4 Ιουνίου 2024 – Πέτρος Στεριώτης: Ο Dr. Copper «ξαναχτυπά»

Ο Dr. Copper «ξαναχτυπά»

* Πέτρος Στεριώτης

Τα φετινά κέρδη της τιμής του χαλκού στα δύο σημαντικότερα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων του κόσμου, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, είναι της τάξης του 20%. Τι συμβαίνει;

Κατ’ αρχάς, ο χαλκός θεωρείται δείκτης οικονομικής υγείας, με τους παρακολουθούντες τις Αγορές να τον έχουν «βαφτίσει» “Dr. Copper” λόγω της ευαισθησίας του στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και της ικανότητάς του να απεικονίζει τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Το «κόκκινο μέταλλο» είναι πολύ αγώγιμο και εξαιτίας της ιδιότητάς του αυτής χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα, όπως οικιακές συσκευές, μικροεπεξεργαστές και αυτοκίνητα.

Γράφημα: Η τιμή του χαλκού φέτος (πηγή: COMEX)

copper

Το εν εξελίξει ράλι της τιμής του χαλκού «τροφοδοτείται» από:

1. Ενεργειακή μετάβαση. Η σημασία του μετάλλου για την ενεργειακή μετάβαση είναι καίρια καθώς χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών, προϊόντων δηλαδή για τα οποία η ζήτηση τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα χαλκού που απαιτείται για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν ενός συμβατικού. Παράλληλα, η σταδιακή «απεξάρτηση» από τα ορυκτά καύσιμα, που απαιτεί την αξιοποίηση πηγών ενέργειας όπως ο ηλεκτρισμός, συνεπάγεται αυξημένη ζήτηση για χαλκό λόγω της σημασίας του στην δημιουργία ηλεκτρικών δικτύων (καλώδια κλπ).

2. Προβλήματα στην προσφορά. Οι προβλέψεις ότι η παραγωγή χαλκού στα ορυχεία θα είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη και ότι θα δημιουργηθούν ελλείψεις στην προσφορά του μετάλλου π.χ. λόγω καθυστερήσεων στα σχετικά έργα υποδομής. Πάντως, άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι η αύξηση της τιμής πώλησης θα «αναγκάσει» πολλές εταιρίες του κλάδου ορυχείων και μετάλλων να αυξήσουν την προσφερόμενη ποσότητα χαλκού.

3. Τεχνητή Νοημοσύνη και κέντρα δεδομένων. Οι εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα, όπως η «έκρηξη» της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), αυξάνουν εσχάτως τις ανάγκες για κέντρα δεδομένων (data centers), με τον χαλκό να είναι απαραίτητος για καλώδια τροφοδοσίας, ράβδους διαύλου κλπ.

Δεδομένων των παραπάνω, όλο και περισσότεροι θέλουν… χαλκό, είτε πρόκειται για κυβερνήσεις, όπως αυτή της Νορβηγίας που σκοπεύει να κάνει εξορύξεις σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος, είτε για μεταλλευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για νέες εξαγορές, είτε για κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) που συμμετέχουν ενεργά στα Χρηματιστήρια Αξιών. Όπως φαίνεται, τόσο η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα κλπ.) όσο και η Τεχνητή Νοημοσύνη στηρίζουν τις προοπτικές της ζήτησης για χαλκό.

* ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών/IFTA (email: steriop1@yahoo.gr).

copper

Aποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και ΔΕΝ αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου ή άλλου προϊόντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο