3 Ιουλίου 2024 – Νέα ιστορικά ρεκόρ κατέγραψαν την Τετάρτη S&P 500 και Νasdaq

Νέα ρεκόρ κατέγραψαν την Τετάρτη ο S&P 500 και ο Nasdaq, παρά την περιορισμένης διάρκειας και όγκου συναλλαγών συνεδρίαση εν όψει της αυριανής αργίας της 4ης Ιουλίου, με την αγοραστική διάθεση να τροφοδοτούν κυρίως οι εντεινόμενες προσδοκίες ότι η Federal Reserve μπορεί να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της τον Σεπτέμβριο.

  • Η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως και να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της, παρά την επιφυλακτική στάση που κρατούν πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εδράζεται στα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας αλλά και την οικονομική δραστηριότητα στους κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, τα στοιχεία της ADP, που ανακοινώθηκαν πριν την έναρξη των συναλλαγών, έδειξαν ότι τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ παρουσίασαν οριακή μείωση τον Ιούνιο, έναντι μικρής αύξησης που αναμενόταν, καθώς και ότι οι αμερικανικές εταιρείες προσέθεσαν 150.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, μετά τις 157.000 θέσεις (αρχική μέτρηση 152.000) του Μαΐου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αύξηση στις 160.000 θέσεις.

  • Χωρίς τον εποχικό κλάδο της αναψυχής και φιλοξενίας δε, οι νέες θέσεις εργασίας θα ήταν σημαντικά λιγότερες, καθώς οι 63.000 θέσεις αφορούσαν τέτοιες εργασίες. Στους υπόλοιπους κλάδους, οι κατασκευές πρόσθεσαν 27.000 θέσεις, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες 25.000 και άλλες υπηρεσίες ακόμα 16.000.

Επίσης, μικρή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν 238.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας έναντι των 233.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρότερη αύξηση στις 235.000.

  • Ο δε κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων των νέων αιτήσεων ανέβηκε στα 238.500 αιτήματα από τα 236.250. Επιπλέον, ο αριθμός των αιτημάτων για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων, μία ένδειξη για την πορεία των προσλήψεων, αυξήθηκε στα 1,858 εκατομμύρια από τα 1,832 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.

S&P 500 Νasdaq

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια χαλάρωσης, εξέλιξη που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική της Fed για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στην απασχόληση, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τη Fed να ξεκινήσει επιτέλους την πολυπόθητη μείωση του κόστους δανεισμού.

Τις ελπίδες ενισχύουν επίσης τα στοιχεία του Institute of Supply Management που έδειξαν ότι η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών των Ιούλιο, εν μέσω σημαντικής μείωσης των παραγγελιών που υποδηλώνει ότι φθίνει η δυναμική της οικονομίας στο β’ τρίμηνο.

  • Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών των υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, από τις 53,8 μονάδες που ήταν τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ήπια υποχώρηση στις 52,5 μονάδες.

Μείωση κατέγραψαν επίσης και οι νέες παραγγελίες των εργοστασίων τον Μάιο, ενώ και οι δαπάνες για εξοπλισμό ήταν μικρότερες από ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,5% μετά την άνοδο 0,4% που καταγράφηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν νέα αύξηση κατά 0,2%.

  • Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας εξασθένισε στο τέλος του β’ τριμήνου, γεγονός που σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τους επενδυτές ανοίγει τον δρόμο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed να προχωρήσουν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, παρότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές περιμένουν αργότερα σήμερα τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), ευελπιστώντας ότι θα παράσχουν κάποιες ενδείξεις που θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της Fed το επόμενο διάστημα.

  • Σημειώνεται ότι η αγορά, μετά και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, δίνει πλέον πιθανότητα 70% να κάνει η Fed τη πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εργαλείο FedWatch, ενώ εκτιμά ότι θα ακολουθήσει άλλη μία μείωση έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο S&P 500 και ο Nasdaq συνέχισαν να σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρύτερος S&P 500, που εχθές έσπασε το φράγμα των 5.500 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, σημείωσε νέο ρεκόρ σήμερα κλείνοντας στις 5.534,63 μονάδες, με άνοδο 0,47%, δείχνοντας να διασφαλίζει το επίπεδο των 5.500 μονάδων.

  • Το τρίτο διαδοχικό ρεκόρ του σημείωσε ο τεχνοβαρής Nasdaq, ο οποίος με οδηγό το νέο ράλι της Tesla, έκλεισε 0,88% υψηλότερα στις 18.188,30 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο τίτλος της Tesla, μετά το άλμα άνω του 10% που σημείωσε εχθές, συνέχισε σήμερα την ανοδική του κίνηση, γράφοντας +6,54%, στα 246,39 δολάρια.

Αντίθετα, με τους δύο προαναφερόμενους δείκτες, με οριακές απώλειες ολοκλήρωσε την ημέρα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο οποίος έκλεισε 23,85 μονάδες ή 0,06% χαμηλότερα, στις 39.308 μονάδες, μακριά ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, 14 έκλεισαν στο πράσινο, ένας τίτλος έκλεισε αμετάβλητος και 15 υποχώρησαν.

  • Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce (1,86%), McDonald’s (0,89%) και Caterpillar (0,87%), ενώ τα μεγαλύτερα βαρίδια για τον δείκτη ήταν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,68%), Merck (-1,46%) και Amazon (-1,21%)

THE MOST ACTIVE

S&P 500 Νasdaq

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο