16.4.2024- XAA: Κορυφαίες Επισημάνσεις (Ελλάκτωρ + Performance) – Γιατί το έχει πει και… ο Άγιος ΠΑΪΣΙΟΣ- Ο φόβος είναι πιο μεταδοτικό συναίσθημα από τον ενθουσιασμό

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στις αγορές η αύξηση της μεταβλητότητας δεν είναι παρά η έκφραση του φόβου των επενδυτών για το μέλλον. Ο φόβος είναι πιο μεταδοτικό συναίσθημα από τον ενθουσιασμό και πιο κυρίαρχο στην υποκίνηση αποφάσεων. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των φορών που οι αγορές βρέθηκαν υπό την πίεση γεωπολιτικών εντάσεων η μακροχρόνια πορεία των μετοχών δεν επηρεάστηκε.

 • Aν επαληθευτεί το χρηματιστηριακό θεώρημα ότι “οι Αγορές έχουν πάντα δίκιο” και με δεδομένη την ψύχραιμη εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, δεν αποκλείεται κάποια μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια να εκτιμούν σαν πιθανότερο σενάριο την σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και να χτίζουν επιλεκτικά θέσεις. Στην κίνηση αντίδρασης θα ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη γνωστή χρονοκαθυστέρηση που το χαρακτηρίζει.

Σε νέο ιστορικά υψηλό έκλεισε η Optima bank (+0,20%), σε νέο ιστορικό χαμηλό και κάτω από την τιμή εισαγωγής ο ΔΑΑ (-0,29%).

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,38 +0,94
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,11 +0,68
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,26 +0,82
ΙΤΑΛΙΑ 3,83 +1,39

 

ΧΑΑ-15.4.2024: Τους τρώει η απληστία βλέπετε… Θέλουν τα πολλά τα… αρρωστάκια… – ΠΕΡΦ: Και φύγαν από τα παράθυρα…-

Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ!!

15.4.2024- Ξεφορτώστε όσο όσο… την περιουσία σας- Εδώ όμως εμείς είμαστε ….Ελλάδα- Σιγά μη ξέρουν αυτοί, πιο πολλά από εμάς! Μα δεν βλέπετε ότι σχεδόν έχει ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος;

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

μετοχών

1.ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ο όμιλος διαθέτει ταμείο της τάξης των 650 εκατ. ευρώ μετά από τις κινήσεις αποεπένδυσης από assets στον τομέα των ΑΠΕ (πώληση της Anemos στη Motor Oil) και της κατασκευαστικής δραστηριότητας της Άκτωρ (πώληση στην Intrakat), ενώ ταυτόχρονα έχει επιβεβαιώσει εμμέσως και την πρόθεση πώλησης της θυγατρικής Ηλέκτωρ για την οποία διενεργείται due diligence από την Motor Oil.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα συνεδριάσει πριν την ημερομηνία της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για να εξετάσει την πιθανή πρόταση επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της Εταιρείας. Ολοι οι “πέριξ” την θεωρούν δεδομένη 100%.

μετοχών

μετοχών

2. PERFORMANCE TECHNOLOGIES

Το 2023 η Εταιρεία πέτυχε ιστορικό ρεκόρ εσόδων και κερδοφορίας, επιταχύνοντας το ρυθμό ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας της. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις σημαντικών πόρων σε δράσεις Ε&Α στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χρήση 2022 (τάξης 1,5 εκατ. ευρώ) με στόχο να μπει σε νέες περιοχές, να αναπτύξει επιπλέον δεξιότητες, να σχεδιάσει νέες λύσεις και εφαρμογές και να απευθυνθεί σε καινούργιες αγορές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μέσα στο 2023, η Εταιρεία διεύρυνε το πελατολόγιο της στον ιδιωτικό τομέα, και επέκτεινε την συνεργασία της με υφιστάμενους πελάτες σε νέους τομείς. Επίσης κέρδισε διαγωνισμούς ή και αναθέσεις έργων από Δημόσιους φορείς, όπως

 • το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, την Περιφέρεια Αττικής, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Υπουργείο Οικονομικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ παράλληλα συμμετείχε ως υπεργολάβος στην εκτέλεση διαφόρων άλλων έργων.

μετοχών

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ κατά 8,6 εκατ. ευρώ!!

μετοχών

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: Θετικές 6,7 εκατ. ευρώ από αρνητικές 2,9 εκατ. το 2022

μετοχών

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 73 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 5,2500 ευρώ

μετοχών

μετοχών

Tο 2024 ξεκίνησε πάρα πολύ δυνατά, με ανάθεση νέων σημαντικών έργων από υφιστάμενους και νέους πελάτες. Το α’3μηνο 2024 έκλεισε με ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των εσόδων και μικτού περιθωρίου κέρδους και οι τρέχουσες ενδείξεις είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, τόσο στο α’6Μ όσο και στο υπόλοιπο 2024.

μετοχών

ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ

μετοχών

μετοχών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ – Αν η ΕΝΤΕΡ αποτιμήθηκε στα… 240 εκατ., η ΠΕΡΦ στα πόσα θα πρέπει να αποτιμηθεί;

μετοχών

ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη, οι Κρι Κρι, Orilina και Λανακάμ αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2023.

ΑΥΡΙΟ Τετάρτη η Αεροπορία Αιγαίου και Παπουτσάνης έχουν συγκαλέσει τακτική ΓΣ ενώ οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ και Lamda Development αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2023.

Την Πέμπτη οι Autohellas και ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. έχουν συγκαλέσει τακτική ΓΣ, ενώ οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος και Intercontinental Intrernational Α.Ε.Ε.Α.Π. (αναμένεται απόφαση ΓΣ για το ποσό του μερίσματος)θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,672 ευρώ ανά μετοχή.

Την Παρασκευή οι μετοχές της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή, η Alumil αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2023, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν τα δικαιώματα σε μετοχές και ΣΜΕ και τα δικαιώματα στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

 • Την ίδια ημέρα αργά το βράδυ ο οίκος Standard & Poor’s (τρέχουσα διαβάθμιση BBB- και σταθερή προοπτική) ανακοινώνει την αξιολόγηση για τη χώρα μας, με τον οίκο να έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Οκτώβριο. Τέλος, η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση αναμένεται στις 31 Μαΐου από την Fitch, ενώ η επόμενη αναθεώρηση από τον οίκο S&P έχει ορισθεί για τις 18 Οκτωβρίου 2024.

μετοχών

 • μετοχών

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Bασίλης Παπαθεοδώρου

μετοχών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο