Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι κύριοι δείκτες της Wall

επιτοκίων

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι κύριοι δείκτες της Wall, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις νέες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της όπως αναμενόταν και τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ που υποβάθμισε τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό και τόνισε ότι είναι απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Wall

GAINERS

Wall

Η Qualcomm σημειώνει άνοδο άνω του 9% με ώθηση από τα καλύτερα του αναμενόμενου προσαρμοσμένα κέρδη και τις ισχυρές προβλέψεις για τα έσοδα. Αντιθέτως η DoorDash κατέγραψε ισχυρές απώλειες της τάξης του 10,32%, μετά τις μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές που ανακοίνωσε. Ράλι 33,77% για την εταιρεία πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana μετά το ιστορικό υψηλό κερδών που ανακοίνωσε χθες.

MOST ACTIVES

Wall

Σημαντικά κέρδη για τις τεχνολογικές megacaps, με τις Nvidia και Αmazon να κερδίζουν 3% έκαστη, ενώ η Apple πρόσθεσε 2%.

Οι επενδυτές δεν ξαφνιάστηκαν από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την  Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από πέρυσι το καλοκαίρι, με τη Fed να επισημαίνει ότι πρόθεσή της παραμένει η μείωση των επιτοκίων, αν και τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα προκαλούν ανησυχία. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε ουσιαστικά η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας να είναι μια αύξηση των επιτοκίων, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Η έμφαση που έδωσε ο Πάουελ στο ότι η επόμενη κίνηση της Fed δεν θα είναι αύξηση των επιτοκίων “θα πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές”, σύμφωνα με τον Έρικ Γουίνογκραντ της AllianceBernstein. Παρόλα αυτά, το πότε η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει επιτόκια παραμένει αβέβαιο, και ένα διαρκές ερώτημα στο μυαλό των traders, οι οποίοι δεν βλέπουν μείωση νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

“Βλέπουμε τις αγορές να ανασαίνουν με ανακούφιση μετά τη συνεδρίαση της Fed που ήταν λιγότερο γερακίσια από ό,τι φοβόμασταν”, δήλωσε ο Άγγελος Κουρκάφας, αναλυτής της Edward Jones. “Η βασική ιδέα παραμένει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων καθυστερούν, αλλά τουλάχιστον η κατάσταση δεν εκτροχιάζεται”.

Στην αγορά ομολόγων το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ έχασε 5 μονάδες βάσης στο 4,59%, ενώ το 2ετές υποχώρησε κατά 6,4 μονάδες βάσης στο 4,875%. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Απριλίου, με βάση τα στοιχεία της Dow Jones Market.

Στα μάκρο της ημέρας, με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και περίπου έναν χρόνο αυξήθηκε το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας. Την ίδια ώρα η παραγωγικότητα ακολούθησε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, εμφανίζοντας οριακή αύξηση με ετήσιο ρυθμό 0,3% στις αρχές του 2024 μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 3,5% στο περασμένο τρίμηνο. Σε επίπεδο έτους, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,8% από πέρυσι και η παραγωγικότητα κατά 2,9%.

Στο μεταξύ, σταθερός διατηρήθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, στα χαμηλά επίπεδα πέριξ των 200.000 ανά εβδομάδα, με την αγορά εργασίας της χώρας να συνεχίζει να δείχνει εξαιρετικά περιορισμένη παρά το υψηλό κόστος δανεισμού της Fed. Σημειώνεται ότι η αγορά περίμενε μία μικρή αύξηση στα επίπεδα των 212.000 νέων αιτήσεων.

Την ίδια ώρα, στις αιτήσεις παράτασης υφιστάμενων επιδομάτων, ένα καλό μέτρο του ρυθμού των προσλήψεων, ο αριθμός παρέμεινε επίσης σταθεράς σε 1,774 εκατομμύρια (ανοδική αναθεώρηση για την εβδομάδα που είχε προηγηθεί από τις αρχικά 1,718 εκατ. αιτήσεις) διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση στις 1,8 εκατ. αιτήσεις.

Ο κινητός μέσος όρος των εβδομαδιαίων αιτήσεων υποχώρησε στις 210 χιλιάδες από τις  213,5 χιλιάδες.

Τέλος, οριακή μείωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς η μείωση των εισαγωγών μετριάστηκε σε έναν βαθμό από τη “βουτιά” που σημείωσαν οι αμερικανικές εξαγωγές. Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 69,4 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας μείωση 0,1%, έναντι του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ανήλθε στα 69,5 δισ. δολάρια, αντί των 68,9 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινωθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο