9 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε κόμβο πράσινης ενέργειας

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, αριστερά, συνομιλεί με την ομόλογό του από τη Μάλτα Miriam Dalli, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την Υπουργική Σύνοδο Ενέργειας MED9

  • Αξιωματούχοι από εννέα νότιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της υπεράκτιας αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να προσπαθήσουν να μετατρέψουν την περιοχή της Μεσογείου σε κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αποτρέψουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Οι υπουργοί ενέργειας της Κύπρου, της Σλοβενίας και της Μάλτας, ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας καθώς και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι εργάζονται για τη δημιουργία κοινών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διασυνοριακά χωρίς τη γραφειοκρατία που θα μπορούσε ενδεχομένως να απωθήσει τους επενδυτές.

Κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ηγηθεί μιας νέας μελέτης για το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής για την οποία θα ληφθεί «ενημερωμένη λήψη αποφάσεων και συγκεκριμένη δράση» για την προώθηση έργων πράσινης ενέργειας.

  • Η δήλωση έγινε στην Υπουργική Σύνοδο Ενέργειας MED9 στη Λάρνακα

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι λεγόμενες χώρες MED9 εξετάζουν τρόπους παραγωγής πράσινης ενέργειας από υπεράκτιες πλατφόρμες λόγω της αυξανόμενης σπανιότητας γης στις μεσογειακές χώρες για την κατασκευή τέτοιων έργων.

  • Ο Παπαναστασίου είπε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη αναλάβει πιλοτικά έργα υπεράκτιας
    αιολικής ενέργειας σε ρηχά νερά, τα αποτελέσματα των οποίων θα μελετηθούν από άλλα κράτη MED9 για να προσαρμόσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για ενέργεια που παράγεται από κύματα και πλωτές φωτοβολταϊκές μονάδες, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη χωρητικότητα στη Νότια Ευρώπη για τέτοιες τεχνολογίες λόγω της άφθονης ηλιακής ακτινοβολίας.

  • Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ενέργειας της Ισπανίας Joan Groizard δήλωσε ότι οι μεσογειακές χώρες «μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης», επειδή είναι οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Μια βασική πρόκληση για την αξιοποίηση υπεράκτιων εγκαταστάσεων παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι η σύνδεσή τους σε υπάρχοντα χερσαία δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και διασυνδέσεις για μετάδοση σε άλλες χώρες.

  • Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, δήλωσε ότι το Αιγαίο έχει από τις υψηλότερες δυναμικότητες αιολικής ενέργειας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει «μεγάλο περιθώριο συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών».

Είπε ότι η Ελλάδα έχει θέσει στόχο να εισαγάγει 2 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα έως το 2030, επεκτείνοντας το σε 10 GW έως το 2040 και 17 GW έως το 2050.
Η πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Federica Ferrari Bravo, δήλωσε: «Η προσιτή πράσινη
ενέργεια είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για την ειρήνη»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ 
*

MED9

Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο