Αυτή την εβδομάδα στα Bidenomics: Νέος πρόεδρος, ίδια κατήφεια

Οι Αμερικανοί αντιπαθούν ξεκάθαρα την οικονομία του Τζο Μπάιντεν. Δεν αισθάνονται πολύ καλύτερα ούτε για την οικονομία του Ντόναλντ Τραμπ που θα έρθει σύντομα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε σημαντικά από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα του Conference Board. Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορούσε τις οικονομικές προοπτικές. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που ανέμενε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών μειώθηκε από 24,7% σε 21,7%. Εκείνοι που ανέμεναν επιδείνωση των συνθηκών αυξήθηκαν από 15,9% σε 18,3%. Συνολικά, ο δείκτης προσδοκιών του διοικητικού συμβουλίου βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τα επίπεδα που συνδέονται με την ύφεση.

Ο δείκτης προσδοκιών έχει κολλήσει σε υφεσιακά επίπεδα από το 2022, όταν ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο τιμωρητικό 9%. Τον Νοέμβριο, οι οικονομικές προοπτικές φάνηκε ότι μπορεί να είναι έτοιμες για ένα ξέσπασμα, όταν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 35 μηνών. Εκείνη η έρευνα περιελάμβανε απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν μετά τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Δεδομένου ότι πολλοί ψηφοφόροι επέλεξαν τον Τραμπ ελπίζοντας ότι θα ήταν καλύτερος για την οικονομία από την Καμάλα Χάρις, ήταν λογικό ότι ορισμένοι Αμερικανοί έβλεπαν ένα καλύτερο μέλλον μόλις ήξεραν ότι ο Τραμπ θα ήταν ο επόμενος πρόεδρος.

Μόνο που τώρα δεν το βλέπουν. Οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιστρέψει στο σημείο που ήταν τον Ιούλιο, τον μήνα που ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα, για να αντικατασταθεί από τη Χάρις. Η υποκείμενη οικονομία έχει βελτιωθεί από τότε. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αρχίσει να μειώνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Οι εργοδότες έχουν δημιουργήσει 600.000 νέες θέσεις εργασίας και το χρηματιστήριο έχει διολισθήσει όλο και πιο ψηλά. Οι Αμερικανοί δεν το αισθάνονται.

Τραμπ

Ο Μπάιντεν αγωνίστηκε με μια οικονομία που ήταν η ισχυρότερη στον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά σαφώς μη ικανοποιητική για τους δικούς του ψηφοφόρους. Ο προφανής λόγος ήταν το αυξημένο κόστος των τροφίμων, του ενοικίου και της βενζίνης. Ο Τραμπ θα πρέπει να είναι έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα. Ο πληθωρισμός έχει πέσει από το 9% στο 2,7% και ο Τραμπ μπορεί να ρίξει πειστικά όλο το πρόβλημα στον Μπάιντεν. Τα στερεά θεμελιώδη μεγέθη θα πρέπει να παράσχουν στον Τραμπ έναν οικονομικό άνεμο από τη στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Μια ομάδα ψηφοφόρων είναι σαφώς πιο αισιόδοξη: Οι Ρεπουμπλικάνοι. Μετά τη νίκη του Τραμπ, η αισιοδοξία των Ρεπουμπλικάνων εκτινάχθηκε στην έρευνα κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ενώ το πνεύμα των Δημοκρατικών βυθίστηκε. Οι ανεξάρτητοι δεν άλλαξαν πολύ τις προοπτικές τους. Συνολικά, η έρευνα του Μίσιγκαν δείχνει μια μικρή βελτίωση της εμπιστοσύνης από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, όπως και στην έρευνα του Conference Board, οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν.

Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι οι καταναλωτές προετοιμάζονται για αυξήσεις τιμών μόλις ο Τραμπ παραδώσει τους δασμούς στις εισαγωγές με τους οποίους απειλεί. Στην τελευταία έρευνά του, το Conference Board έθεσε μια εφάπαξ ερώτηση σχετικά με τους δασμούς και το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει ότι οι εμπορικοί δασμοί του Τραμπ θα αυξήσουν το κόστος διαβίωσης. Στην τελευταία έρευνα του Μίσιγκαν, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι μεγάλες αγορές των νοικοκυριών θα γίνουν ακριβότερες αυξήθηκε από 10% τον Νοέμβριο σε 22% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο σε δημοσκοπήσεις που χρονολογούνται από το 2008.

Οι δασμοί είναι αινιγματικοί και οι ψηφοφόροι είναι ασαφείς σχετικά με αυτούς, εν μέρει επειδή ο Τραμπ ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι ξένες επιχειρήσεις πληρώνουν δασμούς, ενώ στην πραγματικότητα το κάνουν οι Αμερικανοί εισαγωγείς -και συχνά μετακυλύουν αυτό το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι φαίνεται να το καταλαβαίνουν, ίσως επειδή η νίκη του Τραμπ το 2024 έχει μετατρέψει τους νέους δασμούς από υποθετική υπόθεση σε πιθανή πραγματικότητα.

Ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει, για παράδειγμα, ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του στην εξουσία θα είναι να επιβάλει νέο δασμό 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό και εισφορά 10% στα αγαθά από την Κίνα. Αυτό θα αυξήσει το κόστος πολλών καθημερινών ειδών. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης εμβαθύνουν τώρα σε συγκεκριμένους τύπους αγαθών που είναι πιθανό να ακριβύνουν, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ειδών ένδυσης, των παπουτσιών, των παιχνιδιών, των ηλεκτρονικών ειδών και των βιομηχανικών μηχανημάτων. Οι αγοραστές, με τη σειρά τους, προετοιμάζονται.

Θα μπορούσε να υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που υπονομεύει τη θέση του Τραμπ για την οικονομία: Ορισμένοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η ευημερία εξαφανίζεται, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρά φαίνονται τα οικονομικά στοιχεία. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς μη πτυχιούχους πανεπιστημίου που δεν μπορούν να βρουν ικανοποιητικές σταδιοδρομίες σε μια οικονομία της πληροφορικής που βασίζεται στην τεχνολογία. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει κάθε προηγμένο έθνος και δεν είναι ιδιαίτερο για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται αυτή την απογοήτευση καλύτερα από άλλους πολιτικούς, αλλά δεν μπορεί να βρει σε κάθε απογοητευμένο εργαζόμενο μια καλοπληρωμένη μεταποιητική εργασία σε μια οικονομία όπου η μεταποίηση αποτελεί μόλις το 10% της συνολικής παραγωγής.

Ίσως η κατήφεια να αρθεί μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι δασμοί του θα μπορούσαν να είναι περισσότερο γαβγίσματα παρά δαγκώματα και να έχουν μικρή επίδραση στις τιμές, αν τελικά υποχωρήσει. Αν οι τιμές των τροφίμων και της βενζίνης συνεχίσουν να μειώνονται, ίσως τελικά να σπάσει το εξάγωνο. Ίσως ο Τραμπ να είναι απλώς ένας πιο ενθαρρυντικός εθνικός ηγέτης από τον παραπαίοντα Μπάιντεν. Το θέμα είναι ότι ο Τραμπ θα διευθύνει πάνω κάτω την ίδια οικονομία με τον Μπάιντεν, ακόμη και αν το branding είναι διαφορετικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο