Θα ήθελα να θέσω υπόψη της Ε.Κ. μερικά θέματα που κινούνται στο όριο της νομιμότητας και πολλές καταχρηστικές πρακτικές που ακολουθούν πολλές εισηγμένες, με αποτέλεσμα να βάλλονται τα συμφέροντα των μικρομετόχων.
Θα σας αναλύσω μερικά παραδείγματα:
-
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ
Θα ξεκινήσω με την συγχώνευση της ΕΚΤΕΡ με τον ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ.
Δεν θα αναφέρω τα της συγχώνευσης , γιατί σίγουρα τα γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Ουτε για το νομότυπο της διαδικασίας, γιατί με τους δικηγόρους και τους νομικούς συμβούλους που έχουν, σίγουρα όλα θα είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.
Υπάρχουν όμως πολλά θέματα που κινούνται στο όριο της νομιμότητας και το μόνο μέσο που έχουμε οι μικρομέτοχοι να στραφούμε για βοήθεια ειναι η Ε.Κ.
-
Ο κος Σιψας λοιπον, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΕΚΤΕΡ ανεβάζει το ποσοστό του στην εταιρεία, μέσω της συγχώνευσης. Η αποτίμηση της συγχώνευσης αυτής στηρίχθηκε στην αποτίμηση του ορκωτού εκτιμητή.
Ο ορκωτός στην έκθεσή του αποποιείται των ευθυνών του και ουσιαστικά λέει ότι την αποτίμηση την έβγαλε με βάση ότι του είπαν οι … πελάτες του, δηλαδή η Εκτέρ. Επίσης η ανάθεση στον ορκωτό για να κάνει την αποτίμηση έγινε μία μέρα πριν κάνει την αποτίμηση.
-
Δηλαδή έκανε την αποτίμηση σε μία μέρα από την ανάθεση. Επίσης η αποτίμηση είναι πολλές φορές υψηλότερη από την ίδια αποτίμηση που είχε γίνει 6 μήνες πριν. Η αποτίμηση του ξενοδοχείου , μέσα σε 6 μήνες πολλαπλασιάστηκε για να γίνει η σχέση ανταλλαγής ακριβά.
Κοινώς ο κος Σιψας πούλησε στην ΕΚΤΕΡ το ξενοδοχείο του, σε πολλαπλάσια αξία από την πρόσφατη απόκτησή του και μάλιστα φόρτωσε και τα δάνειά του στην ΕΚΤΕΡ, χωρίς να τα υπολογίσει στο τίμημα.
-
Ερωτήματα που προκύπτουν για το εύλογο της έκθεσης αποτίμησης του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα (Εκτιμητής)
Σχετικά με την αξία της Ενεργειακός Κόμβος (Απορροφώμενη)
Βασική μέθοδος αποτίμησης της Απορροφώμενης είναι η αναπροσαρμοσμένη Καθαρή Θέση με την οποία ο αποτιμητής καταλήγει σε αξία 11.9 εκ ΕΥΡΩ.
Ποιες είναι οι προσαρμογές που έγιναν στα assets και τα liabilities της Εταιρείας για να προκύψει αυτή η Καθαρή Θέση η οποία με 31/12/2023 ανερχόταν σε 15.4 εκ ΕΥΡΩ? Πιο συγκεκριμένα :
Α) Καθώς απ’ όσο φαίνεται και από το site της εταιρείας του Εκτιμήτη https://ig-audit.com/about-us/ δεν προκύπτει ότι η Εταιρεία διαθέτει τμήμα real estate και καθώς βασικό asset της Απορροφώμενης αποτελεί το ξενοδοχείο στην Πάρο, ανατέθηκε σε ανεξάρτητο εξειδικευμένο σύμβουλο real estate μια καινούρια αποτίμηση?
Β) Πως έγινε η προσαρμογή του fair value των υποχρεώσεων της Εταιρείας? Χρησιμοποιήθηκαν επιτόκια της αγοράς με βάση τη διάρκεια των δανείων?
Γ) Η εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά για τις περιόδους από το 2018 έως το 2021 ( φορολογικός έλεγχος διενεργείται τώρα όπως διαβάζουμε στις Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις της ΕΚΤΕΡ). Τι προβλέψεις έγιναν από τον Εκτιμητή για το συγκεκριμένο ρίσκο?
Δ) Η βασική μέθοδος αποτίμησης έχει επιβεβαιωθεί και από τη μέθοδο συγκρίσιμων συναλλαγών καθώς βρίσκεται μέσα στο αναγραφόμενο εύρος, όμως σε κανένα παράρτημα δεν εμφανίζεται η λίστα αυτή όπως πρέπει σε οποιαδήποτε έκθεση αποτίμησης.
Ε) Ποιο είναι το EBITDA της εταιρείας πάνω στο οποίο βασίστηκε το multiple και τι προσαρμογές έχουν γίνει σε αυτό? Αν και στις οικονομικές της καταστάσεις, η Απορροφώμενη δεν δείχνει το υπολογισμένο EBITDA, τα μικτά της κέρδη για το 2022 και το 2023 δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση αυτά τα επίπεδα αποτίμησης με τα multiples που διαβάζουμε στην Έκθεση.
ΣΤ) Όπως διαβάζουμε στις Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις της ΕΚΤΕΡ το τίμημα εξαγοράς για το 56% της Απορροφώμενης τον Ιανουάριο του 2024, μόλις 8 μήνες πρίν την έκθεση αποτίμησης, ανήλθε σε 2.5 εκ ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί σε αξία για το 100% της επιχείρησης περίπου 4.4 εκ ΕΥΡΩ. Πως λήφθηκε υπ όψιν το συγκεκριμένο γεγονός καθώς μιλάμε για πραγματοποιημένη συναλλαγή για την ίδια εταιρεία? Τι άλλαξε δραστικά στους 8 αυτούς μήνες στην αξία της Εταιρείας?
Ζ) Η εταιρεία Ενεργειακός Κόμβος από το 2016 και μετά έχει σχεδόν κάθε χρόνο ζημιογόνες χρήσεις. Πως έχει ληφθεί το συγκεκριμένο γεγονός την αποτίμησης της Εταιρείας?
Σχετικά με την αξία της ΕΚΤΕΡ
Βασική μέθοδος αποτίμησης της Απορροφώμενης είναι η αναπροσαρμοσμένη Καθαρή Θέση με την οποία ο αποτιμητής καταλήγει σε αξία 26.9 εκ ΕΥΡΩ.
Α) Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος αποτίμησης σα βασική μέθοδος για μια Εταιρεία η οποία είναι κατεξοχήν εταιρεία παροχής υπηρεσιών και η αξία της βασίζεται στην κερδοφορία της?
Β) Γιατί δεν λήφθηκε υπ όψιν η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης, η οποία για πάνω από 1 χρόνο βρίσκεται σταθερά πάνω από το επίπεδο του 1.2 ΕΥΡΩ με ικανοποιητικούς μάλιστα όγκους? Από την αρχή του 2024, μάλιστα και μέχρι την δημοσίευση της Έκθεσης, η Εταιρεία διαπραγματευόταν με 80% premium από την εκτιμώμενη αξία.
Γ) Όπως και με την Απορροφώμενη, η βασική μέθοδος αποτίμησης έχει επιβεβαιωθεί και από τη μέθοδο συγκρίσιμων συναλλαγών καθώς βρίσκεται μέσα στο αναγραφόμενο εύρος, όμως σε κανένα παράρτημα δεν εμφανίζεται η λίστα αυτή όπως πρέπει σε οποιαδήποτε έκθεση αποτίμησης.
Δ) Τι προσαρμογές έχουν γίνει στο EBITDA της Επιχείρησης?
Ε) Λήφθηκε υπ όψιν η εκτιμώμενη αξία της Ενεργειακός Κόμβος (καθώς και άλλων παγίων) στην άσκηση συγκρίσιμων συναλλαγών? Αν δεχτούμε την αποτίμηση Απορροφώμενης, τότε με μια απλή sum of parts άσκηση, η αξία της ΕΚΤΕΡ χωρίς το 56% της Ενεργειακός Κόμβος ανέρχεται σε περίπου 20.3 εκ ΕΥΡΩ. Λαμβάνοντας υπόψην ότι το EBITDA της ΕΚΤΕΡ για το 2023 είναι 7.2 εκ ΕΥΡΩ, προκύπτει ένα multiple χαμηλότερο από το 3, νούμερο αρκετά χαμηλότερο από αυτό που αναφέρεται στην Έκθεση και πολύ χαμηλότερα από τα multiples με τα οποία διαπραγματεύονται ανταγωνίστριες κατασκευαστικές εταιρείες στο ΧΑΑ.
Τα παραπάνω ερωτήματα είμαι σίγουρος ότι τα μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην πορεία της μετοχής από την δημοσίευση της Έκθεσης και μετά.
Όλα τα παραπάνω θα νομιμοποιηθούν τη Δευτέρα στην Γ.Σ. της ΕΚΤΕΡ, που ο μεγαλομέτοχος έχει την πλειοψηφία, και το υπόλοιπο ποσοστό των μικρομετόχων που θα παραβρεθούν, δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό.
Και μάλιστα οι προθεσμίες μεχρι την ΓΣ είναι νόμιμες μεν, αλλά δεν αφήνουν περιθώριο να οργανωθούν οι υπόλοιποι μικρομέτοχοι και να ζητήσουν αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή. Δεν θα έπρεπε η Ε.Κ. να έχει ανεξάρτητους εκτιμητές που να μπορούμε να απευθυνθούμε? Γιατι ένας εκτιμητής που πληρώνεται από την κάθε εταιρεία , πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι?
Ελπίζω εκπρόσωπος της Ε.Κ. να παραβρεθεί στην ΓΣ την προσεχή Δευτέρα.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
Πρόσκληση για τη Γ.Σ. της Ιλυδας στις 22/11/24
https://www.helex.gr/documents/10180/7583782/976_9275_2024_Greek_1.pdf/68db766d-76f5-4561-9772-779ad9af9fad
- Μας καλούν για ΓΣ με μια αόριστη εξήγηση, χωρίς να μας δίνουν πληροφορίες.
Μετατρέψιμο 5ετές ομολογιακό έως 10 εκατ: Με ποιους όρους? Σε τι τιμή θα είναι μετατρέψιμες, ποιο το επιτόκιο?
Το πιο σημαντικό εδώ είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα αντληθούν και ποιος θα βάλει τα λεφτά? Ποιοι θα μπορούν να λάβουν μέρος? Μόνο οι μεγαλομέτοχοι ή και οι μικρομέτοχοι? Γιατί σε 5 χρόνια κι εφόσον μετατραπούν οι ομολογίες σε μετοχές, φυσικά θα γίνει έκδοση νέων μετοχών, άρα οι τότε ήδη κατέχοντες θα υποστούν dilution.
Αυτές τις πληροφορίες δεν θα έπρεπε να τις έχουμε οι μικρομέτοχοι πριν την ΓΣ?
Πήρα τηλέφωνο στο τμήμα εξυπηρέτησης μετόχων και να κάνω τις ερωτήσεις και ο υπεύθυνος μου απάντησε πως ο νομικός σύμβουλος επίτηδες έγραψε αόριστα αυτές τις πληροφορίες κι αυτά τα θέματα θα εξηγηθούν στη ΓΣ.
Πως όμως θα μπορέσουμε να έχουμε εικόνα μέσα σε λίγα λεπτά, να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες και να ψηφίσουμε επί τόπου?
Στην ανακοίνωση γράφουν πως αν μαζευτούν μέτοχοι με πανω του 5% του κεφαλαίου και θέλουν να θέσουν ερωτήματα στην ΓΣ , όπως ορίζει ο νόμος , πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώς την 7/11/24.
Οπότε, η πρόσκληση ΓΣ έγινε Παρασκευή απόγευμα 1/11/24 και οι μικρομέτοχοι είχαμε χρόνο 6 μερες, μαζι με το ΣΚ για να οργανωθούμε, να μαζέψουμε τις κατάλληλες εξουσιοδοτήσεις και να τις καταθέσουμε στην εταιρεία. Είναι εφικτό? Προφανώς όχι, αλλά αυτό θέλουν προφανώς.
Να περνούν τα θέματα χωρίς πολλά πολλά. Γιατί ακόμη και να μαζευτούμε με ποσοστό κάτω του 5%, πρέπει να στείλουμε τις εξουσιοδοτήσεις με τους εκπροσώπους στην εταιρεία με προθεσμία 2 μέρες πριν τη ΓΣ, στο τμήμα μετόχων μέσω ΦΑΞ, όπως λέει η ανακοίνωση.
Άκουσον άκουσον, μέσω φαξ, σε εταιρεία πληροφορικής. Δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τα μέιλ. Πόσοι μικρομέτοχοι έχουν ακόμη φαξ διαθέσιμα?
- Και μάλιστα “Ο μέτοχος καλείται να μεριμνά για την επιβεβαίωση της επιτυχούς αποστολής του εντύπου διορισμου αντιπροσωπου και της παραλαβής του από την Εταιρεία”.
Πότε η Ε.Κ. θα βάλει ένα τέλος σε όλη αυτη την κοροϊδία των μεγαλομετόχων προς τους μικρομετόχους? Για να μην αναφέρω και το δεύτερο θέμα της προσκλησης , σχετικά με τα Stock options.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΗ ΚΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ
Κάθε λίγο και λιγάκι οι μεγαλομέτοχοι και οι διοικήσεις κάνουν δώρο στους εαυτούς τους τεράστια ποσά, από την περιουσία της εταιρείας, με τη μορφή Stock options. Και τώρα δεν μιλάω μόνο για την ‘Ιλυδα , αλλά για σχεδόν το σύνολο των εισηγμένων. Εις βάρος πάντα των μικρομετόχων.
-
Και δεν μιλάω για τα Stock options προς τα στελέχη και τους υπαλλήλους. Αλλά μαζί με αυτά , τη μερίδα του λέοντος, μπαίνει στην τσέπη των μεγαλομετόχων.
Που εκτός από τους παχυλούς μισθούς που δίνουν στον εαυτό τους, παίρνουν κι εξωφρενικά ποσά με τη μορφή Stock options.
Ολα νόμιμα φυσικά, με την έγκριση της ΓΣ. Στην οποία έχουν την πλειοψηφία. Και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό.
-
Που είναι οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης? Ποιος τους ελέγχει? Τα μέλη του ΔΣ που ειναι διορισμένοι από τους μεγαλομετόχους? Θα τολμήσουν ποτέ να μην εγκρίνουν τις αμοιβές?
-
Για ποια εταιρική διακυβέρνηση μιλάμε?
-
Στο εξωτερικό για αυτά τα θέματα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο οι υπόλοιποι μέτοχοι κι όχι οι ωφελούμενοι.
-
Πότε θα γίνει και στην Ελλάδα αυτό? Θέλουμε να μπούμε και στις ανεπτυγμένες αγορές, πανάθεμά μας, με πρακτικές τριτοκοσμικής μπανανίας.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Αν παρατηρήσετε κάθε πρωί στο άνοιγμα της συνεδρίασης, μπαίνουν εντολές και γίνονται πολλές πράξεις με ρετάλια, αξίας μερικών ευρώ, σε μετοχές μικρής εμπορευσιμότητας. Ποιος πχ πουλάει κάθε πρωί 5 μετοχες ΣΕΝΤΡΙΚ στο -3% ή ΦΛΕΞΟ 1 μετοχή στο -5% και γιατί?
-
Ναι, μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση της τιμής αυτές οι πράξεις, αλλά κάποιος που βλέπει τις τιμές και δεν ειναι επαγγελματίας, επηρεάζεται από αυτές τις διακυμάνσεις. Τί σκοπό έχετε να κάνετε με αυτό το πρόβλημα?
Αυτές οι εντολές είναι εργαλείο αυτών που θέλουν να χειραγωγούν τις μετοχές και να τις κρατούν χαμηλά, για δικούς τους λόγους. Δεν θα έπρεπε να ελέγχονται για αυτές τις πράξεις, ειδικά αν τις κάνουν χρηματιστηριακά γραφεία, που δεν πληρώνουν προμήθειες, άρα υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού?
-
Σας έχω στείλει και στο παρελθόν συγκεκριμένες καταγγελίες για παρόμοιες περιπτώσεις, με συγκεκριμένες εταιρείες και ποσά.
Αφού το μέιλ μου πήρε αριθμό πρωτοκόλλου, μου απάντησαν μετά από 2 μήνες ότι η υπόθεση ανατέθηκε σε κάποιον υπάλληλο να την εξετάσει. Το είχα ξεχάσει, μέχρι που δύο χρόνια μετά μου ήρθε η απάντηση, ότι εξετάσατε την περίπτωση και δεν βρήκατε τίποτα μεμπτό.
Μάλιστα!
Ποια η θέση της Ε.Κ σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις? Ποια θεσμικά εργαλεία και τι κινήσεις έχει κάνει για να βάλετε τέλος σε αυτές τις πρακτικές?
-
Που είναι φυσικά καθόλα νομότυπες, αλλά είναι και ηθικές? Από πλευράς εταιρικής διακυβέρνησης εννοώ, δεν ψάχνουμε ηθική στο Χρηματιστήριο, αλλά νομιμότητα.
Σε πόσες Γ.Σ έχει παραβρεθεί για να ελέγξει αν τηρούνται οι κανονισμοι? Προσωπικά σε αυτές που εχω παει δεν έχω δει ποτέ εκπρόσωπο της ΕΚ.
-
Κι αν μετά από καταγγελίες βάζετε ένα πρόστιμο , αυτό ειναι δυσανάλογα μικρό και μπαίνει συνήθως στην εταιρεία και όχι στην διοίκηση. Με αποτέλεσμα το πρόστιμο να μοιράζεται αναλογικά σε όλους μας.
Μήπως η ΕΚ θα πρέπει να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για όλα τα παραπάνω ? Γιατί άκουσα σήμερα το πρωί τον υπουργό στο ραδιόφωνο, να λέει ότι υπάρχει Ε.Κ., που ελέγχει ότι έχει σχέση με το χρηματιστήριο.
-
Μάλλον ο υπουργός δεν αναρωτήθηκε αν σας έχει δώσει τα εργαλεία, το προσωπικό και τους κατάλληλους νόμους να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Το υπάρχον νομοσχέδιο είναι αρχαίο και δεν καλύπτει καμία από τις περιπτώσεις που ανέφερα παραπάνω. Ούτε δίνει λύσεις στα παραπάνω προβλήματα.
Μήπως η πρόεδρος της Ε.Κ. θα πρέπει να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, για τα πραγματικά προβλήματα του χρηματιστηρίου, γιατί αυτοί δεν φαίνονται να έχουν την παραμικρή ιδέα?
-
Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος ύπαρξης της Ε.Κ. πέρα από της προστασία των μικρομετόχων? Πιστεύετε ότι κάνετε καλά τη δουλειά σας ή ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης? —
ΧΛΙΒΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο