3.10.2024 – Για τα μάτια των ιθαγενών (του Γιώργου Κράλογλου)

Ρίχνουν στάχτη στα μάτια των ιθαγενών με το φοροκυνηγητό, ανακυκλώνουν τους φόρους και νομίζουν πως πείθουν τους μικρούς να γίνουν μεγάλοι…

Και τι γίνεται στην πράξη;

Να η ιστορία του Δημήτρη του μικρομεσαίου (τα πλήρη στοιχεία του δεν τα βάζουμε για λόγους δεοντολογίας και σεβασμού).

Είναι από τους μικρούς ή μεσαίους που πίστεψε (με πολλούς άλλους) ότι το Ελλαδιστάν έχει ελεύθερη οικονομία και όχι κρατισμό που ανταγωνίζεται έως πολεμά (δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό) την ιδιωτική οικονομία με κάθε τρόπο. Κυρίως όμως με την ακατάπαυστη (μάλλον σκόπιμη) γραφειοκρατία και τα (επί 50 χρόνια) κενά στην νομοθεσία για οποιεσδήποτε άδειες ζητήσεις, την  χωροταξία, την πολεοδομία και την εξυπηρέτηση των επενδύσεων.

Και όχι μόνο αυτά.

Προσπαθούν να μας πείσουν τώρα ότι θέλουν να μεγαλώσουν τους μικρούς χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν αυτό θα γίνει με ιδιώτες και όχι με τον κρατισμό που είναι το δόγμα του (οι 29 ιδιωτικοποιήσεις -που λέγαμε πριν 5 χρόνια- ήταν επίσης για τα μάτια των ιθαγενών).

Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε την επιστολή του  αναγνώστη της στήλης, Δημήτρη, επειδή δίνει απαντήσεις και για το πώς γίνεται το “μεγάλωμα” των μικρών και πώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας είναι μόνο φορολογική-αγελάδα “χρήσιμος” για το φοροκυνηγητό και τίποτε άλλο.

Καλημέρα κύριε Γιώργο,

Παρακολουθώ τις δράσεις σας με ενδιαφέρον και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη δουλειά που κάνετε.

Είμαι πρώην οδηγός τουριστικών λεωφορείων και νυν επιχειρηματίας.

Πριν μερικά χρόνια ανέλαβα ένα οινοποιείο στη Λακωνία και μέσα από σκληρή δουλειά κατάφερα να το εξελίξω σε κάθετη μονάδα με δικό μου δίκτυο διανομής. Πλέον συνεργάζομαι με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως τα MyMarket, Marketing, και Κρητικός.

Πρόσφατα, μάλιστα, υπέγραψα μια συμφωνία για να επεκταθώ σε 40 ακόμη καταστήματα της αλυσίδας Κρητικός.

Αν και διατηρώ μια μικρή επιχείρηση, δεν έχω χρέη και καταφέρνω να διατηρώ τις πληρωμές μου σε λογικά χρονικά πλαίσια.

Με βάση αυτή την επιτυχία, αποφάσισα να ενταχθώ στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ 3 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για να εξασφαλίσω τη ρευστότητα που χρειάζομαι και να αναπτυχθώ περαιτέρω.

Προσέλαβα έναν σύμβουλο, πληρώνοντας 800 ευρώ για την προετοιμασία των απαιτούμενων εγγράφων.

Μετά από έλεγχο, η Αναπτυξιακή Τράπεζα μου χορήγησε την εγγύηση του ελληνικού κράτους για δάνειο 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, παρά την εγγύηση, όταν επισκέφθηκα την Τράπεζα για να προχωρήσει η αίτησή μου, ο διευθυντής μου ανέφερε ότι απαιτείται επιπλέον εγγυητής με καλό ΕΝΦΙΑ.

Όταν του υπενθύμισα την εγγύηση του κράτους και την υγιή οικονομική κατάσταση της επιχείρησής μου, η απάντηση ήταν ότι αλλιώς θα μπορούσα να πάρω μόνο ένα καταναλωτικό δάνειο.

Αγαπητέ κύριε Γιώργο, βρίσκομαι σε ένα σημείο όπου η επιχείρησή μου κινδυνεύει, παρόλο που έχω εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μου.

Το προϊόν μου, τα σταφύλια που παράγω και μεταποιώ σε κρασί, κινδυνεύει να μείνει ανεκμετάλλευτο. Και όλα αυτά, γιατί η τράπεζα δεν λαμβάνει υπόψη την εγγύηση του κράτους και τις συμφωνίες που έχω με μεγάλες αλυσίδες.

Τέλος, αναρωτιέμαι αν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει σκεφτεί ποτέ σοβαρά γιατί επιχειρηματίες που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι δυσκολεύονται να λάβουν τα φθηνά δάνεια που τους υποσχέθηκαν για να αναπτυχθούν.

[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο