.

 • INTRACOM: Και εδώ είναι μεγάλη η κίνηση το προηγούμενο διάστημα, επομένως λογική και εδώ η στάση και η ήπια διολίσθηση. Τον Νοέμβριο ήταν στα 2 ευρώ και προς τα τέλη Φεβρουαρίου πήγε πάνω από τα 4 ευρώ. Σήμερα έκλεισε στα 3,68 ευρώ και στο -0,14%.

επιτυχίας

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Bασίλης Παπαθεοδώρου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο