Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Ωστόσο, έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα, προειδοποιώντας για «καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις» εάν συνεχίσει τον πόλεμο.
Σκληρό μήνυμα στην Μόσχα
Όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε αόριστα:
«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, και δεν θα είναι ευχάριστα… Οικονομικά, μπορώ να λάβω μέτρα που θα είναι πολύ άσχημα για τη Ρωσία. Δεν το θέλω, γιατί θέλω ειρήνη», τόνισε.
Ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι διαπραγματευτές των ΗΠΑ αναχωρούν άμεσα για τη Μόσχα, με σκοπό να αποσπάσουν το «πράσινο φως» για μια εκεχειρία 30 ημερών, η οποία διαμορφώθηκε σε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά στη Σαουδική Αραβία.
«Οι απεσταλμένοι μας πηγαίνουν αυτή τη στιγμή στη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων.
Σκεπτικισμός Από Το Κρεμλίνο
Από την πλευρά της, η Ρωσία αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την αμερικανική πρόταση. Το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας χαράσσεται στη Μόσχα, όχι στο εξωτερικό.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν θα δεχθεί συμβιβασμούς που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και απορρίπτει την παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία», τόνισε.
Οι τελευταίες ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες τόσο στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας όσο και στη ρωσική περιφέρεια Κουρκ, όπου ανακατέλαβαν πέντε χωριά και προελαύνουν στην πόλη Σούτζα, ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της Μόσχας.
Ουάσινγκτον: «Η Μπάλα Είναι Στο Γήπεδό Τους»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο τόνισε πως πλέον η ευθύνη βαραίνει τη Ρωσία:
«Ελπίζουμε ότι θα πουν ναι στην ειρήνη. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», δήλωσε.
Στο πλαίσιο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, ήδη έχουν επιτευχθεί τα πρώτα απτά αποτελέσματα:
- Επαναφορά της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία
- Αποκατάσταση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Κιέβου
- Επαναφορά στο τραπέζι της συμφωνίας για τις ουκρανικές σπάνιες γαίες
Η Ευρώπη Χαιρετίζει Την Πρόταση, Αλλά Θέλει Εγγυήσεις
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη την αμερικανική πρωτοβουλία, ωστόσο εξακολουθούν να ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε:
«Η Γαλλία και οι εταίροι της παραμένουν δεσμευμένοι σε μια σταθερή και διαρκή ειρήνη, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, χαιρέτισε την πρόοδο στις συνομιλίες:
«Η ανακοίνωση της προτεινόμενης εκεχειρίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει συγκαλέσει σύνοδο κορυφής του συνασπισμού των προθύμων το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να εξεταστεί η ευρωπαϊκή συνεισφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο.
«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εμφανίζεται διστακτική απέναντι στη βρετανική πρωτοβουλία, καθώς δεν έχει πειστεί για το γαλλικό σχέδιο αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία», ανέφερε η ανταποκρίτρια του ERTNews στο Λονδίνο.
ΗΠΑ Και Ευρώπη Προετοιμάζονται Για Το Επόμενο Βήμα
Ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο πιθανών εγγυήσεων ασφαλείας.
Παράλληλα, και η Ισπανία εμφανίζεται διατεθειμένη να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα επισκεφθεί την Εσθονία, στηρίζοντας τα βρετανικά στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.
Στο Παρίσι, οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας, καθώς και αντιπροσωπείες ΝΑΤΟ και ΕΕ, συζητούν τη συνολική στρατηγική για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Σύμφωνα με γαλλική δημοσκόπηση, το 60% των Γάλλων πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη με τα πυρηνικά της.
Ρωσία: Θα Κάνει Ο Πούτιν Την Κίνησή Του;
Η Μόσχα αποφεύγει να δεσμευτεί, καθώς φέρεται να αναμένει ανταλλάγματα, όπως:
- Μερική ή ολική άρση των δυτικών κυρώσεων
- Αποκατάσταση εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ
- Επανεισδοχή της Ρωσίας στη G7
Όπως τονίζει η επικεφαλής του διεθνούς ρεπορτάζ του ERTNews, Άννα Παπασωτηρίου:
«Ο Πούτιν θέλει μια λύση με τους δικούς του όρους. Βλέπει την ευκαιρία να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική σκηνή ως ισότιμος εταίρος των ΗΠΑ».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, καλείται να αποδείξει αν μπορεί πράγματι να πιέσει το Κρεμλίνο για ειρήνη ή αν η Ρωσία… μπλοφάρει.

