Όταν ως οικονομία λογαριάζεις στα έσοδα σου 3 δισ. ευρώ μόνιμα ετήσια πρόστιμα και 20 δισ. ευρώ έκτακτα (για να μοιράζεις κουπόνια) προκοπή δεν θα δεις…
Ως κυβέρνηση θα τα βολέψεις βέβαια. Θα περάσεις στον επόμενο χρόνο της θητείας σου. Θα δείξεις και τον λαϊκισμό σου.
Αλλά ως οικονομία δεν θα μπορείς να αποδείξεις κάτι. Δεν θα δώσεις τις απαντήσεις που θα σου ζητηθούν, ως κυβέρνηση, για εκείνα που πρόσφερες με την δική σου πολιτική, να καλυφθούν οι ανάγκες της.
Και αν ζητάς μια εικόνα να επιβεβαιώνει αυτά που εκφράζουμε ως επιφυλάξεις και φόβους ας ρίξουμε μια ματιά στο περιτύλιγμα του λαϊκισμού της ενεργειακής πολιτικής. Αυτής που τρέχει ήδη.
Ποια είναι τα “πεπραγμένα” στο μέγα και σύνθετο αυτό κομμάτι της οικονομίας μας;
Ότι πήραμε από τους ολιγάρχες… ποσοστό από τα ολιγαρχικά κέρδη τους… θα τα κάνουμε λαϊκές επιδοτήσεις και με αυτό τον τρόπο θα βγάλουμε το τέλος του καλοκαιριού και τον χειμώνα που έρχεται;
Λέγεται ενεργειακή πολιτική αυτό; Ενεργειακή πολιτική που να στέκεται και κυρίως να διορθώνει όλα εκείνα που οδήγησαν το οικιακό ηλεκτρικό να απαιτεί ένα μισθό να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού.
Έτσι θα πάμε; Έτσι θα συνεχίσουμε;
Αισθάνεται η κυβέρνηση ότι έχει περιφρουρήσει (ας μη πούμε την οικιακή κατανάλωση μόνο αλλά ας βάλουμε στο ερώτημα και την παραγωγή) τους δρόμους για να μη μεταφερθεί περισσότερος πληθωρισμός από τον βέβαιο του 3% (Eurostat).
Γιατί αυτό θα δούμε (το φθινόπωρο) που θα περάσει το κατώφλι της οικονομίας η νέα κρίση τιμών καταναλωτή; Και ας λένε ότι θέλουν να λένε οι αναλύσεις που ευνοούν την πολιτική εσόδων… της κυβέρνησης από τα πρόστιμα και μόνο τα πρόστιμα (!!).
Και πάμε τώρα και σε κάποιο “δια ταύτα” της οικονομικής μας πολιτικής μιας και (όπως αναμένεται) τον άλλο μήνα έχουμε θα ακούσουμε τα καλά νέα της από την ΔΕΘ. Τον δε Οκτώβριο στην Βουλή μας περιμένουν τα (επίσης άριστα) με τον προϋπολογισμό του 2025.
Υπάρχει η αίσθηση ότι τελικά καταπολεμήσαμε την ακρίβεια και ήδη βαδίζουμε τον δρόμο της λογικής των τιμών στην αγορά που την επέβαλε κάποια πολιτική επιλογή στην οικονομία και όχι μόνο η φτώχεια του μισθού των 650-700 ευρώ (στην τσέπη);
Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια και χωρίς να προκαλέσουμε τις νέες και τους νέους της χώρας ότι τους εξασφαλίσαμε (έστω και για μια 10ετία) τις δυνατότητες εργασίας και ανθρώπινης αμοιβής ώστε να μη τους προβληματίσει η μετανάστευση; Να είναι θετικοί στην παραμονή τους στην χώρα και (ιδίως) στη συμμετοχή τους στην ανατροπή της υπογεννητικότητας που είναι ήδη εδώ…Και θα ανατρέψει τα πάντα στην οικονομίας μας;
Αν δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε απαντήσεις (πειστικές όμως) σε όλα τα ερωτήματα που διατυπώσαμε παραπάνω, καλύτερα να αποφύγουμε να περιγράψουμε (όπως συνηθίζεται) το στίγμα της οικονομικής πολιτικής μας, από την ΔΕΘ.
Ας δεχθούμε επιτέλους ότι τόσο το ενεργειακό (με την νέα κρίση που φέρνει λόγω των εξελίξεων και στη Μέση Ανατολή) όσο και την ακρίβεια (που βλέπει τα πρόστιμα και γελάει…) δεν θα είναι σε θέση να τα καταπολεμήσει η οικονομία μας. θα τα καταπολεμήσει μόνο η φτώχεια. Η φτώχεια δυστυχώς (που έχει δρομολογηθεί) θα μας οδηγήσει στο μόνο “πρακτικό” αποτέλεσμα…