31.5.2024- Wall Str: Σχόλια, παρατηρήσεις, επισημάνσεις

μετοχές

S&P 500

Οι δείκτες έκλεισαν έναν ακόμη κερδοφόρο μήνα, με τον S&P 500 να καταγράφει τον καλύτερο Μάιο από το 2020

Οι αμερικανικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του μήνα σε υψηλό επίπεδο, σημειώνοντας τον έκτο θετικό μήνα στους τελευταίους επτά και για τους τρεις βασικούς δείκτες.

Ο δείκτης blue-chip Dow Jones Industrial Average (^DJI) σημείωσε άνοδο 1,5%, αποτινάσσοντας δύο ημέρες απότομων απωλειών.

Ο S&P 500 (^GSPC) σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite (^IXIC) ξεπέρασε τις προηγούμενες απώλειες και τερμάτισε λίγο κάτω από την επίπεδη γραμμή.

Όλοι οι μεγάλοι δείκτες έσπασαν ρεκόρ για το μήνα. Ο S&P πέτυχε τον καλύτερο Μάιο από το 2020. Ο Dow είδε τον καλύτερο Μάιο από το 2021. Και, τέλος, ο Nasdaq κατέγραψε τον καλύτερο Μάιο του από το 2023.

  • Οι μέτοχοι της Nvidia (NVDA), της αγαπημένης της τεχνητής νοημοσύνης, πήραν μια… εκπνοή αφού η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε πάνω από τα 1. 100 δολάρια. Οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 0,8% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη από τον παραγωγό τσιπ καθώς και από άλλους τεχνολογικούς γίγαντες.

Οι επενδυτές αντέδρασαν επίσης στην επικαιροποίηση του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος θεωρήθηκε καθοριστικός για τις μετοχές.

Ο «βασικός» δείκτης PCE, ο οποίος παρακολουθείται στενά από τη Fed και αφαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο, επιβραδύνοντας από την αύξηση 0,3% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο δείκτης έδειξε ότι οι αυξήσεις των τιμών παρέμειναν κολλώδεις τον περασμένο μήνα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό, με το 10ετές ομόλογο αναφοράς (^TNX) να υποχωρεί στο περίπου 4,5%.

Σε μεμονωμένους μετακινούμενους, οι μετοχές του Trump Media & Technology Group (DJT) υποχώρησαν μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου Donald Trump για 34 ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Dell (DELL) ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων, αλλά οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 17%, καθώς οι πωλήσεις διακομιστών AI υπολείπονταν των μεγάλων ελπίδων. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Gap (GPS) σημείωσε άνοδο 28% μετά από ένα αρκετά μεγάλο ρυθμό κερδών.

Τα εταιρικά κέρδη ολοκληρώνονται για τη σεζόν, αλλά αρκετοί βασικοί όμιλοι έχουν προγραμματιστεί να αναφέρουν την επόμενη εβδομάδα. Η Dollar Tree (DLTR), η Lululemon (LULU) και η CrowdStrike (CRWD) είναι μεταξύ των αξιοσημείωτων εταιρειών που έχουν προγραμματιστεί να δημοσιεύσουν κέρδη τις επόμενες ημέρες.

Ένα ημερολόγιο επιβράδυνσης των κερδών φέρνει στο προσκήνιο τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων και άλλα γεγονότα που κινούν την αγορά εκτός των διοικητικών συμβουλίων. Μια νέα έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών (JOLTS) την Τρίτη, ακολουθούμενη από στοιχεία απασχόλησης ADP την Τετάρτη, θα δώσει πληροφορίες για την αγορά εργασίας.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες καθώς και οι αριθμοί παραγωγικότητας των ΗΠΑ θα προσφέρουν στους επενδυτές ένα άλλο μέτρο για να μετρήσουν την ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο Brent Sanchez του Yahoo Finance έχει μια γραφική ανάλυση του τι να παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα:

S&P 500

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο