Αφού διέψευσε πανηγυρικά τη χρηματιστηριακή ρήση “sell in May and go away”, με τη βοήθεια πάντως και του διεθνώς υποστηρικτικού χρηματιστηριακού κλίματος των τελευταίων εβδομάδων, το ΧΑ εισέρχεται πλέον στη θερινή περίοδο με στόχο να επεκτείνει ή έστω να αφομοιώσει τα πολυετή ρεκόρ του.
- Μεταξύ των ομοειδών του, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στις υψηλές θέσεις της κατάταξης με βάση τις αποδόσεις από την αρχή του έτους, έχοντας “βάλει τα γυαλιά” σε πιο αναπτυγμένες αγορές και με τους εν Ελλάδι επενδυτές να προσδοκούν επιτέλους την μετάταξη της Λεωφόρου Αθηνών στο αντίστοιχο group.
Σε αυτά τα πλαίσια, η μέση αξία των συναλλαγών αυξάνεται, με την συμμετοχή των θεσμικών να δικαιολογείται από σειρά ευνοϊκών μικροοικονομικών και μακροοικονομικών παραγόντων.
- Ακολουθώντας σε υψηλά δύο σχεδόν δεκαετιών την συνολική κερδοφορία των εισηγμένων, σε αντίστοιχα πολυετή υψηλά κινούνται και τα μερίσματα. Κλειδί σε ό,τι αφορά την υπέρβαση του σχετικού “στοιχειωμένου” ρεκόρ 18 ετών θα είναι η πορεία της τραπεζικής κερδοφορίας στο υπόλοιπο του έτους, με τις υψηλές υποσχεθείσες διανομές να έχουν ανοίξει την όρεξη Ελλήνων ιδιωτών και ξένων θεσμικών μετόχων.
Με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2024, η μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ, ξεπερνώντας το 4,5%, υπερβαίνει ξεκάθαρα τόσο την απόδοση (yield) του ελληνικού δεκαετούς -η οποία άλλωστε είναι στα χαμηλά της- όσο και τα “αστεία” επιτόκια των καταθέσεων.
- Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η αγορά θεωρεί δεδομένο πως η ΕΚΤ θα αποκλιμακώσει και πάλι αύριο το βασικό της επιτόκιο. Ενώ στα νομίσματα το ευρώ/δολάριο συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του τάση, θεωρούμε ότι η αποστροφή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, παρά την επαναπροσέγγιση των 6.000 μονάδων στον S&P-500, δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.
Σε καλή θέση, λοιπόν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μέσα σ’ αυτά και το ΧΑ για την προσέλκυση κεφαλαίων που αποεπενδύουν από την Wall Street.
- Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, παρακολουθούμε την ελεγχόμενη απομάκρυνση από το 15ετές υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας, χωρίς όμως να συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, σε μία διαγραμματική συγκυρία η οποία περισσότερο έχει πλέον ανάγκη το “χώνεμα” των ρεκόρ, παρά την περαιτέρω “αδιόρθωτη” άνοδο.
Πέτρος Στεριώτης,

Διαχειριστής χαρτοφυλακίου
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
