Σχόλια, συμπεράσματα και παρατηρήσεις με τον φακό του markets.economico.gr – 17.06.2024

TI NA KANOYME, είμαστε υποχρεωμένοι να τα ξαναγράφουμε…

 1. Εμείς κοιτάμε… Νούμερα, Αριθμούς, Δείκτες, Μεγέθη, Προοπτικές και φυσικά την εκάστοτε αποτίμηση της κάθε εταιρείας. Αδιαφορούμε για τα υπόλοιπα, ενώ δεν είναι δική μας δουλειά τι θα κάνει η κάθε μετοχή στο ταμπλό.
 2. Μην διαβάζετε ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Μπορείτε να καταστραφείτε, χωρίς την δική σας υπαιτιότητα, παρά μόνον λόγω επιπολαιότητας. Κι αυτό πονάει πολύ. Επιλέξτε τρείς -τέσσερις αξιόπιστες πηγές που έχετε εντοπίσει που ειλικρινά προσπαθούν να σας βοηθήσουν ή να σας επιμορφώσουν.
 3. Μην ξεχνάτε να παίρνετε τα κέρδη σας, όποτε και όταν αυτά προκύπτουν και σας ικανοποιούν… Ευχής έργον θα ήταν έπειτα από ένα χρονικό διάστημα (συνήθως 5ετίας) να έχετε αποσύρει την μάνα και να συνεχίζετε με τα κέρδη σας. Συνήθως οι συνετοί και όχι άπληστοι το επιτυγχάνουν με σχετική άνεση και αρκετά ενωρίτερα. Εσείς σαν αναγνώστες να συλλέγετε απόψεις και στο τέλος να προβαίνετε σε δικές σας πράξεις. Δεν πρέπει να σας φταίνε ποτέ οι απόψεις. Για αυτό λέγονται και απόψεις άλλωστε.
 4. Η ομορφιά με το χρηματιστήριο φίλοι μου είναι ότι ο καθένας έχει την άποψη του και καλά κάνει. Και μπορεί να την πραγματοποιήσει άμεσα αγοράζοντας ή πουλώντας αυτό που πιστεύει. Είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΟ – ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η πίεση από τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές μεταφέρθηκε και στην εγχώρια Αγορά η οποία δεν κατάφερε να βρει ένα αντίμετρο ισορροπίας νέων την εβδομάδα που πέρασε.

 • Η πτώση της Ευρώπης βρήκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε αναμονή επιχειρηματικών νέων έχοντας ωστόσο προεξοφλήσει αποτελέσματα, μερίσματα και ένα καλό σετ από μάκρο που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και τον πληθωρισμό.

Η προσφορά ήταν εντονότερη στις τράπεζες οι οποίες είχαν υποστηρίξει την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας και ανάλογη της πτώσης που κατέγραψε πανευρωπαϊκά ο κλάδος.

 • Η παράμετρος του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου) έχει αλλάξει τα δεδομένα μειώνοντας την διάθεση ανάληψης κινδύνου γεγονός που εκφράστηκε σε εκροές από την θεσμική διαχείριση χωρίς να αφήσει ασυγκίνητη και την εγχώρια αγορά.

Πλέον η ελληνική αγορά έχει ανακτήσει τον συσχετισμό με την τάση του εξωτερικού και θα χρειαστεί νέο ή νέα για μια εκ νέου αυτονόμηση.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ – ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει την διαφυγή που επιχείρησε από το στενό εύρος που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών με αποτέλεσμα να καταγράψει νεότερο χαμηλό από τις αρχές Ιουνίου (1424 μονάδες) λύνοντας τον τοπικό σχηματισμό συσσώρευσης καθοδικά.

 • Μετά από αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει την υποχώρηση προς την στήριξη που βρίσκεται στις 1395 – 1.399 μονάδες κλείνοντας και το ανοδικό χάσμα που εκκρεμεί από τις 19 Μάιου.

Με το λύσιμο της συσσώρευσης η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών είναι καθαρά πτωτική ενώ το δυνητικό περιθώριο όπως φαίνεται από τους ταλαντωτές μπορεί να επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και προς τις 1.350 μονάδες.

 • Θα αναμέναμε περαιτέρω διολίσθηση της αγοράς δεδομένης της έντασης των ρευστοποιήσεων της Παρασκευής και σταθεροποίηση της πέριξ των επιπέδων των 1400 μονάδων πριν την πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση.

Η ένταση των συναλλαγών θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το χαρακτήρα της αντίδρασης καθώς και τον ορίζοντα εκτόνωσης της.

16.6.2024- Συγκριτικό Τεστ Quality v Dotsoft v Ilyda και προς τα που γέρνει συντριπτικά η ζυγαριά

ΑΤΖΕΝΤΑ: Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα εγχώρια γεγονότα η εβδομάδα που ξεκινάει. Την Τρίτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ο ΑΔΜΗΕ ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών με αρκετό ελληνικό ενδιαφέρον.

 • Την ίδια ημέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τερνα Ενεργειακή. Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx. Επισημαίνεται τέλος ότι το μεσημέρι της Παρασκευής λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Ιούνιο.

16 Ιουνίου 2024- AS.CO: Εως πότε θα αδικεί τον εαυτό της – “Τίγκα” τα ταμεία – Μηδέν ο δανεισμός

****

ΠΩΣ το 1,6% του τζίρου μίας μετοχής διέλυσε το 98,4% στη διαμόρφωση της απόδοσης της!!!

 • ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ πως πρόκειται για την ΑΚΡΙΤΑΣ. Απλά, δείχνει το μεγαλείο της… απόδοσης όσων αποφασίζουν και θεσμοθετούν τους κανόνες της Αγοράς του Χ.Α.
 • ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ τους να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, έστω τα πιο εύκολα.
 • ΓΕΝΙΚΑ στη ΔΙΑΡΚΕΙΑ της τελευταίας ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ  (διάρκειας 10 λεπτών) γίνονται απαράδεκτα πράγματα που αλλοιώνουν ολόκληρη την υπόλοιπη συνεδρίαση των 6,5 ωρών (210 λεπτών)
 • ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ μόνον για ΑΚΡΙΤΑΣ και τα συμπαρομαρτούντα. Μιλάμε και για ΟΤΕ και για ΑΡΑΙΓ και για ΔΕΗ κ.λπ κ.λπ
 • ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και δεν ιδρώνει το αυτί τους..

μετοχή

μετοχή

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

μετοχή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο