4 Μαρτίου 2024: Centric: Επίκεινται κοσμογονικές εξελίξεις(;) (από τον ΑΝ@λήτη)

centric

Ξεκινώντας όπως πάντα από τα θεμελιώδη μεγέθη, με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, η μετοχή θα φανεί ότι διαπραγματεύεται ακριβώς στην λογιστική της αξία!!

Με βάση την πορεία των διεθνών αγορών και την εξέλιξη μεγεθών των θυγατρικών έχουμε τα εξής δύο δεδομένα: 1) Το χαρτοφυλάκιο τίτλων της εταιρείας θα έχει καταγράψει υπεραξίες άνω του €1 εκ. και 2) θα έχουν εισπραχθεί από τις δύο θυγατρικές (CD Media και κρουαζιέρα) άνω του €1 εκ. σε μερίσματα, οπότε και με βάση τα 6μηνα μεγέθη, φτάνουμε στην ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ δίκαια τιμή των €0,37/μετ.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ; Εννοείται πως όχι και εξηγούμαι:

1) Η FSN Holdings, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο ψυχαγωγίας εν πλω και η οποία είναι ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ και τα τελευταία χρόνια αυξάνει σταθερά τα πλοία υπό διαχείριση, αποτιμάται στα βιβλία κυριολεκτικά στο ΜΗΔΕΝ, όταν με περίπου €800 χιλ. – €1 εκ. καθαρά κέρδη, θα έπρεπε  να αποτιμάται τουλάχιστον στα €7-8 εκ.

2) H CD Media (16,2% συμμετοχή), που τα τελευταία έτη εισφέρει τουλάχιστον €200 χιλ./έτος σε μέρισμα αποτιμάται μόλις στα €1,3 εκ., όταν μία αποτίμηση στα €5-6 εκ., με βάση και την κερδοφορία της, ακούγεται πολύ πιο λογική!!

3) Παραλαμβάνονται τα νεόδμητα πολυτελή καταλύματα στο Costa Navarino συνολικού κόστους €1,6-1,7 εκ., τα οποία πλέον αποτιμώνται χαλαρά στην περιοχή των €3 εκ.

4) Το ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην παραλία του Ορνού στην Μύκονο, αποτιμάται μόλις στα €4 εκ., όταν οι τιμές στην αγορά είναι τουλάχιστον διπλάσιες.

5) Επιπλέον έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων (Οικόπεδο στην Μεταμόρφωση, ξενοδοχείο στην Αράχωβα και ενοικιαζόμενα ακίνητα), που με βάση τις τρέχουσες τιμές, έχουν κρυφές υπεραξίες άνω των €5 εκ., καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι αποτιμημένα στο κόστος κτήσης.

6) Κάτι μικρές υπεραξίες της τάξης των €300-500 χιλ. από τα δύο σκάφη αναψυχής και ένα Φωτοβολταϊκό 500 KW, τα αφήνω έξω! Αθροίζοντας τις παραπάνω υπεραξίες καταλήγουμε σε ένα μέγεθος μεταξύ €22-25 εκ., που μας εκτοξεύουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ πάνω από τα €60 εκ. (€0,60/μετ.!), για μια εταιρεία με καθαρό ταμείο άνω των €15 εκ.!

Δεν απάντησα όμως ακόμα στο καίριο ερώτημα. Η απάντηση θα προκύψει από μόνη της, παραθέτοντας τα εξής δύο δεδομένα:
1) Με βάση την ειδησεογραφία για την Sony, ο πολυεθνικός κολοσσός αναμένεται να εμφανίσει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στον κλάδο των video games, τα οποία εμπορεύεται η κατά 16,2% ελεγχόμενη CD Media, οπότε λογικά θα έχουμε μια χρονιά ρεκόρ και για την ίδια. Με τις εξελίξεις να έχουν κολλήσει, σε σχέση με την εισαγωγή της στο ΧΑ, μέσω της επικείμενης συγχώνευσης με την ΙΝΤΕΤ, κάτι θα πρέπει να γίνει, για να προχωρήσει επιτέλους  η δουλειά και κάντε όποιο σενάριο θέλετε.
2) Ο βασικός μέτοχος της Centric, ο οποίος ελέγχει την Novibet, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την εισαγωγή της εταιρείας του στο Nasdaq, μέσω SPAC (Artemis), ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η επέκταση της εταιρείας, σε νέες αγορές, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η άμεση άντληση κεφαλαίων!!!
  • Με το ΧΑ και την αγορά εταιρικών ομολόγων, να έχουν ανεβάσει στροφές, μήπως επανέλθει το σενάριο του οχήματος; Λέω εγώ τώρα…. Οπότε η όποια απάντηση στο αρχικό ερώτημα προκύπτει από μόνη της!!! Διαλέξτε και πάρτε….
****
Centric-ΙΝΤΚΑ: Επιπλέον, για όσους με διαβάζουν, θα θυμούνται τις συχνές και επίμονες αναφορές μου στην ΙΝΤΚΑ πριν από περίπου 5-6 μήνες όταν η μετοχή διαπραγματεύονταν στην περιοχή των €2 και μετά ξέρετε όλοι τι επακολούθησε.
  • Εάν το ίδιο ισχύσει και στην περίπτωση της Centric, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα €38 εκ., γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί εύκολα να διαπραχθεί έγκλημα κολοσσιαίων διαστάσεων! 
Ο ΑΝ@λήτης
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
μετοχή

***

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

***

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο