Το μήνυμα που πρέπει να στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη στις αγορές

Του Marcus Ashworth

bloomberg-view

Δεν υπάρχουν πολλά σίγουρα πράγματα στη ζωή, αλλά η δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη είναι ένα από αυτά. Η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5% έχει τιμολογηθεί πλήρως από τους traders και μια πληθώρα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την έχουν ζητήσει.

  • Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικεντρωνόμαστε εδώ στο τι θα ακολουθήσει, διότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τώρα να καταπολεμήσουν την δυσάρεστη οικονομική ύφεση.
ΕΚΤ
Προσδοκίες για τον πληθωρισμό
  • Είναι εντυπωσιακό ότι η ΕΚΤ θα έχει μειώσει δύο φορές πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Αλλά η ΕΚΤ έχει μπροστά της πολύ σκληρή δουλειά, αν η ευρωζώνη θέλει να αποφύγει μια ακόμη ζοφερή ύφεση. Αυτή η συνεδρίαση είναι μια τριμηνιαία ανασκόπηση με επικαιροποιημένες προβλέψεις, με πιθανές αναθεωρήσεις προς τα κάτω για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς και τα δύο είναι σημαντικά υψηλότερα από τους μέσους όρους των ερευνών των οικονομολόγων.

Το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να στείλει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι κατά προσέγγιση το πόσο αναμένει να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ρητή αποδοχή αυτού που η αγορά ήδη τιμολογεί – και όχι η συνήθης σειρά αντιδράσεων και χειροκροτημάτων. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και το πόσο θα χαλαρώσει φέτος τα επιτόκια, είναι δευτερεύουσας σημασίας για την πραγματική οικονομία. Η προβλεψιμότητα του κόστους χρηματοδότησης για τον προγραμματισμό των επενδύσεων είναι το ιερό δισκοπότηρο για τις επιχειρήσεις.

ΕΚΤ
Κύκλος χαλάρωσης
  • Το μήνυμα είναι αυτό που θα κάνει τη βαριά δουλειά. Δεν έχει νόημα να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική αν δεν αποκομιστούν οφέλη από την τόνωση της εμπιστοσύνης και της δραστηριότητας. Ας ελπίσουμε ότι δεν διέφυγε της προσοχής των φορέων χάραξης πολιτικής το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά 15% κατά τη διάρκεια των εαρινών διακοπών – και είναι σε τροχιά περαιτέρω πτώσης. Οι κίνδυνοι αυξάνονται όλο και περισσότερο για την αστοχία του πολύτιμου στόχου του 2% για τον πληθωρισμό.
ΕΚΤ
Η μεταποίηση στην ΕΕ βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η Ιταλία και η Ισπανία δεν είναι επίσης υγιείς
  • Η διαμόρφωση του αφηγήματος της μείωσης της επιβάρυνσης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του κόστους δανεισμού των κρατών θα πρέπει να είναι το θέμα της συνέντευξης Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. Λίγη αυτοπεποίθηση δεν θα ήταν κακή. Είναι μάλλον υπερβολικό να ζητάμε από την ΕΚΤ να μετατοπίσει την έμφαση στην πλευρά της ανάπτυξης και της απασχόλησης της οικονομίας, όπως έχει κάνει η Fed.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Πιέρο Σιπολλόνε από την Ιταλία, σε συνέντευξή του στη Le Monde, προειδοποίησε ότι “υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η στάση μας να γίνει υπερβολικά περιοριστική. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κάθε καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα μας θέτει σε σοβαρό μειονέκτημα”.

Τουλάχιστον μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αναμένουν οι αγορές μέχρι το τέλος του έτους, αλλά με δύο ακόμη συνεδριάσεις να απομένουν, δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει παύση στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου. Η συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι για μείωση των επιτοκίων μόνο κατά 25 μονάδες βάσης σε τριμηνιαίο ρυθμό.

  • Αυτή η άποψη περί σταθερότητας διατυπώθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας Γκεντιμίνας Σίμκους σε συνέντευξή του στο Econostream, όταν υποβάθμισε τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Επιπλέον, ο Σίμκους δήλωσε ότι “τα δεδομένα δεν ανταποκρίνονται” στις προσδοκίες της αγοράς που είχαν τιμολογηθεί στο 37% για νέα μείωση τον Οκτώβριο – την οποία χαρακτήρισε “αρκετά απίθανη”. Φυσικά, μια αιφνιδιαστική μείωση κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed στις 18 Σεπτεμβρίου θα ανέτρεπε την συναίνεση της ΕΚΤ. Ένα ξαφνικά ασθενέστερο δολάριο θα προκαλέσει εκνευρισμό στους εξαγωγείς σε ευρώ.

  • Γίνεται ολοφάνερο ότι χρειάζονται λιγότερο περιοριστικές νομισματικές συνθήκες στην ευρωζώνη μετά τα θλιβερά στοιχεία για τη μεταποίηση από τη Γερμανία. Πρόκειται για τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης που στηρίζει την όλη ιδέα του ευρώ. Το επαπειλούμενο κλείσιμο των γερμανικών εργοστασίων της Volkswagen AG για πρώτη φορά είναι μόνο ένα δείγμα μιας ευρύτερης βιομηχανικής παρακμής.

Οι Γερμανοί εκπρόσωποι στην ΕΚΤ είναι συνήθως από τους πιο επιφυλακτικούς όσον αφορά τη χαλάρωση του πληθωρισμού. Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, ούτε ο επικεφαλής της Bundesbank Ιωακίμ Νάγκελ ούτε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ σχολίασαν για τα επιτόκια – αυτό είναι μια σιωπηρή αποδοχή ότι μια μείωση θα περάσει αυτή την εβδομάδα.

  • Αλλά πραγματικά θα έπρεπε να είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές- η αύξηση των μισθών μειώνεται ταχύτερα στη Γερμανία, μειούμενη στο μισό σε 3,1% το δεύτερο τρίμηνο από 6,2% το πρώτο. Η αύξηση των γερμανικών τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει στο 2%.
ΕΚΤ
Ο πληθωρισμός σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία
  • Οι τιμές και οι μισθοί για τις άλλες τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται επίσης σε σαφή πτωτική πορεία. Ο αποπληθωρισμός της Ιταλίας έχει επιβεβαιωθεί σημαντικά με το ποσοστό στο 1,3% τον Αύγουστο, ακόμη και η ανακάμπτουσα Ισπανία είδε μια απότομη πτώση στο 2,4% από 2,9% τον Ιούλιο. Δεν χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις. Το πρόσθετο πλεονέκτημα της χάραξης μιας σαφούς πορείας για μείωση των επιτοκίων παρέχει ανακούφιση στους εξαγωγείς της περιοχής.

Η ΕΚΤ είχε αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει τα πρώτα μικρά βήματα για τη μείωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Τώρα πρέπει πραγματικά να αρχίσει να φροντίζει για τα συμφέροντα ολόκληρης της ευρωζώνης, με το να γίνει πιο τολμηρή ως προς το πού βλέπει το φυσικό επίπεδο των επιτοκίων για να μπορέσει η οικονομία της να αναζωπυρωθεί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι η ύφεση και όχι η ξαφνική επανεμφάνιση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο