Την καλημέρα μου σε όλα τα παιδιά. Δυστυχώς η περίοδος διακρίνεται από πλήρη ασάφεια πορείας. Ακόμα και οι ισχυροί που πούλησαν τράπεζες δεν περιμένανε το τσουνάμι Τrump. Συμπτωματικές οι πωλήσεις, σε μια περίοδο που οι αγοραστές δώσανε την ευκαιρία στους μεγάλους να βγούνε. Η ζήτηση για χαρτιά ήταν το αποφασιστικό σημείο εξόδου και όχι κάποιο σενάριο συνωμοσίας.
Τι κάνουμε τώρα ? Θα ξεκινήσω από τα αρνητικά στοιχεία των ημερών.
1ον Η αγορά δεν γνωρίζει αν οι δασμοί ήρθαν να μείνουν ή αποτελούν διαπραγματευτικό όπλο του Trump. Σε περίπτωση που ήρθαν να μείνουν η αγορά ακόμα δεν έχει αποτιμήσει το κόστος αυτό στις μετοχές. Και τι εννοώ.
- Για παράδειγμα η Apple που εισάγει την πλειοψηφία των προϊόντων της από τρίτες χώρες θα κληθεί να καλύψει το δασμολογικό κόστος. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το κόστος αυτό δεν μπορεί να μετακυλήσει στους πελάτες και ακόμα και να γινόταν θα γινόταν με παράλληλη μείωση της ζήτησης.
Μια Apple λοιπόν που θα σημειώσει μείωση του περιθωρίου κέρδους της θα πρέπει μετοχικά να αποτιμηθεί εκ νέου. Το ίδιο θα συμβεί σε όλη την αγορά για ολες τις μετοχές. Τονίζω και πάλι το ΣΕΝΑΡΙΟ αυτό δεν ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ αποτιμηθεί στις μετοχές.
2ον Κανείς δεν γνωρίζει τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχουν οι δασμοί σε επενδυτικά κλπ προϊοντα.
Τι εννοούμε
- Μια Αμερική σε ύφεση, μια ΚΙΝΑ με σαφές μείωση των εξαγωγών, χώρες του ΟΠΕΚ με σαφέστατη μείωση των τιμών πετρελαίου και γενικά ένας πλανήτης με ζημιές, δεν γνωρίζουμε ποτέ τι παράπλευρές επιπτώσεις θα έχει.
Για παράδειγμα δεν ξέρουμε οι τράπεζες του πλανήτη τι έκθεση έχουν σε εταιρίες που εμπλέκονται άμεσα με τις παραπάνω ζημιές.
- Δεν γνωρίζουμε τι έκθεση υπάρχει σε επενδυτικές εταιρίες, δεν ξέρουμε καν πόσες εταιρίες μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα κοστολόγια και τι κανόνια θα σκάσουν στους επόμενους 12 μήνες. Ολά τα παραπάνω θα τα δούμε μετά την δημοσίευση και του 2ου τριμήνου ίσως και του 3ου τριμήνου των εταιριών.
3ον Ένας πλανήτης με έντονη μεταβλητότητα στο συνάλλαγμα σημαίνει και έντονες μεταβολές στις κινήσεις κεφαλαίων, κυρίως επενδυτικών.
- Αν για παράδειγμα η Αμερική στοχεύει να μείωση την αξία του δολαρίου από το 1.1 στο 1.2 του Ευρώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια θα φύγουν από επενδύσεις και μετοχές σε δολάρια και θα στραφούν αλλού. Από τον Ιανουάριο τέτοιες κινήσεις είχαμε δει με άμεσα κερδισμένη την Ευρώπη.
Όλα τα παραπάνω περιγράφουν έναν πλανήτη που βαδίζει στο άγνωστο.
Υπάρχουν ωστόσο και τα θετικά στοιχεία και πρέπει κανείς να τα λάβει υπόψη του πριν αποφασίσει να αποχωριστεί τις μετοχές του.
Α. Οι μεγάλες κρίσεις, οδηγούν σε μεγάλες αποφάσεις που διαφορετικά δεν μπορούσαν να ληφθούν. Ενδεικτικά και μόνο την περίοδο της κατάρρευσης της Lehman brothers ακολούθησε ένα τεράστιο κύμα διοχέτευσης ρευστότητας από την Κεντρική τράπεζα της Αμερικής. Ρευστότητα διοχετεύθηκε μέσω των QE και την περίοδο του Covid.
- Η Ευρώπη λοιπόν ήδη συζητάει την επίσπευση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Για μείωση επιτοκίων πιέζει και ο Trump και σοβαροί αναλυτές στην Αμερική αρχίζουν να μιλούν για την ανάγκη πιο επιθετικών κινήσεων από την FED.
Τι σημαίνει αυτό ? Μια πλημμύρα ρευστότητας για να σβηστεί το πρόβλημα των δασμών. Πλημμύρα ρευστότητας σημαίνει και καλύτερες τιμές στο Χρηματιστήριο και ίσως και νέα υψηλά.
Β. Οι δασμοί ίσως να αποτελούν απλό διαπραγματευτικό όπλο. Προσωπικά το πιστεύω σε έναν βαθμό αλλά δεν πιστεύω ότι θα γυρίσουμε στα αρχικά επίπεδα. Οι διαπραγματεύσεις θα αφήσουν κάτι που θα μείνει.
- Ίσως όχι 34% για παράδειγμα στην ΚΙΝΑ αλλά ένα 10% παντός λογικά από όλη αυτή την ιστορία κάτι θα μείνει και αυτό θα κοστολογηθεί. Ανάλογα με το πόσο είναι αυτό το κάτι θα έχουμε και μια σαφέστερη εικόνα για την αγορά.
Προφανώς δεν υπάρχει απάντηση για το που πάμε. Ωστόσο προσωπική μου πάντα άποψη, συγκεκριμένα χαρτιά, που δεν έχουν έκθεση σε δασμούς και δεν είχαν λόγο να διορθώσουν έντονα με τα πρώτα θετικά νέα θα ανακάμψουν.
- Μερικά δε από αυτά και αναφέρω την ΑΡΑΙΓ ως παράδειγμα ίσως να ευνοηθούν από την νέα πραγματικότητα. Φανταστείτε μια ΑΡΑΙΓ να λειτουργεί σε περιβάλλον μειωμένων τιμών καυσίμων, με ένα δολάριο χαμηλότερο και σε ένα περιβάλλον οπού η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια της.
Στο ίδιο θετικό περιβάλλον ίσως βρεθεί η ΜΠΕΛΑ που μάλλον θα ψωνίζει φτηνότερα μιας και οι Κινέζοι θα προτιμούν να πουλάνε Ευρώπη με έκπτωση αντί για Αμερική με δασμούς, ένας ΙΚΤΙΝΟΣ που ταλαιπωρήθηκε στο παρελθόν από το υψηλό κόστος μεταφορών που μάλλον θα μειωθούν δραματικά κλπ.
- Για όσους προτιμούν Αμερική, χαρτιά που δεν έχουν σχέση με τους δασμούς όπως για παράδειγμα η UPST, η ROOT, η WULF κλπ και που κατέρρευσαν λόγω της αγοράς και μόνο ειδικά στο σενάριο της διαπραγμάτευσης των δασμών προφανώς θα ευνοηθούν. Τα ελατήρια σχεδόν πάντα γυρνάνε πίσω.
Φιλικά ΟΑΚ
PS 1 Προτροπές δεν κάνουνε, ερασιτεχνικά μοιραζόμαστε απόψεις, χαρτιά κατέχουμε από όλα τα παραπάνω που αναφέραμε. Για συμβουλές απευθυνθείτε στους ειδικούς.
PS 2 Εκείνος ο ΦΑΙΣ λίγο στήριξη δεν παρέχει ? Αν μη τι άλλο για τα προσχήματα και μόνο το να πουλά χαρτιά στο 4.7 και λίγες μέρες μετά να είσαι τόσο χαμηλά ακόμα και σε περίοδο έντονης κατάρρευσης δεν βοηθάει την εικόνα σου.
Και μιας και είσαι νέος στο ταμπλό φρόντισε άμεσα να αναστρέψεις το κλίμα πριν δημιουργήσεις κακή εικόνα που θα σε συνοδεύει για μεγάλο διάστημα.

