9 Ιουλίου 2024- ΧΑ- ΟΑΚ: Αυτό, που δεν έχουμε περιγράψει ακόμα…

Αν θέλαμε να ομαδοποιήσουμε τις εισηγμένες εταιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα διακρίναμε τις εξής ομάδες :

Α. Η ομάδα των εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η ΑΡΑΙΓ, ο ΜΥΤΙΛ, ο ΟΠΑΠ, η ΜΟΗ κλπ

Β. H ομάδα των τραπεζών που αποτελούν μεν μέλη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά έχουν δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Γ. Η ομάδα των εταιριών μεσαίας και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως η ΙΝΛΙΦ, η ΑΣΚΟ, η ΔΟΜΙΚ, η ΕΛΣΤΡ, το EXAE, η ΕΥΑΘ κλπ

Δ. Η ομάδα των μικρών ποιοτικών χαρτιών που αν και μικρά αποτελούν σχεδόν πάντα φτηνές επιλογές, με καλές μερισματικές αποδόσεις αλλά ανύπαρκτη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ε. Η ομάδα των μικρών αλλά όχι και τόσο ποιοτικών χαρτιών που δεν κάνουν τεμάχιο στο ταμπλό, που ελπίζουν μια ζωή για το Turn around και που σε κάποιες περιπτώσεις βγάζουν κέρδη ή έχουν μαζεμένο ισολογισμό και σε άλλες αποτελούν ναυάγιο έτοιμο να βυθιστεί και ο θεός ξέρει πώς πληρώνουν το ενοίκιο τους.

  • Η προσωπική μου πάντα εκτίμηση, και σας την έχω ξαναγράψει είναι ότι το ΧΑΑ θα δεί στο αμέσως προσεχές διάστημα (έως τριών ετών) διαστημικές συμπεριφορές σε πολλά χαρτιά.

Αυτό που έχουμε περιγράψει είναι η εισροή πολύ μεγάλων κεφαλαίων στα χαρτιά μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τις τράπεζες και λιγότερο μεν αλλά αξιοσημείωτων δε στα χαρτιά μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

  • Αυτό που δεν έχουμε περιγράψει ακόμα, είναι τι θα ακολουθήσει αμέσως μετά, κρίνοντας και την συμπεριφορά του Έλληνα όταν έχει γεμάτη τσέπη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο πλούτος που θα δημιουργηθεί στους μικρομετόχους των παραπάνω κατηγοριών να διαχυθεί στα υπόλοιπα χαρτιά και μαζί με τα παραπάνω κέρδη θα δούμε σταδιακά και τη εισροή κεφαλαίων από νέους παίκτες της αγοράς που χάσανε μεν το αρχικό ράλι αλλά θα λάβουν θέση στο επερχόμενο ράλι της μικρής κεφαλαιοποίησης.

  • Και φυσικά η μικρή κεφαλαιοποίηση λόγο έλλειψης βάθους είναι αυτή που στο τέλος της ημέρας θα δώσει τα υπερκέρδη.

Γιατί το να ανέβει ο ΜΥΤΙΛ, η ΜΠΕΛΑ, η ΜΟΗ κλπ επί 5 φορές είναι απίθανο. Το να πάει όμως η εταιριούλα των 10 και 20 και 30 εκατ. ευρώ επί 5 φορές ή ακόμα παραπάνω θα είναι μάλλον το πλέον πιθανό σενάριο. Οι δε ακόμα μικρότερες που θα διαθέτουν και τσαχπινογαργαλιάρηδες μετόχους θα ζήσουν μέρες 99.

  • Από τις παραπάνω ημέρες απέχουμε και αν με ρωτάτε θα τις δούμε, αφού πρώτα τρέξει η μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Πρέπει να βγούν κέρδη από τα σοβαρά χαρτιά για να μετακυληθούν στα μικρότερα, γιατί νέο χρήμα στην παρούσα φάση δεν τολμάει να μπει. Ο κόσμος δεν έχει πειστεί ακόμα. Θα πειστούν μετά της 2.500 μονάδες και αφού γίνει το ΧΑΑ talkf of the town.

Προφανώς, κάποια χαρτιά θα μηδενίσουν πριν πάτε ταμείο και συνεπώς μην βιαστείτε να τοποθετηθείτε.

Λίγη υπομονή και εδώ θα είμαστε να αναλύσουμε λεπτομέρειες και να παραθέσουμε ιδέες.

Φιλικά

εταιρίες

ΟΑΚ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο