29.4.2024- XAA: Μία εικόνα χίλιες λέξεις- Με κραυγαλέο discount- Eχουν κι αυτά την σημασία τους- Σε συζητήσεις για την εξαγορά εταιρείας- Θα προσθέσει 2,5% στο ΑΕΠ

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: 25/6 αποκοπή μερίσματος και 2/7 επιστροφή κεφαλαίου

ΛΑΜΔΑ: Το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας, θα δημιουργήσει70.000 με 80.000 θέσεις εργασίας και θα φέρει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τουρίστες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το real estate καταγράφει εκρηκτική ανάπτυξη στη χώρα, υποβοηθούμενο μεταξύ άλλων από την άνοδο του τουρισμού και τη γενικότερη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ 

 1. Σύμφωνα με τη Eurostat είμαστε η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης.
 2. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχουμε την υψηλότερη άμεση και έμμεση φορολογία από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 3. Η δε φορολογική επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας είναι η μεγαλύτερη.
 4. Σύμφωνα με την Ευρώπη δεν διαθέτουμε ελευθερία τύπου με βέλη για την απονομή της δικαιοσύνης.
 5. Σύμφωνα με την έκθεση του State Department έχουμε κυβερνητική διαφθορά, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πληθώρα γυναικοκτονιων και εγκλημάτων μίσους.
 6. Σύμφωνα με τη κυβέρνηση έχουμε …. ανάπτυξη.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

UNIBIOS: Ο συνδυασμός της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων σε λειτουργικό επίπεδο και της πώλησης μέρους του ακινήτου της, είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της καθαρής κερδοφορίας της εταιρείας από τα 638 χιλ. στα 2,045 εκατ. ευρώ, την άνοδο των ιδίων κεφαλαίων στα 15,66 εκατ. και το ψαλίδισμα του καθαρού χρέους στα 3,3 εκατ. ευρώ.

 • Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το 2024 ξεκινά για την εισηγμένη εταιρεία από καλύτερη βάση. Πρώτα απ’ όλα, γιατί η ζήτηση για έργα διαχείρισης υδάτων είναι αυξημένη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Και δεύτερον, επειδή το φετινό κόστος χρηματοδότησης θα είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2023 εξ’ αιτίας της μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων.

 • Άλλωστε έχοντας ανεβάσει το EBITDA κατά τα τελευταία χρόνια και έχοντας περιορίσει δραστικά το ύψος των δανείων της, η Unibios επιδιώκει την ολοένα και μεγαλύτερη υποχώρηση των spread με τα οποία δανείζεται, ενώ τέλος προβλέπεται από τους αναλυτές και μία σταδιακή υποχώρηση του Euribor, ιδιαίτερα κατά δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Πέραν αυτών, η Unibios βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά εταιρείας και δεν αποκλείεται αυτές να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

ΟΑΚ: Οπως εχω ξαναγράψει τα όσα διαδραματίζονται στα ΜΕΖΖ μεζέδες έχουν καταντήσει τραγελαφικά. Τα ΜΕΖΖ αποτελούν πλέον πιο μακροχρόνιες επιλογές ή αλλιώς σε βάθος 5ετιας θα ξέρουμε ακριβώς τι ψάρια πιάσαμε.

 • Το να ασχολείστε καθημερινά ή κάθε τρίμηνο με εισπράξεις ή μη εισπράξεις δεν σας βοηθάει. Αν πχ η ΓΚΜΕΖΖ το 2023 εισέπραξε λιγότερα και πάρει αναδρομικά το 2024 τα διπλάσια τι σημαίνει αυτό; Οτι εφέτος πρέπει να αποτιμηθεί στα 70 λεπτά και του χρόνου στα 140; Παιδιά αποκτήστε λίγο επενδυτική κουλτούρα γιατί όπως βλέπετε από τα πολλά πάνω κάτω σας έχουν μαδήσει τα χαρτιά.

***

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ουδέποτε η Ανάπτυξη έρχεται για όλους. Η Ανάπτυξη είναι “τυφλή” και κινείται προς τα εκεί που υπάρχουν Καινοτομίες και Συγκριτικά Πλεονεκτήματα… Εκατοντάδες είναι τα επαγγέλματα των προηγούμενων δεκαετιών που “χάθηκαν” για να υποκατασταθούν από νέα επαγγέλματα…

 • Είναι ένας νόμος της Οικονομικής Φύσης που δεν ξεπερνιέται μέσω του Κράτους… Και εγώ όταν μπήκα στις εφημερίδες υπήρχαν λινοτύπες και λινοτυπικές μηχανές. Όμως καταποντίσθηκαν και εξαφανίσθηκαν από την τεχνολογία που τρέχει με απίστευτους ρυθμούς. Σχεδόν όλα τα εργοστάσια έκλεισαν γιατί ξεπεράσθηκαν από άλλα με νεώτερες τεχνολογίες.

ΙΝΤΡΑΚΙΜ

ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,41 +0,89
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,15 +0,62
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,30 +0,78
ΙΤΑΛΙΑ 3,82 +1,30

 

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ – ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ 

ΙΛΥΔΑ (Ι) :

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υποχώρησε από τα 4,35 στα 4,11 εκατ. ευρώ.

• ΤΟ EBITDA διευρύνθηκε από το 1,49 στο 1,825 εκατ. ευρώ.

• ΤΑ καθαρά κέρδη υποχώρησαν από το 1,285 στο 1,147 εκατ. ευρώ, καθώς στη χρήση του 2022 είχε λογιστικοποιηθεί μη λειτουργικό κέρδος ύψους 479 χιλ. ευρώ (κούρεμα δανείων).

 • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ είχαμε αύξηση από 0,806 εκατ. σε 1,137 εκατ. ευρώ ή +41%.
 • Στις 31 Δεκεμβρίου του 2023, τα ίδια κεφάλαια της είχαν ενισχυθεί κατά 1,35 εκατ. περίπου και διαμορφωθεί στα 7,8 εκατ. ευρώ.
 • Με θετικό καθαρό ταμείο στα 2,035 εκατ. ευρώ.

ΙΛΥΔΑ (ΙΙ) :

ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ δείκτες της διαμορφώνονται ως εξής:

 1. Πολλαπλασιαστής κερδών: 12
 2. Λογιστική αξία (book value): 0,91
 3. P/BV: 1,67
 4. EV/EBITDA: 7,2
 5. NETDEBT/EBITDA: ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΑΤΟ (ΤΑΜΕΙΟ  2,15 εκατ. και ΔΑΝΕΙΑ+ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ 0,96 εκατ.)
ΣΧΟΛΙΑ: Διεκδικεί μερίδιο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ εισέρχεται σε νέες αγορές λογισμικού, που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση απορριμμάτων.
 • Ελκυστική η αποτίμηση της, με σημαντικό έως κραυγαλέο discount έναντι των άλλων εταιρειών του κλάδου της. 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σε κοινοπραξία με την Vodafone είναι το μόνο σχήμα που έχουν κατεβεί στο διαγωνισμό e-University (προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ), έργο το οποίο αφορά τη δημιουργία «εθνικού φοιτητολογίου». Η Ίλυδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε έργα των Υπουργείων της Παιδείας και της Υγείας.

 • Σε κοινοπραξία με την Nova είναι το μόνο σχήμα που έχει καταθέσει προσφορά στο σκέλος του διαγωνισμού του Υπουργείου Υγείας για την μηχανογράφηση των νοσοκομείων (δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας για την κεντροποιημένη διαχείριση προμηθειών όλων των κρατικών νοσοκομείων). Το έργο είναι προϋπολογισμού αρκετών εκατ. ευρώ.

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΕΡΓΑ θα αρχίζουν σύντομα να υλοποιούνται ενισχύοντας τον κύκλο εργασιών της που κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

 • ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η διοίκηση της εταιρείας ταλαιπωρήθηκε εξαιρετικά από το ΦΕΣΙ που της φόρεσε η ΑΛΤΕΡ (το κανάλι του Κουρή) ύψους 5 εκατ. ευρώ(!!!!) και που υποχρεωτικά ανέλαβε εκείνη να ξεχρεώσει στις δανείστριες.

*****

DOPPLER – MIA EIKONA – XIΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

*******

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο