Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Βρετανία τον Απρίλιο

επιχειρήσεων

πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο και ένα βασικό βασικό μέτρο μειώθηκε ελάχιστα, ωθώντας τους επενδυτές να αποσύρουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τον πρωθυπουργό Rishi Sunak πριν από τις εκλογές φέτος.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% ετησίως τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας απότομη πτώση από την αύξηση 3,2% τον Μάρτιο και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, όταν ανερχόταν στο 2,0%, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας – η οποία έχει στόχο τον πληθωρισμό στο 2% – και οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μεγαλύτερη πτώση στο 2,1%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – ένας βασικός δείκτης της πίεσης των εγχώριων τιμών για την BoE – ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν επίσης.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα μετά τα στοιχεία και οι επενδυτές αποτίμησαν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της BoE τον Ιούνιο σε μόλις 18%, από 50% την Τρίτη.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια πιο απότομη πτώση του πληθωρισμού μετά από μια πτώση 12% στα ρυθμιζόμενα οικιακά τιμολόγια ενέργειας που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

«Ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται απότομα, αυτή η έκθεση θα αποτελέσει απογοήτευση για την Τράπεζα της Αγγλίας και τους επενδυτές που αναζητούν μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε ο Luke Bartholomew, ανώτερος οικονομολόγος της abrdn.

«Ειδικότερα, η ισχύς του πυρήνα του πληθωρισμού και του πληθωρισμού των υπηρεσιών, που αμφότεροι ήταν αρκετά ισχυρότεροι από ό,τι αναμενόταν, θα δυσκολέψει την Τράπεζα να αισθάνεται σίγουρη ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν επαρκώς».

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών υποχώρησε στο 5,9% από 6,0% τον Μάρτιο. Οι προβλέψεις της BoE και η δημοσκόπηση του Reuters έδειχναν ανάγνωση 5,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει αγαθά αλλά όχι ενέργεια, τρόφιμα και καπνό, αντανακλούσε επίσης επίμονες πιέσεις στις τιμές, με τον ετήσιο ρυθμό να μειώνεται μόνο στο 3,9% από 4,2% τον Μάρτιο. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μια ανάγνωση 3,6%.

Πιέσεις στις τιμές

Τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας έφεραν ανάμεικτα νέα στο μέτωπο των πιέσεων στις τιμές, με την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εξαιρουμένων των μπόνους, να επιβραδύνεται μόνο οριακά τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο.

Η BoE ανησυχεί ότι η ταχεία αύξηση των μισθών, η οποία αποτελεί μεγάλο μέρος του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών, θα μπορούσε να διατηρήσει την πληθωριστική θερμότητα σε ολόκληρη την οικονομία.

Ο Σούνακ, ο οποίος αγωνίζεται να προσελκύσει ψηφοφόρους πίσω στο Συντηρητικό Κόμμα του πριν από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται αργότερα φέτος, προσπάθησε να πιστωθεί την πτώση του πληθωρισμού.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την οικονομία, με τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο φυσιολογικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Τα στοιχεία της Τετάρτης σημαίνουν ότι η Βρετανία έχει χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου. Ο πληθωρισμός της Ιταλίας είναι 0,9%.

Ωστόσο, η Βρετανία κατατάσσεται χαμηλά μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης για το ρεκόρ πληθωρισμού από το 2020, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά περισσότερο από 22% σε αυτό το χρονικό πλαίσιο – με μόνο την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία να τα πηγαίνουν τόσο άσχημα.

Ξεχωριστά στοιχεία της ONS την Τετάρτη προκάλεσαν περαιτέρω πλήγμα στον Σούνακ και τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, δείχνοντας ότι ο δημόσιος δανεισμός τον Απρίλιο ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να προσφέρουν φορολογικές περικοπές στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο