7 Ιουνίου 2024- Ο μεθοδικός σερίφης ⭐️⭐️⭐️: Η καλή άμυνα φέρνει την επίθεση και τη νίκη

  • Η μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0.25% απο την ΕΚΤ η επιστροφή των υγιών δανείων στις τράπεζες και η επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών.
Ανακοινώθηκε η πρώτη από τις πολλές μειώσεις επιτοκίων και όσο να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν μέσω μερισμάτων για τις Τράπεζες δεν είναι το καλύτερο σενάριο για το μέλλον.
Τα έσοδα από τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα μειωθούν όσο και να λένε ότι είναι θετικό, γιατί θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης και κινδύνου καθώς και τους τόκους καταθέσεων.
Το μόνο καλό που προσφέρουν οι μειώσεις επιτοκίων είναι η ανακούφιση στις ευάλωτες τάξεις των δανειοληπτών ωφελώντας την ποιότητα του ενεργητικού των Τραπεζών ενώ για τους servicers εκτός των άλλων είναι το καλύτερο εργαλείο στην φαρέτρα τους.
Με λίγα λόγια, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι δανειολήπτες και οι servicers ενώ όσο θα συνεχίσει η πτώση επιτοκίων οι Τράπεζες θα πρέπει να βρούν απο αλλού έσοδα.
Η προσδοκία έκδοσης νέων δανείων θα παραμείνει προσδοκία και αυτό φαίνεται από τους όγκους ενδιαφέροντος που συνεχώς μειώνονται.
Η κοινωνία που έχει κουραστεί και ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές τιμές των ακινήτων και οι αυστηροί όροι των τραπεζών δε συνάδουν αλλά ούτε προτρέπουν σε νέα δοκιμή ανάληψης ρίσκου οπότε η επιστροφή υγιών δανείων στις τράπεζες είναι μονόδρομος.
Οι προϋποθέσεις μεταξύ Τραπεζών και servicers και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι στο καλύτερο σημείο. Τα κέρδη απ;o την επιστροφή που θα αποκομίσουν οι servicers και κατ΄ επέκταση τα ΜΕΖΖ είναι πολλαπλάσια των τιμών που είχαν αγοραστεί απο τις Τράπεζες.
Μην ξεχνάμε ότι έχουν περάσει (ΚΑΙΡΟ και ΦΒΜΕΖΖ) δύο χρόνια των προϋποθέσεων και ωρίμανσης που χρειάζεται από τότε που οι services είχαν αγοράσει ενώ μέσα σε αυτά απέκτησαν προίκα – δώρο δάνεια που ούτως η άλλως ήταν υγιή.
Χρονικά κουμπώνει τέλεια η αρχή μείωσης επιτοκίων με την επιστροφή υγιών δανείων στις τράπεζες. Κανένα ΜΕΖΖ δεν θα υστερήσει, ενώ η έμφαση που δίνεται στο ΦΒΜΕΖΖ είναι γιατί έχει στη κατοχή του σε ποσοστό το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Συμπερασματικά οι Τράπεζες αγοράζοντας από τους servicers – MEZZANINE  δάνεια υγιή θα αυξήσουν το ενεργητικό τους και συνάμα τα κέρδη.
***
Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών θα φέρει δοκιμασίες όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Για τη χώρα μας εν τάχει είχαμε πει κάποια πράγματα με το σημαντικότερο ότι μπορεί να επηρεάσουν τα ποσοστά των αποτελεσμάτων το χρηματιστήριο, όμως ο Έλληνας πολίτης δεν αντέχει νέους πειραματισμούς και στις εθνικές εκλογές θα ζητήσει τη σταθερότητα.
Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν κυλούν τόσο ομαλά, γιατί τώρα για αυτούς ξεκινάει ο πειραματισμός των πολιτών ενάντια στα κυβερνώντες.
Τα ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους και σε περίπτωση που κάποιο κυβερνήσει τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα σε πολλά θέματα και η συνεννόηση θα είναι επίπονη και με μεγάλες καθυστερήσεις σε αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν άμεσα.
Σε αυτό το σημείο έρχεται το θέμα Ουκρανία που κανείς δεν γνωρίζει τις εξελίξεις.
Όλα αυτά σας τα λέω γιατί στο κομμάτι επενδύσεων θα ήθελα να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην έχουμε πιστωτικά ανοίγματα.
Εμείς πάντα θα είμαστε αισιόδοξοι, γιατί αυτό είναι το σωστό όμως η καλή άμυνα φέρνει την επίθεση και τη νίκη.
Είς το επανιδείν
 
επιτοκίων
(Ο μεθοδικός σερίφης ⭐️⭐️⭐️)
  • Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο