Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

Στην τελική ευθεία έχει μπει η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας πλωτής μονάδας «υποδοχής» φορτίων LNG της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο. Όπως είχε γράψει το Insider.gr, ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η εμπορική «πρεμιέρα» θα γινόταν στις 30 Απριλίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε κατά λίγες ημέρες αργότερα, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τελικές δοκιμές της υποδομής.

Με την εκκίνηση του έργου, η χώρα μας θα αποκτήσει δεύτερο σημείου εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετά το τερματικό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η υποδομή αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Ο προσανατολισμός του FSRU της Gastrade είναι περισσότερο εξαγωγικός, με την πλειονότητα των εισαγωγών LNG να προορίζονται για τις υπόλοιπες αγορές της νότιας και κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα, η υποδομή στην πρωτεύουσα του Έβρου θα δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή θα διευκολύνει έτι περαιτέρω τις εισαγωγές, σε μία μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.

Επομένως, όπως έχει γράψει το insider.gr, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και σε σημαντικό βαθμό με τη συνδρομή του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» (μέρος του οποίου αποτελεί ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας), το καύσιμο θα μπορεί να μεταφερθεί από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο