Η αρχική θεωρία για την «πηγή» του covid φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν αποκαλύψει την πραγματική προέλευση της πανδημίας Covid – και έχουν απορρίψει τη δημοφιλή θεωρία ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο.
Υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τα ζώα που μπορεί να ήταν υπεύθυνα για τη μετάδοση στον άνθρωπο. Ένας είδος ρακούν, που μοιάζει με αλεπού κοινό στην Ανατολική Ασία, φαίνεται ως κύριος ύποπτος φορέας του ιού.
- Άλλα ζώα, όπως μασκοφόροι φοίνικες, αρουραίοι μπαμπού και σκαντζόχοιροι της Μαλαισίας βρέθηκαν επίσης να μεταφέρουν τον Covid-19 πριν εξαπλωθεί στους ανθρώπους.
Αυτός δεν είναι ένας οριστικός κατάλογος, καθώς πολλά από τα βασικά είδη ζώων εκκαθαρίστηκαν από την αγορά πριν φτάσει η κινεζική ομάδα υγείας, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Florence Débarre του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πολλά από τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν, μια πόλη 12 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν εργαζόμενοι από την αγορά.
- Η εναλλακτική θεωρία είναι ότι η πανδημία προκλήθηκε από διαρροή από ένα από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν.
Αυτή η θεωρία κέρδισε έδαφος αφού ο διευθυντής του FBI Christopher Wray δήλωσε ότι το γραφείο πιστεύει ότι ο Covid-19 «πιθανότατα» προήλθε από ένα «εργαστήριο ελεγχόμενο από την κινεζική κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος Μπάιντεν απέτυχε να διαλύσει τα σενάρια διατάσσοντας σχετική έρευνα.
Η μελέτη βασίζεται σε μια νέα ανάλυση δεδομένων που κυκλοφόρησε από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Την 1η Ιανουαρίου 2020, μετά την απομάκρυνση των ζώων και λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της αγοράς, ερευνητές από το κινεζικό CDC πήγαν στην αγορά για να συλλέξουν δείγματα.
«Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε – να πάρουμε άγρια ζώα που είναι γεμάτα ιούς και στη συνέχεια να παίξουμε με τη φωτιά φέρνοντάς τα σε επαφή με ανθρώπους που ζουν στην καρδιά των μεγάλων πόλεων, των οποίων η πυκνότητα πληθυσμού καθιστά εύκολο για αυτούς τους ιούς να επικρατήσουν», δήλωσε ο Michael Worobey του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και εκ των συγγραφέως της μελέτης.